Igazi különlegesség a Budafok sziklái között

Igazi különlegesség a Budafok sziklái között

Nem is gondolná az ember, hogy a Budafoki „Bornegyed” területén a remek pincéken kívül, milyen érdekességekre lehet bukkanni. A minden hónap első szombatján körbejáró Pincejárattal fel tudjuk keresni, a hajdani kőfejtő barlangok helyén kialakított „barlanglakások” egyetlen, ma is látogatható, teljesen eredeti állapotára visszaállított példányát.

Régen nem borvidék volt ezen a területen, hanem innen bányászták azokat a köveket, melyből Budapest középületeinek java épült. Mivel a kőfejtő munkások nem voltak gazdagok, nehezen tudták családjukkal kifizetni a drága városi albérletet, fokozatosan kitelepültek a bányák terültére, ahol barlanglakásokat alakítottak ki a vájatokban.

Ezeket a barlanglakásokat szinte a közelmúltig használták, amit most meg lehet látogatni a Veréb utcában a házak között megbújva a föld alatt, az volt az utolsó, mely egy idős néniről szállt az Önkormányzatra, ezt hozták rendbe.

Mivel a későbbi időben a kivájt barlangokat pincéknek kezdték használni, így nem csak kőfejtők, hanem szőlőmunkások is költöztek ide a családjukkal, de sokat kisebb pincének is használtak. Napjainkra a legtöbbet betemették, vagy pinceként használják.

De nézzünk körül, mit is láthatunk ezen a kuriózumnak számító helyen! Az utcáról szinte nem is észrevehető teret lépcsőn tudjuk megközelíteni, de előtte felétlenül nézzük meg oldalról, fentről is, hiszen innen tárul elénk egészben a képe ennek a bemutató helynek.

Alapvetően két részből áll, az egyikben, mely szárazabb és a nap miatt melegebb, maga a család lakott. Jelenleg három helységből áll. A bejárat magába a konyhába vezet, ez régen is az volt. Itt minden az eredeti állapot, ahogy az utolsó lakótól maradt.

Jobbra találjuk a szobát, mely szintén eredeti funkciója volt a helységnek. A család minden tagja egy helyen élt, mivel az utolsó lakó egy egyedül álló néni volt, így itt nem csak az eredeti tárgyakat találjuk, hogy be tudják mutatni az egész család életkörülményeit.

Itt jól látható, mennyire nedves, dohos, és penészesek voltak ezek a lakások, így bizony nem igazán számítottak egészséges otthonnak, de ingyen volt, és a munkahely mellett, s nem utolsó sorban együtt élhetett a család.

A másik helység jelenleg műhelynek van kialakítva, ahol különféle korabeli eszközöket és tárgyakat találunk, ide a közeljövőben foglakozásokat terveznek.

Az udvar másik oldalán találjuk a nedvesebb, hidegebb részt. Ezt boros pincéknek, tárolóknak, illetve vidékről feljött, szegény munkásoknak, vendégmunkásoknak adták ki bérbe.

Itt találjuk a vízgyűjtő vermet is, ami kétszeresen is hasznos volt, ide vezették el és gyűjtötték be a föld alá befolyó esővizet, amit aztán fürdésre, főzésre és egyéb célokra használtak.

Az udvar hasonló képen funkcionált mint ma, mindenhol volt fűszer és veteményes kert, mivel a hegyen ezeket nem tudták a főzéshez beszerezni, illetve nyílván sok időt töltöttek kint a friss levegőn a dohos belső terek miatt.

A Pincejárat idején gyerekeknek érdekes korabeli játékokkal foglalkozást szerveznek, amíg a szülők a kiállítást tekintik meg.

És mi van itt még, amiért érdemes ide ellátogatni? Nos, mindenképpen ajánlott ide eljönni, és meghallgatni Appel Péter Úr magával ragadó, mindenre kiterjedő érdekes előadását, tárlatvezetését, és akkor személyesen megtapasztaljuk, az élmény garantált!

Elsősorban a Pincejárat idején látogatható, de előzetes időpont egyezetés alapján más alkalmakkor is látogatható. További információ: www.budafokibarlanglakas.hu

Egyből remek alkalom a következő „Pincejárat” Július 6.-án, melyre már foglalhatók a helyek! Információ: www.bornegyed.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »