Bahama-szigetek

Bahama-szigetek

Hivatalos adatok

Hivatalos név:Bahamai KözösségIdőzóna:GMT-06:00
Anyanyelven:Autójelzés:BS
Államforma:alkotmányos monarchiaPénznem:bahamai dollár (BSD)
Főváros:Elektromosság:

A hétszáz tagból álló Bahama-szigetcsoport Florida partjaitól mintegy 80 km-re kezdődik. Legtávolabbi tagja innen 1200 kilométerre található.

A szigetek közül mindössze 20 lakott, és a lakosság jelentős része a Grand Bahama és a New Providence-szigeten zsúfolódik össze. Itt található a térség két legforgalmasabb kikötője, Freeport és Nassau. Kolumbusz Kristóf 1492. október 12-én a Bahama-szigeteken lépett először az Újvilág földjére.

Grand Bahama a negyedik legnagyobb sziget, 154 km hosszú. Egy-két évtized alatt vált nemzetközi hírű üdülőparadicsommá. A sziget déli részén több mérföld hosszú, ragyogó föveny húzódik. Különleges vonzerőt jelentenek a vámmentes üzletek kínálatai.

New Providence kellemes természetes kikötőjében alakult meg Nassau, a Bahama szigetek későbbi fővárosa. A sziget területe (363 négyzetkilométer) csupán a töredéke a Grand-Bahamának, ám látnivalók tekintetében sokkal nagyobb választékot kínál és gyarmati háttere is sokkal jobban hasonlít karibi szomszédaiéhoz.

Minden karibi szigeten rendeznek karnevált, amelyet itt Junkanoo-nak neveznek. Karácsony másnapjától újévig tart.

Utazási információk

Közbiztonság

A Bahama szigetekre utazó turisták a megszokott óvatossággal járjanak el.  Lehetőség szerint ne utazzanak egyedül a tengerpart elhagyatott vagy
este gyengén kivilágított részeire.

Egészségügy

Az orvosi ellátás Nassau-ban és Freeport-ban megfelelő, azonban külterületeken korlátozott lehet. Az orvosi kezelés jelentős költségeket okozhat és az orvosok, valamint kórházak rendszerint azonnali készpénz-fizetést kérnek.

Nemzetközi repülőterek

Bimini, Cat-sziget, Freeport, George Town, Governor’s Harbour, Marsh Harbour, Nassau, North Eleuthera, Rock Sound, Treasure Cay.

Helyi közlekedés

A Bahamákon baloldali közlekedés van. A kerékpárosoknak és motorkerékpárosoknak ajánlott bukósisak viselése. A gyalogosoknak az úttestre való lelépéskor, szintén nem szabad megfeledkezniük, hogy először jobb kéz felől kell ellenőrizni a forgalmat.

Beutazási feltételek, vámszabályok

A magyar állampolgárok 1999. szeptember 15. óta csak vízummal utazhatnak be a Bahamákra. A budapesti brit nagykövetség készségesen kiad bahamai beutazási engedélyt. Az ügyintézési idő 24 óra, a vízumdíj 20 USD.
Bahamának Ottawában, Haitiban, Hong Kongban, Londonban, Miamiban, New Yorkban és Washingtonban van vízumkiadásra feljogosított külképviselete. Mivel közvetlen repülőjárat Nassauba csak Londonból és az Egyesült Államokból indul, ezért a budapesti brit nagykövetségen kívül elsősorban a londoni bahamai nagykövetséget ajánlják a magyar ügyfelek figyelmébe.

Fontosabb telefonszámok

Ország előhívó: 242

Földrajz, gazdaság

Népességi adatok

Lakosság:255 000 fő
Népsűrűség:18.30 fő/km2
Nyelvek:angol.
Népcsoportok:néger  (85%), fehér (15%).
Vallások:protestáns, római katolikus.

Földrajz, természeti adottságok

Terület:13 939.00 km2
Legmagasabb pontok:122 m (Cat-szigeten).

Földrajz

Egy kb. 700 szigetből álló szigetcsoporton terül  el. A szigetek felszíne sík.

Klíma

A Bahamák – a Karib-tengeri térség többi részéhez hasonlóan – általában a júniustól novemberig terjedő időszakban, hurrikánok által veszélyeztetett terület.

Gazdaság

Egy főre jutó GNP: 11 720 USD

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »