Kambodzsa

Kambodzsa

Hivatalos adatok

Hivatalos név:Kambodzsai KirályságIdőzóna:GMT+06:00
Anyanyelven:KampuchéaAutójelzés:K
Államforma:alkotmányos monarchiaPénznem:kambodzsai riel (KHR)
Főváros:Phnom PénhElektromosság:

Kambodzsa egész területe a trópusi övezetben fekszik, csupán 10 fokkal az egyenlítő felett. Ez az egzotikus ország számtalan az első pillanattól képes elbűvölni az odalátogatókat. Egyik különlegessége a tánca, melyhez már a hozzá tartozó népviselet is szemet gyönyörködtető. A selyem szoknyához és tunikához egy fejdísz is jár, és Angkor néhány templomának falain ilyen ruhákban táncoló alakokat is láthatunk. Kambodzsa tradícionális zenéje sem mindennapi; különleges húros hangszerekből csalják elő a dallamokat, melyek kísérhetnek színházi előadást, esküvőt
vagy egyéb ceremóniát.

Az ország egyértelműen legnagyobb attrakciója az Angkor műemlék komplexum, ami egy hatalmas város tulajdon képen. Ha csak a “lényeget” meg akarjuk ismerni, akkor is legalább két teljes nap kell rá. Ne sajnáljuk az időt, felejthetetlen emlékekkel távozunk!

Utazási információk

Egészségügy

Az ott tartózkodás alatt ajánlatos sok vizet inni, de semmiképp sem csapvizet. Épp ezért palackozott vízhez könnyű hozzájutni. A szálláshelyen előnyös a rovar riasztó használata, hogy elriasszuk a moszkítókat, amelyek egyes esetekben emberre ártalmas betegségeket terjeszthetnek.
Az öltözködést tekintve könnyű ruhákra van szükség, hiszen az ország átlaghőmérséklete és páratartalma magas.

Nincs előírt kötelező védőoltás, viszont az utazás előtt ajánlatos kikérni a háziorvos álláspontját.

Nemzetközi repülőterek

Phnom Pénh.

Fontosabb telefonszámok

Ország előhívó: 855

Földrajz, gazdaság

Népességi adatok

Lakosság:9 054 000 fő
Népsűrűség:50.00 fő/km2
Nyelvek:khmer, francia, vietnami, kínai.
Népcsoportok:khmer (84%), vietnami (10%), kínai (6%).
Vallások:buddhista (kevés mohamedán is).

Földrajz, természeti adottságok

Terület:181 035.00 km2
Nagyobb települések:Phnom Pénh 900 000.
Legmagasabb pontok:Phnum Aoral 1813 m.
Főbb folyók:Mekong.
Főbb tavak:Tonlé Sap.

Földrajz

Az ország területének nagy része a környező hegyvidékekbe
fokozatosan átmenő, alacsony dombvidék övezte, a Mekong folyó által
feltöltött alföld.

Gazdaság

Egy főre jutó GNP: 106 USD

agrárország.

Egyéb

Templomok és pagodák látogatásakor póló és rövidnadrág elfogadott öltözéknek számít, a legtöbb esetben a cipőket viszont a bejáratnál kell
hagyni. Ha viszont az Ezüst Pagodát szeretnénk meglátogatni, oda ajánlott egy kicsit elegánsabban öltözködni; férfiaknak hosszú nadrág,
hölgyeknek pedig hosszú nadrág vagy szoknya az ajánlott viselet.
Fényképezési lehetőség van, de emberekről, különösen szerzetesekről ne készítsünk felvételeket, éppúgy, mint a repülőtérről, vasútállomásokról, illetve katonai létesítményekről.

Az Indokínai-félszigeten fekvő ország olyan kincseket tartogat az utazó számára, melyek egy életre rabul ejtik őt. Ebben a régióban a több ezer éves kelet-ázsiai hagyományok keveredtek a hindu kultúrával, majd később a francia gyarmatosítás hatásaival. Kambodzsa legfőbb történelmi emléke az egykori Khmer Birodalom templomvárosa, az Angkor Wat, mely a délkelet-ázsiai régió egyik leghíresebb műemlékegyüttese. A fővárost Phnom Penht Indokína legszebb városának nevezték egykor. Az ország turizmusa az elmúlt években hatalmasat fejlődött, melyben nagy szerepet játszik a helyi lakosok vendégszeretete, kedvessége és a híres khmer konyha. Tengerpartja az egyik legszebb a régióban, fehér homokos álomstrandokkal, melyeket még nem ért el tömegturizmus.

Miért érdemes Kambodzsába látogatni?

 • Kambodzsa az indokínai térség részeként a többi országhoz hasonló, mégis különleges életérzéssel várja a látogatókat. Kevésbé látogatott desztináció, mint Thaiföld, nyugodtabb, lelassultabb, azonban egyre feltörekvő célpont. A nagy turista áradat előtt érdemes ellátogatni az országba.
 • Kambodzsa legfőbb látnivalója a felejthetetlen élményt nyújtó ősi Angkor Wat templomegyüttes. Angkor Wat egyedülálló építészeti csoda, amelyet különleges, misztikus atmoszféra leng körül. A legfőbb turista csalogató az Angkor Wat, de érdemes más templomokat is meglátogatni, pl. a Ta Prohm templomot, amelyet egyedi módon behálóztak az ősi fák. A templomok többsége a 8-13. század között épült, sokat közülük helyreállítottak.
 • Thaiföldhöz hasonlóan itt is találunk csodás tengerpartokat, ahol élvezhetjük a napsütést. Számos még érintetlen partszakasz is várja a látogatókat.
 • Ha ki szeretnénk pihenni a nagyvárosi élet mindennapjait, feltétlenül látogassunk el a Koh Rong szigetre. Szikrázó napsütés, végtelen tengerpart, fehér homokos strand, pálmafák és türkizkék víz várja a látogatókat. A legkellemesebb élmény, hogy a szigeten nem járnak autók, motorok, sőt tuk-tuk sem, így ki tudjuk élvezni a természet csendjét.
 • A Tonle-Sap és a Mekong-delta találkozásánál található Phnom Penh, amely Kambodzsa fővárosa. Érdemes a belvárost egy hagyományos háromkerekű biciklivel felfedezni. Érintsük többek között a Wat Phnom templomot, a Királyi Palotát és a vásárcsarnokot. Ha meg szeretnénk ismerni az ország kicsit sötétebb történelmét, akkor látogassunk el a Tuol Sleng Genocide múzeumba, vagy a Killing Fieldshez.
 • Sihanoukville főként hosszú tengerpartjáról és szép strandjairól híres.
 • További látnivalók: Banteay Chhmar templomok, ahol megtapasztalhatjuk az ősi romok és a természet együttélését; Beng Mealea és Banteay Srei templomok, Sambor Prei Kuk templom komplexum, Koh Trong szigete a Mekong folyón, Wat Banan temploma.
 • Látogassunk el a Mekong-deltához egy hajókirándulás keretén belül. Nagy mennyiségű rizst, pálmát, gyümölcsöt és cukornádat termelnek itt. A Mekong-delta sokszínű tájjal, panorámával, számtalan kisebb folyó vízű elágazással, szigetekkel és eldugott templomokkal várja a látogatókat. Igazán különleges élményben lehet részünk, ha egy úszópiaccal is találkozunk.

Látnivalók Kambodzsában 

 1. Angkor Wat, Siem Reap
 2. Angkor Thom, Siem Reap
 3. Choeung Ek Genocidal Center, Phnompen
 4. Bayon Temple, Siem Reap
 5. Tuol Sleng Genocide Museum, Phnompen
 6. Ta Prohm, Siem Reap
 7. HUMAN Gallery – Joseba Etxebarria Photography, Battambang
 8. APOPO Visitor Center, Siem Reap
 9. Angkor Archaeological Park, Siem Reap
 10. Bambu Stage Siem Reap, Siem Reap


UNESCO világörökségi listán szereplő értékek:

 • Angkor romjai (kulturális/1992)
 • Preah Vihear temploma (kulturális/2008)

Árak: a magyar áraknál olcsóbbak. Egy főétel kedvező árú étteremben 3,5 dollár, középkategóriájú étteremben egy háromfogásos étkezés két főre 20 dollár, egy szendvics 6 dollár, egy korsó helyi csapolt sört 0,8, egy üveg import sört 1,5, egy kapucsínót 2, egy üveg vizet 0,4, egy üdítőt 0,8 dollárért kaphatunk étteremben. ABC-ben vagy piacon 2,3 dollár 1 liter tej, 1,4 dollár fél kg kenyér, 3,7 dollár 1 kg alma, 1,4 dollár 1 kg banán. 1,5 liter palackozott ásványvíz 0,7 dollár, egy üveg sör 1,6 dollár, egy üveg bor 10 dollár. Egy egyirányú menetjegy tömegközlekedési eszközön 1,9 dollár, taxizni 0,8 dollárért tudunk kilóméterenként.
Beutazási feltételek: a beutazáshoz a magyar állampolgároknak vízumra van szükségük, amelyet vagy előzetesen valamelyik kambodzsai külképviseleten, vagy a Phnom Penh-i és a Siem Reapi nemzetközi reptereken és egyes, a turisták által gyakran használt szárazföldi nemzetközi határátkelőhelyen a vízumnyomtatvány kitöltésével lehet beszerezni. Az útlevél ellenőrzés és a beléptetési procedúra egységes, a nemzetközi normáknak megfelelő. A hatóságok a beléptető pecséten engedélyezett időtartamon felüli túltartózkodást – annak időtartamától függően növekvő – pénzbüntetéssel sújtják. Fontos, hogy az útlevélnek az elutazás tervezett időpontjától kezdve 6 hónapig még érvényesnek kell lennie. Az aktuális beutazási szabályokról kérjük, tájékozódjon a Magyar Kormány Konzuli és Állampolgársági Főosztály weboldaláról: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/.
Diplomáciai képviselet: 9. emelet, Hanoi Lake View Residence, 28 Thanh Nien út, Tay Ho kerület, Hanoi, Vietnam, Telefon: 00-844/3-771-57-14, 3-771-57-15.
A bajba jutott magyar állampolgárok kapcsolatba léphetnek az Európai Unió tagállamainak Phnom Penh-i nagykövetségeivel. Nyomatékosan javasoljuk a francia és a német nagykövetségeket, mint az országban legnagyobb tapasztalattal rendelkező missziókat.
Éghajlat: a trópusi monszun övezetben fekszik, a hőmérséklet 10 és 38 °C között ingadozik. A délnyugati monszun csapadékban gazdag levegőt hoz India és a Thai-öböl felől május és október között. A legcsapadékosabb hónapok a szeptember és az október. A száraz évszak novembertől márciusig tart, ekkor az északkeleti monszun alig hoz csapadékot. A legszárazabb hónapok a január és a február. Kambodzsát mindezek alapján november és március között érdemes meglátogatni, amikor száraz az idő és 30 °C körüli a hőmérséklet.
Mikor érdemes Kambodzsába látogatni? A hűvösebb, de szárazabb időszak november és február között tapasztalható. A hűvösebb és esősebb, de a turisták által kevésbé látogatott időszak szeptember és november közé tehető. Az úgynevezett Ancestor’s Day októberre, vagy novemberre esik.
Időeltolódás: a nyári időszámítás alatt +5, a téli időszámítás alatt +6 óra (pl. amikor nyáron Budapesten dél van, Phnom Penh-ben délután 5 óra).
Közbiztonság: jó, azonban legyünk elővigyázatosak, körültekintőek: az utcákon, piacokon nagy a veszélye a zsebtolvajlásnak!
Közlekedés: jobb oldali. A közúti közlekedésben egyre inkább kezd helyet kapni az autók és motorbiciklik használata, de még mindig fontos eszköz a hagyományos riksa. Ezt nem csak a helyi emberek, hanem egyre többször a turisták is használják. Nem javasolt motorkerékpár bérlése, gépkocsi bérlésére általában csak gépjárművezetővel együtt van lehetőség, ezt mindenképpen javasolt betartani. Az utak állapota rossz, a vezetők technikai felkészültsége gyenge, így gyakoriak a balesetek.
Orvosi ellátás: mindenre kiterjedő baleset- és betegségbiztosítás kötése ajánlott az utazás megkezdése előtt.
Szállás: a hotelekben a fürdőszobák és WC-k az európai mintának megfelelőek.
Gasztronómia: a khmer konyhát nagyban befolyásolta a halászat, vadászat, gyűjtögetés ősi életformája. Ezek alapján jellemzők az egyszerű ételek. Kis hasonlóság fedezhető fel a khmer és a vietnámi konyha között. Kambodzsában is szívesen fogyasztanak rizst, illetve tésztát hússal.

Ételek, amelyeket érdemes kipróbálni, ha Kambodzsába látogatunk:

 • Bai sach chrouk: sertéshús rizzsel. A legegyszerűbb és legfinomabb étel a khmer konyhában. Az apróra vágott sertéshúst lassú tűzön grillezik. A húst gyakran előtte kókusztejben és fokhagymában pácolják.
 • Fish amok: egyike a legismertebb ételeknek Kambodzsában annak ellenére, hogy a környező országokban is megtalálható. A Fish amok tulajdonképpen egy hal mousse friss kókusztejjel és khmer curry krémmel (citromfű, kurkuma, fokhagyma, újhagyma, gyömbér).
 • Khmer vörös curry: kevésbé fűszeres, mint a szomszédoknál található curry (pl. Thaiföld). A khmer currynek is az alapját a kókusztej alkotja, azonban hiányzik belőle az erős chili. Készülhet marhahússal, csirkével vagy hallal, nem hiányozhat belőle a padlizsán, a zöldborsó, a burgonya, a friss kókusztej, a citromfű és a khmer curry krém.
 • Lap-khmer: avagy khmer marhahús saláta marinált lime-al.
 • Nom banh chok: khmer tészta. Jellemzően reggeli étel. Rizsből készült tésztából készül, hal alapú zöld curry mártással tálalva.

Turista etikett:

 • Amennyiben a helybeliekről szeretnénk fotót készíteni, előtte mindenképpen kérjük a hozzájárulásukat. Az Angor Wat szent helyük a khmereknek, ezért ennek megfelelő öltözékben (térdeket és vállakat takarva) illik meglátogatni.
 • Először a legidősebbnek illik helyet foglalnia az asztalnál. Az étkezések során használhatjuk a kezünket, a kanalat, vagy pálcikát is. Ha nem használjuk a pálcikát, akkor tegyük keresztbe a tányérra.
 • Mindenképpen egyezzünk meg a taxi viteldíjáról, mielőtt útnak indulnánk.
 • Alkudni szinte kötelező a piacokon, egyes éttermekben és az utcai árusoknál.
 • Öltözködjünk konzervatívan, és a cipőnket vegyük le, mielőtt valakinek az otthonába lépünk.
 • Az éttermekben 10%, míg a bárokban 5-10% borravalót szokás hagyni. A poggyász cipelésért 1 dollárt, míg az idegenvezetőnek naponta 10% borravalót illik adni. A taxisoknak nem elvárt, hogy borravalót hagyjunk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »