Salzburgerland

Salzburgerland

SalzburgerLand Tourismus GmbH
Wiener Bundesstrasse 23
A-5300 Hallwang
Tel.: +43 (0)662 6688-0

Fax: +43 (0)662 6688-66

www.salzburgarland.com

www.salzburgarland.com

Salzburg tartomány sokszínű kikapcsolódást kínál mindenkinek. Nyáron a tavak, a várak, Salzburg és az Ünnepi játékok vonzzák a turistákat. Télen változatos síterepek csábítják a télisportok szerelmeseit.

Salzburg tartomány, németül Salzburgerland, nagyságára nézve Ausztria 6. tartománya. A viszonylagos kis kiterjedése ellenére is változatos felszínű, és természeti szépségekben, műemlékekben gazdag. A tartomány északi, és északnyugati része lapos, termékeny terület, a déli határán ellenben az osztrák Alpok legmagasabb hegyeit találjuk.

Salzburg tartomány nemcsak Mozartról, fesztiváljairól és templomairól híres, hanem az ódon falak között készülő salzburgi panírozott, sörben főzött marhaszeletről is, valamint a szalonnával tűzdelt, olívaolajban kisütött borjúpecsenyéről. A táj tipikus édessége az áfonyás felfújt vagy az édes főtt puding. A finomságok leöblítésére kitűnő a helyi sör, melyet rendszerint fél literes Krügerlben, krigliben szolgálnak fel. Salzburg másik édesség specialistása a világszerte ismert, Wolfgang Amadeus arcmásával díszített marcipángolyó vagy csokoládébonbon, a fenséges Mozartkugeln.

-Salzburg tartomány:

Fővárosa Salzburg, területe 7154 km², lakossága 482 400 fő. Szomszédai Németország, Tirol, Felső-Ausztria, Stájerország, Karintia, délen keskenyen beékelődik a Magas-Tauern hegycsúcsai mentén az olasz határig. A tartomány 5 régióra oszlik. Az egyik legszebb osztrák tartomány. A legnagyobb része a Salzach folyó medencéjében a tengerszint felett fekszik. A téli sportok és nyári hegyi túrák kiváló paradicsoma. A Salzach-völgy már ősidők óta lakott volt. Kr. e. 1000 körül itt már rezet, nemesfémeket és sót bányásztak. A só németül Salz. A város és a tartomány is a sóhegyről kapta nevét. A só teremtette meg a hallstatti kultúra alapjait. A só hatalmas gazdagságot és örökös viszályt hozott magával a törénelem során. A VII. században telepedtek itt meg a szerzetesek Mönchsburgban, később lett Salzburg a neve. Rupert püspök és Virgilius ír püspök alapította Salzburgot. Az első székesegyházat 774-ben Virgilius ír püspök építette román stílusban és megalakították a „Salzburgi Íróiskolát” és könyvtárat. 1200 körül a só mellett ezüstöt, aranyat, vasat és rezet találtak. 739-ben püspökség, majd 798-ban érsekség lett, egyike a legfontosabb dél-német egyházi helyeknek. A tartomány évszázadokon keresztül független hercegség volt, a főpapok kormányozták, akik a politikai helyzettől és személyes ambícióiktól függően hol a német-római császársághoz, hol a Habsburgokhoz, hol pedig Rómához közeledtek. 1809-es schönbunni béke kapcsán Napóleon kapta meg Salzburgot, aki Bajorországhoz csatolta. Az 1814 évi párizsi békeszerződés és az 1815-ös Bécsi Kongresszus után Salzburg újra Ausztria része lett. Külön tartomány 1850-ben lett. A tartományban van a világ egyik legnagyobb barlangja.      

Fővárosa Salzburg az egyetlen olyan osztrák város, amely Bécs szépségével, pompájával vetekedhet. Gyönyörű óvárosa a Mönchsberg és a Salzach folyó között pompázik. Az UNESCO a világörökség részévé nyilvánította. Közigazgatási központ, a tartomány kulturális és művészeti fővárosa. Itt rendezik meg évente a Salzburgi Ünnepi Játékokat. Mozart szülővárosa. 1481-ben német birodalmi város lett. 1623-ban egyetemet alapítottak a városban. 1756-ban megszületett a hercegi udvari zenész fiaként Wolfgand Amadeus Mozart. Az ő tiszteletére minden évben megrendezik a salzburgi ünnepi játékokat, amelyre évekre előre elkelnek a jegyek. Három embernek köszönhető, hogy ez az Európa legnagyobb és leghíresebb zenei fesztiválja megrendezésre kerül. Hugo von Hofmannsthal, a kiváló drámaíró, Richard Strauss, a világhírű zeneszerző és karmester és Max Reinhardt a XX. század kiváló színházi újítója, színigazgatója elhatározták, hogy Mozart emlékének és munkásságának adózva egy olyan rangos zenei fesztivált hoznak létre, mely méltó emléket állít Mozartnak. Az első ünnepi játékok 1920-ban kerültek megrendezésre. Másik nagy zenei tehetség Herbert von Karajan is itt született. Ő indította el a Salzburgi Húsvéti Ünnepi játékokat. A XIX. század közepétől Salzburg nem csak a zene, hanem a tudomány és művészetek városa lett. Látnivalók szempontjából Salzburgot három körzetre oszthatjuk. Az első a templomokat, az érseki rezidenciát és Mozart szülőházát foglalja magába, ez a Salzach bal partján található. A második a folyó jobb partján lévő Újváros. Itt a legérdekesebb a Mirabell-kastély, a Mozart-konzervatórium és a Kapuzinerberg. A harmadik a Hohen-salzburg-erőd.

Mirabell-kastély:

A kastély helyén eredetileg egy sokkal szerényebb kastély volt. 1606-ban Wolf Dietrich érsek szeretője, Salome Alt számára építtette. Ő egy zsidó kereskedő lánya volt, és 15 gyermeket szült az érseknek. Dietrich nagyon szerette élete végéig és feleségeként tekintett rá. 1727-ben Franz Anton Harrach érsek számára átépítették. Ma önkormányzati hivataloknak ad otthont a palota.   

Kapuzinerberg:

A történelmi óvárossal szemben található. Oldala meredek eséssel éri el a folyó szintjét. 250 lépcsőfok megmászása után páratlan szépségében tárul szemünk elé. A hegytetőn kis vár áll, melyet később beépítettek a kapucinus kolostoregyüttesbe.  

Mozart szülőháza (Mozart Geburthaus):

A Hagenauerhaus, Getreidegasse 9. sz. házban 1756. január 27-én született Wolfgang Amadeus Mozart. 1880-ban a Mozarteum Nemzetközi Alapítvány segítségével múzeumot hoztak létre az emlékére.

Hohensalzburg-erőd (Festung Hohensalzburg):

A sziklás Mönchsberg tetején magasodó erődítményt siklóval közelíthetjük meg a legegyszerűbben. Ma nagy turistalátványosság. A vár a sziklás Várhegy magaslatán emelkedik. Fokozatos építések, bővítések következménye a mai vár. Falai között a salzburgi érsek földesúri és tartományi kormányzói minőségében, valamint veszély esetén tartózkodott itt. A vár hatalmas, időbe telik a megtekintése.

Lammertal-Dachstein West:

A település: Abtenau, Annaberg-Lungötz, Ruβbach és St. Martin- egy modern völgy. Hagyományait őrzi. Itt minden megtalálható vízen, földön és levegőben egyaránt vannak lehetőségeik a jó kikapcsolódásra, pihenésre, sísportokra.

Flachau:

22 síkörzet, 580 lift és 1700 km gondozott pálya várja a kikapcsolódni vágyókat.

Loferer Alm:

Sípályái gondosan karbantartottak. Kabinos felvonó viszi utasait az Schönblick fennsíkra.

További információk Magyarul:

Osztrák Nemzeti

Idegenforgalmi Képviselet

06 80 012 726

informacio@austria.info

www.austria.info

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »