Hurghada

Hurghada

Sueztől délre, 395 km-re fekszik Egyiptom Vörös-tenger tartományának székhelye, az egyik legrangosabb üdülőhely. Kéttornyú mecsetjén, szerény kormányzósági épületén kívül legfontosabb nevezetessége a Cairo-i Egyetem közeli Tengerbiológiai Intézetében berendezett múzeum és akvárium. A várostól mintegy 5 km-re délre kezdték kiépíteni a modern szállodasort. Hurghada nem büszkélkedhet kilométeres pálmasorokkal, lévén a sivatag és a tenger találkozása. Ebből adódóan viszont szinte folyamatosan szél fúj a parton, a szörfözők és a túlzott forróságot nem kedvelők legnagyobb örömére. Kristálytiszta tengervize 21 C hőmérséklet alá soha nem süllyed, így egész évben fürdésre és búvárkodásra alkalmas.
Korallszirtjei olyan közel vannak a víz felszínéhez, hogy távolról szinte szigetnek látszanak. Páratlanul pazar élővilág, kellemes klíma, szikrázó napsütés enyhe széllel mindez igazi fürdő-, búvár-, és szörfparadicsommá teszi Hurghadát.

A máig is épülő, egykori halászfaluból lett tengerparti üdülőváros csodálatos korall-zátonyaival, egzotikus vízalatti világával a búvárok paradicsoma. Vizisport lehetőségei megszámlálhatatlanok.
A városközpontban üzletek, kávézók, bazár, éttermek és bárok várják a látogatókat.

A Vörös-tenger egyik leghíresebb települése, Szueztől 400 km-re délre fekszik. Naponta repülőjárat köti össze Kairóval, így csak egy óra az út. Autóbusz naponta közlekedik. Nyáron és télen is népszerű üdülőhely, a mély tengerre induló halászok kiindulópontja. Vitorláshal, kardhal és tonhal akad a hálóba. Kikapcsolódást kínál a könnyű búvárkodás, széllovaglás, mély búvárkodás, kirándulás, az üvegfenekű csónakon való utazás, a sokféle sportolási lehetőség. A helyi vállalkozók arra is készek, hogy a vendégről a víz alatt videofelvételt készítsenek.

A kazetta pedig megvásárolható. Minden szükséges felszerelés, csónak is bérelhető egy napra vagy egy éjszakai kirándulásra. Hurghada nagyon népszerű várossá fejlődött. Utcáin kellemesen sétálhatunk, akárcsak a homokos tengerparton. A széles utcákon üzletek sorakoznak, ahol a gyümölcstől és zöldségtől kezdve a tengeri kagylóig mindent kínálnak. Élvezetes az ajándéktárgyak között vadászni. Hívogató a szúk (suq). A városnak van akváriuma és a tengeri életet bemutató múzeuma. A tengerpart közelében mecset emelkedik, míg távolabb magánbungalók sorakoznak. A tengerparton továbbutazva hasonló lehetőségeket kínáló kisebb helységeket találunk, mint Safaga, Quseir, Marsa Alan és Berenice.
(Forrás: Cartographia)

Szálláshelyek
Az Abu Menka-öbölben fekszik az 5 csillagos, kör alakú Hurghada Sheraton Szálloda. Üzletei és 65 szobájának egy része a fákkal, bokrokkal és virágágyásokkal díszített oszlopos udvarra néz. A tengerparton, 3 km-rel lejjebb található a Magawish Resort Village, melyet a Misr Travel utazási iroda kezel. Kb. 300 faház, 14 luxuslakosztály, központi étterem, presszók, társalgók. A búvárközpontban dekompressziós kamra van. Külön legesen szépek a korallzátonyok. A helyet nagyon szerencsésen választották ki, mert a tengernek ezen a szakaszán nincsenek hullámok.

Kairóból a 44-es úton vagy közvetlen repülőjárattal juthatunk az üdülővárosba, az úton 600 kilométert kell megtennünk Kairótól, repülővel egy órás utazásra számíthatunk. Igazán vonzó és felkapott üdülőhellyé azért válhatott, mert a Vörös tenger partvidéke itt a legszebb, innen már nyílt a tenger, vize kristálytiszta, élővilága hihetetlenül gazdag. Mögötte mindössze hatvan kilométerre fokozza a táj szépségét a 2187 méter magas hegy, melyet a 77-es út megkerül, ezen pedig könnyedén elérhetjük Luxort (200 km).

A környékén lévő szigetek, világító tornyok és kisebb kikötők is biztosítanak némi látnivalót, ide mégis inkább a vakációzót, tengeri élményekre vágyót várják a luxusszállodák, egyszerűen nincs olyan sport, szórakozás, amely itt nem lenne hozzáférhető. 5-20e Ft körüli összegekért a legkülönbözőbb programokat vehetjük igénybe: búvárkodás hajóról korallszigetek környékén, beduin falu meglátogatása a sivatagon keresztül terepjáróval, négykerekű homokfutót bérelhetünk egy napra kb. 10e Ft-ért, ennél olcsóbban visznek bennünket üvegfenekű hajóval korallok és az élővilág tanulmányozására, ugyanezt mini tengeralattjáróról is élvezhetjük 50 dollárért (250 EGP, 7500 Ft). A szervezők kifogyhatatlanok az ötletekből, az egyszerű tevegeléstől a sivatagi karavántúráig mindent vállalnak.

A pénzesebb turisták átruccanhatnak egy-két napra repülővel Kairóba, Luxorba, vagy áthajózhatnak a Vörös-tengeren Sharm el-Sheikhbe.

További információk:  www.egyiptom.lap.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »