Ausztria

Ausztria

Osztrák Nemzeti

Idegenforgalmi Képviselet

06 80 012 726

informacio@austria.info

www.austria.info

Hivatalos adatok

Hivatalos név:Osztrák KöztársaságIdőzóna:GMT+01:00
Anyanyelven:Republik ÖsterreichAutójelzés:A
Államforma:szövetségi köztársaságPénznem:euro (EUR)
Főváros:BécsElektromosság:230V

Pezsgő élet, szórakozás és vidámság. Ausztria Európa szívében fekszik, ahol még ma is sok az ismeretlen hegyi tó és az elszigetelt falu. Ausztria egy valóságos turistaparadicsom. Az alpesi ország lenyűgöző tájai és vendégszeretete világhírű. Hegyi világ, téli sportolási lehetőségek és Bécs szépsége. Mindezek több millió turistát vonzanak évente. Bécs nemcsak az ország fővárosa, hanem Ausztria szíve, s ma is az ország politikai, gazdasági és kulturális központja. S nincsen olyan ország Európában, ahol annyi hivatalos címet osztanának ki, mint Ausztriában.
Méltóságteljes alpesi táj, kávézók és sütemények világa. Tiszta és rendezett városok, ízléses házak, kedves emberek, színvonalas
rendezvények. Ausztria gazdag ország, s ez nem is meglepő az után, hogy mily tekintélyes birodalom központja lehetett.

Ausztria történelme

Az Európa szívében fekvő Ausztria területén a történelem során rengeteg nép telepedett le és kelt át, hiszen rendkívül jó földrajzi adottságokkal rendelkezik. Az első évezredre, 1156-ra a Babenbergek kerültek hatalomra, ekkor lett az ország hercegség, és gazdasági illetve kulturális fellendülés vette kezdetét. Egy évszázaddal később már cseh uralkodó került a trónra, azonban a 13. század végén újra osztrák kézbe került a hatalom, és kezdetét vette Ausztria történelmének legjelentősebb uralkodói korszaka. A Habsburg-dinasztia uralkodott csaknem hét évszázadon keresztül, ez rendkívül színes korszaka volt az osztrák történelemnek. A következő jelentősebb esemény az 1800-as évek kezdetére tehető, amikor a Német-római Birodalom felbomlott, és így az Osztrák Császárság jött létre. Az 1848-as forradalom kitörése miatt megingott a birodalom hatalma, a poroszoktól is vereséget szenvedtek, így 1867-ben megalakult a dualista berendezkedésű Osztrák-Magyar Monarchia. Az első világháborúból vesztes félként került ki, így a monarchia felbomlott, létrejött az Osztrák Köztársaság, melyet azonban Hitler bekebelezett. A második világháborúban Ausztria szintén a vesztes oldalon harcolt, így csak 1955-ben lett újra független (ebben az évben lett tagja az ENSZ-nek), örökös semlegességet fogadtak. 1995-ben csatlakozott Ausztria az Európai Unióhoz, azóta is stabil gazdasággal, kiemelkedő kulturális értékekkel rendelkező fejlett ország.

Ausztria tehát egy erős köztársaság, melynek államfője Thomas Klesting. Az ország hivatalos nyelve a német, 83 871 km2-en terül el. Népessége 8 032 926 fő, melyből csaknem 7,5 millió osztrák, ezen kívül szerbek, németek, magyarok élnek még jelentősebb számban az országban. Mivel az Európai Unió tagja, hivatalos pénznem az euró.

Ausztria földrajza

Európa centrumában fekszik, Nyugat- és Kelet-Európa között térbeli összekötő kapocsnak tekinthető. Nyolc ország határolja: Németország, Csehország, Szlovákia, Magyarország, Szlovénia, Olaszország, Svájc, és a Lichtenstein. Az országot az Alpok hegyláncai szövik át, elsősorban ez alapján az ország öt tájegységre különíthető el: a Keleti-Alpokra, mely az ország legnagyobb tájegysége, az Elő-Alpok és Elő-Kárpátok vidékére, az Osztrák-gránitfennsíkra, a Bécsi-medencére és a Délkeleti-dombvidékre. Legmagasabban fekvő pontja a 3797 m magas Grossglockner, legmélyebb pontja, pedig a Fertő-tó (115 m), melynek egy része Magyarországon található. A két ország között a másik földrajzi kapocs a Duna, amely mellékfolyóival biztosítja Ausztria csaknem egész területén a vízlevezetést.

Az ország éghajlata rendkívül változatos, hiszen nyugati részén az óceán felől érkező légáramlatok, keleti részén a kontinentális hatások alakítják. Ez alapján az ország három egységre osztható fel: a pannon-kontinentália, az alpikus és az átmeneti klíma területre. Az évi átlaghőmérséklet 8-9 ˚C, természetesen a magashegységi pontokon és a mélyen fekvő völgyekben ez is eltér az átlagtól.

Ausztria turizmusa

Az országban több nagyváros is található, melyek jelentős szerepet szolgálnak az ország életében, és rengeteg turistát vonzanak egész évben az országba.

Bécs fővárosként meghatározó szerepet tölt be az ország életében. Az idelátogatók rengeteg nevezetességet tekinthetnek meg, gyönyörködhetnek a város pompájában. A kiemelkedő látványosságok közé tartozik a Hofburg, amely a Habsburg uralkodók birodalmának központja volt. Ma már világhírű gyűjteményeknek ad helyet. A másik híres bécsi kastély a Schönbrunni kastély, amely egykor Sisi rezidenciája volt. Hatalmas kertjével gyönyörű látványt nyújt az épület. Ezenkívül egy állatkert, pálmaház is tartozik a kastélyhoz. A város jellegzetes látványához hozzátartozik az óriáskerék, világszerte híres továbbá a Szt. István dóm, a Belvedere, illetve a Ring, amely Bécs leghíresebb körútja. A Ringről rengeteg látványosság tekinthető meg, mint például a Hofburg vagy a parlament.

Salzburg Bécs után a második legjelentősebb osztrák városnak tekinthető, amelyet elsősorban rendkívül magas szintű kulturális értékeinek köszönhet. Egész évben rendkívül sok és sokszínű rendezvényt rendeznek meg a városban. A Salzburgi Ünnepi Játékok világhírűek, illetve a városhoz szorosan kapcsolódik Mozart neve.

Tirol vidékén fordul meg a legtöbb turista évente, a terület híres csodálatos környezetéről, hiszen a természet viszonylagos érintetlensége határozza meg a vidéket, hegységek, gleccserek, legelők, erdők borítják. A városba látogatók nagy része megfordul a Goldener Adlerben, amely a város legrégibb fogadója. Tirol látványosságai közé tartozik még a Tiroli Népművészeti Múzeum és a Szent-Jakab katedrális.

Graz Stájerország fővárosa, egyeteme világhírű, ezért egyetemvárosnak is szokták tekinteni. Óvárosa a világörökség része, de számos egyéb látnivaló is található a városban, mint például a dóm, az óratorony, a Schlossberg.

Az ország csaknem minden területén található valamilyen építmény, természeti terület, amely a világörökség része. Ilyen például Salzburg történelmi negyede, a Schönbrunni kastély és parkja, a Semmeringi vasút, Graz óvárosa, Bécs történelmi negyede-fotótár, Neusidler See – Ferő-tó kultúrája.

Ausztria kultúrája

Az országban meghatározó szerepet tölt be a kultúra, a művelődés, éppen ezért a folklórnak is kiemelkedő szerepe van. Ennek köszönhető, hogy a hagyományos ünnepeken kívül számos más ünneppel is rendelkeznek. Ilyen például a Walpurgis Éj, melyet április 30-án tartanak. Németországban szintén ünneplik ezt a napot. Ekkor tábortüzeket raknak, a régebbi időkben lábosokkal nagy zajt csaptak stb. Kialakulásának hátterében az áll, hogy régen így próbálták meg elűzni a gonosz szellemeket. Egy másik ilyen ünnep Rupert napja (Rupertitag), melyet szeptember 24-én tartanak. Ezen a napon az osztrákok a feldíszített marhákat terelik le a havasi legelőkről. Éppen ezért ez a hagyomány sokszor nagy úttorlaszokat okoz, így az ideutazóknak ekkor számítaniuk kell erre. Salzburg tartományban ez olyan nagy volumenű, hogy Rupert napja munkaszüneti napnak számít.

Ausztria gasztronómiája

Az osztrák és a magyar konyha sok hasonlóságot hordoz magában, ami nem meglepő, hiszen több évszázadon keresztül élt együtt a két nép. Erre a hasonlóságra kiváló példa a gulyásleves, a paprikás csirke, a különféle sertés- és marhapörköltek és a halászlé. A magyar konyhában is megtalálható az osztrákok híres ételei, mint a bécsi szelet és a zsemlegombóc, illetve édességeik, mint a Sacher-torta, az isler, a bécsi kocka és a linzer.

Az osztrák konyha jellegzetes alapanyaga a marhahús, melyet rendkívül sokféle módon készítenek el. A másik meghatározó húsétel a máj, illetve a vadhúsokat is szívesen fogyasztják, melynek különlegessége, hogy különböző lekvárokkal tálalják a húsokat.

Mint minden országban, Ausztriában is megtalálhatók a helyi specialitások, mint például a tiroli almás rétes, a Salzburger Nockerl. Salzburg gasztronómia szempontjából azonban édességéről a leghíresebb, hiszen innen származik a Mozart golyó (Mozartkugel), amely Mozart arcképével díszített marcipángolyó.

Főbb városok:

Bécs, Graz, Innsbruck, Klagenfurt, Linz, Salzburg, Villach

Nemzetközi repülőterek

Wien, Innsbruck, Salzburg, Graz, Klagenfurt, Linz.

Külképviseletek

Bécs, Nagykövetség Konzuli Osztálya
Cím: Bankgasse 4-6, 1010 Bécs
Előhívó:

külföldről/mobilról: +43(1),

 • országon belülről: 01

Telefon: 537-80-300
Ügyelet:

 • konzuli: 664-315-0156
 • diplomata: 699-120-29048

Fax: 535-99-40, konzuli: 532-11-17
E-mail: kom@huembvie.at, consulate@huembvie.at, visa@huembvie.at

Beutazási feltételek, vámszabályok

 • Az Európai Unió és a Schengeni Rendszer tagja, magyar állampolgárok érvényes útiokmány (személyi igazolvány, útlevél) birtokában
  vízummentesen utazhatnak Ausztriába. Az ausztriai munkavállalás továbbra is előzetes engedélyhez kötött.
 • Tartózkodási napok száma külön bejelentés nélkül: 90 nap, 3 napot meghaladó tervezett tartózkodás esetén a helyi lakcímnyilvántartónál kell bejelentkezni (a bejelentési kötelezettség olyan esetekre vonatkozik, ahol a szállásadó ezt nem teszi meg – szállodák esetében ez megtörténik). A megélhetési feltételek és az egészségügyi biztosítás meglétének igazolása után magyar állampolgárok tartózkodási engedély nélkül tartózkodhatnak 90 napon túl is Ausztriában.
 • A magyar állampolgárok a magyarországi lakóhely szerint illetékes Megyei Egészségbiztosítási Pénztár által kiállított E111-es számú nyomtatvány alapján részesülhetnek sürgős és orvosilag indokolt esetben egészségügyi ellátásban. Az ellátás további feltétele, hogy rendelkezzenek egy osztrák egészségügyi biztosító (Krankenkasse) igazolásával az E-111-es nyomtatvány bemutatásáról.

Ünnepnapok

 • Újév
 • Vízkereszt – január 6.
 • Húsvét
 • május 1.
 • Pünkösd
 • október 26.
 • Karácsony
 • Krisztus mennybemenetele
 • Úrnap
 • Mária mennybemenetele – augusztus 15.
 • Mindenszentek – november 1.

Fontosabb telefonszámok

Ország előhívó: 43
Rendőrség: 133   Tűzoltóság: 122   Mentők: 144

Népességi adatok

Lakosság:7 796 000 fő
Népsűrűség:93.00 fő/km2
Nyelvek:német.
Népcsoportok:osztrák (99%), horvát, szlovén, magyar, egyéb (1%).
Vallások:római katolikus.

Földrajz, természeti adottságok

Terület:83 859.00 km2
Nagyobb települések:Wien (Bécs) 1 540 000 (1 940 000), Graz 238 000 (275 000),
Linz 203 000 (290 000), Salzburg 144 000 (165 000), Innsbruck 115 000,
Klagenfurt 89 000, Villach 53 000, Wels 52 000, Sankt Pölten 50 000.
Legmagasabb pontok:Grossglockner 3797 m.
Főbb folyók:Duna (Donau), Inn, Mura (Mur), Dráva (Drau).
Főbb tavak:Boden-tó, Neusiedler See (Fertő), Attersee.

Földrajz

Felszíne változatos, az ország nagy részén az Alpok hegyláncai húzódnak, központi része a Duna völgye.

Gazdaság

Egy főre jutó GNP: 22 110 USD

ipari-agrár ország.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »