Angola

Angola

Hivatalos adatok

Hivatalos név:Angolai KöztársaságIdőzóna:GMT+00:00
Anyanyelven:República De AngolaAutójelzés:ANG
Államforma:köztársaságPénznem:angolai kwanza (AOA)
Főváros:LuandaElektromosság:

Főbb városok

Luanda

Utazási információk

Bár Angola a szubtrópusi övezetben található, az éghajlatára nem azok jellemzőek, mint a többi területre. Ennek két oka van: a Benguelából érkező hideg végigszalad a déli területeken, a magasföldek pedig a terület belsejében helyezkednek el. A Namíb-sivatag délnyugaton fejti ki a hatását.

Angolának sajátos éghajlati viszonyai vannak, két elkülönült évszakkal: az esős évszak októbertől áprilisig tart, míg a ködös időszak, vagy a
“Cacimbo” májustól egészen szeptemberig. Ez egy sokkal szárazabb évszak, alacsonyabb hőmérséklettel.

Dél felé haladva a csapadékmennyiség csökken, 800 mm-től 50 mm-ig váltakoznak az értékek. Az átlaghőmérséklet 23°C. A belső terület három részre osztható, az északira, ahol erős esőzések vannak, és a hőmérséklet is magas, a következő a közép-alföldi rész, ami száraz, és az átlaghőmérséklet 19°C körüli. Végül a déli terület következik, ahol a hőmérséklet változó, köszönhetően a Kalahári-sivatag jelenlétének, és a trópusi frontoknak.

Az éghajlat lehetővé teszi, hogy Angola tengerpartja egész évben látogatható legyen, mégis a meleg évszak az, amikor ezek a területek a
leglátogatottabbak. A bárok zsúfoltak és a helyi zene és tánc látványos és egzotikus környezetet biztosít, ami kellemesen keveredik a misztikus
afrikai éjszakákkal.

A terület tagoltsága és az éghajlati jellegzetességek lehetővé tették egy széles állat- és növényvilág kialakulását. Cabinda-ban sűrű és nedves esőerdő található, egzotikus fákban gazdag, és a gorillák természetes élőhelye. Zaire déli részén szavanna a természetes növényzet, amihez társul az ennek megfelelő állatvilág is. Délebbre található a Namíb-sivatag, és a világon egyedi zöldségfajta, a Welwitshia Mirabilis él itt.

Az ebben az országban élő, veszélyeztetett növény- és állatfajok védelmére nemzeti parkokat hoztak létre. Pár ezek közül: Cangandala Nemzeti Park, vagy a Quissama Nemzeti Park, ahol a tengerparton a tengeri teknősök tojásrakó helye is van.

Ügyeljünk arra, hogy a Kongóhoz közel eső területek továbbra is veszélyesek, és elkerülendők. Egészségügyi szempontból csak palackozott vizet igyunk, és a személyes higiéniára fokozottan ügyeljünk, a lecsengőben lévő kolera járvány miatt. Luandában ügyeljünk az értékeinkre, mert a tolvajok népsűrűsége nagyobb az átlagosnál, különösen éjszaka. A malária veszély miatt utazás előtt konzultáljunk a háziorvosunkkal a szükséges gyógyszerek beszerzése érdekében. Ne térjünk le a járt utakról az elhagyatottabb, még felfedezetlen területek felé, mert taposóaknák bárhol előfordulhatnak.

Nemzetközi repülőterek

Luanda.

Fontosabb telefonszámok

Ország előhívó: 244

Földrajz, gazdaság

Népességi adatok

Lakosság:10 020 000 fő
Népsűrűség:8.00 fő/km2
Nyelvek:portugál, bantu.
Népcsoportok:bantu (95%), mulatt (3%), portugál (1%).
Vallások:primitív vallások (45%), római katolikus (43%), protestáns (12%).

Földrajz, természeti adottságok

Terület:1 246 700.00 km2
Nagyobb települések:Luanda 1 300 000, Huambo 203 000, Benguela 155 000, Lobito 150 000.
Legmagasabb pontok:Morro Moco 2620 m.
Főbb folyók:Cuanza, Cunene, Cubango, Zambézi, Kongó, Casai, Cuango.

Földrajz

Keskeny parti síkságból 900-2000 m magas termékeny fennsík emelkedik ki.

Gazdaság

Egy főre jutó GNP: 620 USD

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »