Poroszló

Poroszló

Ősi település a Tisza jobb partján.
Már a honfoglalás időszakában Anonymus említést tesz arról, hogy Árpád honfoglaló seregei itt táboroztak a poroszlói Földvár alatt. A török időkben elpusztult a község monostora, elbontásra került az Árpád- korabeli templom és helyette épült meg a ma is megcsodálható Református (1793) és Katolikus templom (1797). A községháza szintén műemlék jellegű épület, mely a falu központjában helyezkedik el. A Graefl- család kastélya felújításra került és vendégfogadásra alkalmas. A falu Tájháza, a régi népi mesterségek és a falusi élet egy-egy pillanatát mutatja be egy eredeti nádtetős parasztházban.
Poroszló meghatározó vonzereje a 127 km2-es Tisza-tó, amely elsősorban az ökotúrázóknak, vízitúrázóknak, az egyéb vízi sportok kedvelőinek, a fürdőzni, strandolni vágyóknak, horgászoknak, vadászoknak nyújt megfelelő kikapcsolódási lehetőséget. A Tisza-tavi Madárrezervátum, mely a Világörökség része, a kikötőkből szervezett túrákon keresztül látogatható.

A Tisza-tó számos ritka és kevésbé ritka madárfajnak nyújt békés és biztonságos otthont, ahol a természet iránt érdeklődő látogatók kényelmes körülmények között bele is pillanthatnak az életükbe és mindezt anélkül, hogy megzavarnák a madarak mindennapjait.
A vízi sétányon a víz fölött 1500 méter hosszan kiépített út vezet a különböző megfigyelési pontok, madárvárták, pihenőszigetek és a kilátó között. A kiindulási ponthoz egy 20 személyes kishajóval lehet eljutni. Az út mindössze néhány percet vesz igénybe, hogy minél több időt lehessen a madarak megfigyelésével tölteni, ami általában 1,5-2 óra, de természetesen lehetőség van hosszabb tartózkodásra is. A kikötő, a hajó és a vízi sétány is úgy van megépítve, hogy azt babakocsival vagy kerekes székkel is kényelmesen lehessen használni.

Nyitva tartás
A tanösvény április 28-tól november 5-ig látogatható
(nagyobb árvíz esetén a látogatás szünetel)

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK:     www.poroszlo.hu

www.tiszato.hu  www.csodasmagyarorszag.hu/tourinform

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »