Montenegró

Montenegró

Hivatalos adatok

Hivatalos név:MontenegróIdőzóna:GMT+01:00
Anyanyelven:Republika Crna GoraAutójelzés:MNE
Államforma:köztársaságPénznem:euro (EUR)
Főváros:PodgoricaElektromosság: 220 V

A fekete hegyek országa a Balkán-félszigeten található, 2006. június 3-án nyerte el függetlenségét Szerbiától. A kis ország télen és nyáron egyaránt felejthetetlen kikapcsolódási lehetőségekkel rendelkezik. Az Adriai-tenger partvidéke a nyaralóknak, strandolóknak, a hegyvidék a síelőknek, vadvízi evezőknek kedvez.

Főbb városok:

Podgorica, Budva, Kotor, Tivat, Cetinje

Utazási információk

A Montenegrói emberek úgy tartják, hogy Isten hat nap alatt teremtette a világot, a hetediken pedig a Kotori öblöt. És ez még nem is legszebb rész, hiszen akár vonattal, akár úton közelítjük meg a tengerpartot, olyan festői folyóvölgyben vezet ezernyi hídon és alagúton át az utunk, melyet le sem írni szavakkal. A Shkodrai tó a maga a világon is ritka védett madárvilágával egy külön fejezetet érdemelne.

A tengerparton ne csak a víz és part kényelmét élvezzük, keressük fel Budva, Kotort, Peras, Herceg Novi települést, hajóval a Kotori öblöt és a Szirti Madonna szigettel, és természetesen Sveti Stefan szigetét. Rugaszkodjunk el a tengerparttól, fantasztikus panorámát szerpentinen induljunk el a 1754 méteres Lovcen csúcsra, majd utazzunk egészen a régi fővárosig, Cetinjébe.

A közbiztonság jónak mondható, az infrastruktúrát fokozatosan fejlesztik, de nem lehet rá panaszunk, ahogy az egészségügyi ellátásokra sem. A higiénia megfelelő, gond lehet viszont a vízellátással a főszezonban sok nyaralóhelyen.

A konyha kitűnő, az árak ugyan egyre feljebb kúsznak a sok orosz betelepülő és turista miatt, de még mindig alatta vagy épen a magyar árakon vannak, de a színvonal és minőség általában jobb. Vásárolni nem sok mindent lehet és érdemes ide nyaralni és gyönyörködni érdemes elutazni.

Nemzetközi repülőterek

Podgorica, Tivat.

Külképviseletek

Podgorica – Koordinációs Iroda
Cím:  81000 Podgorica, Kralja Nikole 104
Előhívó: 00-381-81
Telefon: 602-880, 602-881, 602-910, 602-911
Ügyelet: 00-381-67-515-925
Fax:  625-243
Hivatalvezető: Németh Gyula
E-mail: nemethgy@cg.yu
Honlap: –
Akkreditált országok és konzuli kerület: Montenegró

Beutazási feltételek, vámszabályok

Magyarország és a Montenegró között továbbra is érvényben van a Magyar Köztársaság Kormánya valamint Szerbia és Montenegró  Minisztertanácsa között az állampolgáraik utazásának feltételeiről szóló, Budapesten 2003. okt. 21-én aláírt megállapodás, amely 2003. nov. 1-én lépett hatályba. Ennek értelmében magyar állampolgárok érvényes útlevél birtokában vízum nélkül utazhatnak be a Montenegrói Köztársaságba és ott az első beutazás időpontjától számított 6 hónapon belül összesen, legfeljebb 90 napig tartózkodhatnak. A Montenegrói Köztársaság 2004. májusa óta egyoldalúan biztosítja azt a kedvezményt az Európai Unió tagállamai polgárainak, így a magyar állampolgároknak is, hogy érvényes személyi igazolvány birtokában (érvényes útlevél nélkül) is beutazhatnak Montenegró területre és ott 30 napig tartózkodhatnak. A vízummentes beutazás a fenti időhatároknál hosszabb tartózkodásra, illetve munkavállalásra vagy  egyéb jövedelemszerző tevékenységre nem jogosít, ahhoz külön engedélyre van szükség.

Felhívjuk a Montenegróba utazó magyar állampolgárok figyelmét, hogy utazás előtt tanulmányozzák a Montenegróval szomszédos államokra vonatkozó beutazási feltételeket is!

Fontosabb telefonszámok

Ország előhívó: 381
Rendőrség: 92   Tűzoltóság: 93   Mentők: 94

Földrajz, gazdaság

Népességi adatok

Lakosság:630 548 fő
Népsűrűség:48.70 fő/km2
Nyelvek:szerb, montenegrói, bosnyák és horvát.
Népcsoportok:montenegrói (43%), szerb (31%), bosnyák (7,77%), albán (5%).
Vallások:ortodox 74%, muszlim 18%, római katolikus 4%.

Földrajz, természeti adottságok

Terület:13 812.00 km2
Nagyobb települések:Podgorica 152 025, Niksić 74 706, Pljevlja 39 593, Cetinje 20 307.
Legmagasabb pontok:Bobotov Kuk (Durmitor) 2522 m.
Főbb folyók:Tara.
Főbb tavak:Skadar-tó.

Klíma

Átlagos középhőmérséklet:
Januárban: 5 °C
Júliusban: 25 °C

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »