Szíria

Szíria

Hivatalos adatok

Hivatalos név:Szíriai Arab KöztársaságIdőzóna:GMT+01:00
Anyanyelven:Al Jumhuriyah Al Arabiyah As SuriyahAutójelzés:SYR
Államforma:köztársaságPénznem:szíriai font (SYP)
Főváros:DamaszkuszElektromosság: 220 V

Szíria a stratégiai fontosságát a különleges helyzetének köszönheti; 3 kontinens találkozási pontján található: Ázsia, Afrika, és Európa fut
össze ennek az országnak a területén, továbbá itt találkozik a Kaszpi-tenger, Fekete-tenger, Indiai-óceán és a Nílus is. A selyemút is itt halad el, amely Kínából vezetett Salheih-be. Ez a földrajzi helyzet adta az ország egyediségét, nem csak mint kereskedő és karaván útvonalak szempontjából, hanem új ötletek és hitek egybeolvadási pontja miatt is.

A görög és római fénykor alatt Szíria volt a kultúra és a politika központja. Néhány római császár szíriai földjéről származott. Szíria volt még a központja a világ monoteista vallásainak is; a kereszténység innen kezdte el a növekedését. Épp ezért itt találhatók a világ legősibb keresztény templomai.
Amikor az iszlám elterjedt Szíriában, Damaszkusz lett az iszlám birodalom fővárosa, az Umayyad Kalifátus alatt.

Szíria a műemlékek szerelmeseinek a paradicsoma. Damaszkusz maga egy történelmi tárház, igaz a vásárolni szándékozók is meglepődnek a bőr,
arany és ruházati cikkek árának a láttán, és azonnal vesznek még egy bőröndöt a hazafelé útra. A városban olcsó a taxi, alkudjunk meg, és azzal járjuk végig a nevetésegeket.

Kötelező meglátogatni Alepoban a citadellát, ami a maga épségében és monumentalitásában egyedülálló. Innen minden képen menjünk tovább
Palmyrába, az ősi város romjaihoz, melyet a sivatag visszafoglalt magának. Még mindig folynak a feltárások, hiszen még nem is sejtik, hány négyzetkilométernyi terület van a homok alatt, de az a hatalmas térség, ami szabadon állva várja már most is a látogatókat, lenyűgöz minden ősi idők iránt érdeklődő látogatót.

Hamahban várnak minket az ősi, máig is működő vízikerekek, Malulában a keresztény szent barlang, ahol még ma is azt a nyelvet beszélik,
mint Jézus idejében, a Simeon kolostor, s még ezernyi látványosság.

Ha még van időnk, szervezett út formájában minden képen látogassunk át Libanonba, és keressük fel a világhíres Balbeek templom komplexumot.

Főbb városok

Damaszkusz , Aleppo

Utazási információk

Nemzetközi repülőterek

Dimashq (Damaszkusz), Halab.

Fontosabb telefonszámok

Ország előhívó: 963

Földrajz, gazdaság

Népességi adatok

Lakosság:12 958 000 fő
Népsűrűség:70.00 fő/km2
Nyelvek:arab, angol, francia, kurd, örmény, török.
Népcsoportok:arab (86%), kurd (7%), örmény (3%), egyéb (4%).
Vallások:mohamedán (83%), keresztény (17%).

Földrajz, természeti adottságok

Terület:185 180.00 km2
Nagyobb települések:Dimashq (Damaszkusz) 1 378 000, Halab (Haleb) 1 355 000, Hims
(Homsz) 481 000, Al Ladhiqiyah (Latakia) 267 000, Hamah 237 000, Al
Qamishli 132 000, Ar Rakkah 118 000, Dayr az Zawr 118 000.
Legmagasabb pontok:Jabal ash Shaykh (Mount Hermon) 2814 m.
Főbb folyók:Eufrátesz (Al Furat), Asi (Orontes), Tigris (Nahr Dijlah).
Főbb tavak:Assad-tó.

Földrajz

A keskeny parti síksággal párhuzamosan húzódó Antilibanon hegységtől keletre az északkeletről az Eufrátesz termékeny völgye által határolt
Szír-sivatag terül el, amelynek déli részén több kisebb hegység és magaslat emelkedik.

Gazdaság

Egy főre jutó GNP: 1 170 USD

Szíria (arabul سوريا – Sūriyā vagy سورية – Sūriya, ejtsd Szúrija, régebben használatos elnevezése الشام – aš-Šām – as-Sám) egy Magyarországnál csaknem kétszer nagyobb területű ország Délnyugat-Ázsiában, a Közel-KeletenMuszlim arab állam jelentős keresztény vallási és kurdörmény, illetve asszír nemzeti kisebbségekkel.

A tágabban értelmezett, döntően mindig is sémi lakosságú szíriai térség – melybe Fönícia és Palesztina területe is beletartozik – hosszú története során szemtanúja volt az ember letelepülésének, majd pozíciója révén fontos kereskedelmi utak kereszteződése, illetve kultúrák és birodalmak ütközőpontja volt az egész ókorban és a középkorban is. Történelmének viszonylag nyugalmas időszakát az Oszmán Birodalomban eltöltött mintegy 400 év jelentette 1517-től 1918-ig, de a 20. században, a Közel-Kelet folytonos válságában ismét meghatározó jelentőségű színtérré, az 1946-ban függetlenedő szíriai arab állam pedig főszereplővé vált.

Az országban az arab tavasz nyomán 2011 óta polgárháború dúl.

Szíriában alapvetően a szubtrópusi klíma az uralkodó, mely azonban az ország egyes tájain eltérő módon jelentkezik. A tengerparti rész alapvetően mediterrán, így meglehetősen nagy mennyiségű esőben részesül, de az Alavita-hegység és az Antilibanon láncai nagyrészt megakadályozzák, hogy kelet felé is jusson a csapadékból.

Az Alavita-hegység, a török határ hegyvidékei, illetve a sivatag peremén húzódó hegyek által határolt terület félszáraz, sztyeppi jellegű: itt átlagosan évi 750-1000 milliméter csapadék hullik, zömmel a november és május közti időszakban. Az átlagos középhőmérséklet 7,2 °C januárban és 26,6 °C augusztusban. A fagy ebben a régióban ismeretlen, hó legfeljebb az Alavita-hegység csúcsain jelenik meg. Hasonló viszonyok jellemzik az Antilibanontól keletre eső területeket, így Damaszkusz vidékét is. Szíria legkeletebbi része, az Eufrátesz vidéke szintén sztyeppjellegű terület, hozzávetőleg 250 milliméternyi csapadékkal évente – itt a víz elsősorban a folyókból származik. A nyár forró, de november és március között komoly fagyok is előfordulnak.

A Ruvák-, az Abu Rudzsmajn-, a Rasíd- és a Bisri-hegységtől délre és az Antilibanontól keletebbre eső vidék kopár és száraz, forró sivatag. Nyaranta gyakran emelkedik 43,3 °C fölé a hőmérséklet. Évente kevesebb mint 100 milliméternyi csapadék éri a területet. Februárban és májusban gyakoriak a homokviharok.

Az UNESCO által elismerten a világ kulturális örökségéhez tartozik Szíriában:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »