Zillertal régió

Zillertal régió

Abteilung Tourizmus

Eduard-Wallnöfer Platz 3

A-6020 Innsbruck

+43 512508 3262

+43 512508 3265

tourizmus@tirol.gv.at

www.tirol.gv.at

Az 500 és 3.500 méter közötti magasságban található Zillertal Arena különleges természeti élményekkel és kalandokkal szolgál a hegyek szerelmeseinek.

Települései: Gerlos, Krimml/Hochkrimml, Wald-Königsleiten, Zell am Ziller, Hainzenberg.

TÚRA

A zillertali hegyvidéken tett túrázás sajátos találkozás a természettel, amely során hamisítatlan és legszebb oldaláról fedezhetjük fel a völgyet. Minden hegycsúcs különleges élmény, és a fárasztó hegymászás végét 55 háromezres hegycsúcs, a Zillertali- és a Tuxi-Alpok, valamint a gleccser varázslatos látványa koronázza meg. Biciklitúrát is tehetünk a 232 km jelzett a különböző nehézségű hegyi- és túrakerékpár-útvonalakon. Kerékpárszállítási lehetőség a hegyi felvonókon és a zillertali vasúton is van. A felvonókon a bicikliszállítás ingyenes.

Zellberg, Zell am Ziller. A hegy egy kedvelt kiránduló terület, több túraútvonallal. Itt található Holzweg/Faút élményállomásokkal. Menet idő 2-3 óra. (6280 Zell am Ziller, Zillerbrücke-Zellbergeben). Itt vezet a 48 km Zillertaler Höhenstrasse, amely 2.020 m magasságba vezet. Útközben több hütte és alpesi gazdaság is található. A panoráma pedig felejthetetlen. Az út autóval és biciklivel is járható. Felhajtók az útra: Ried, Kaltenbach, Aschau, Zell-Zellberg, Hippach-Schwendberg. Nyitva májustól októberig, az útdíj 7 euró/autó.

Königsleiten. Az egykori Alm település 1600 m magasságban fekszik, ma üdülőfalu szállodákkal, bérelhető apartmanokkal és hüttékkel. A falu a nagyon meredek, 12 km hosszú, régi Gerlos-úton érhető el Waldból.

A zöld legelők közepette, az Alpok hófödte csúcsaival a háttérben a Königsleiten környékén élők olyan túraösvényt alakítottak ki, amelyen a turisták elsajátíthatják a jódlizás tudományát. A jódliúton, a 2000 méter körül járó magasságokban két hatalmas alpesi kürtöt, továbbá jellegzetes tehénkolompot és más kellékeket helyeztek el. A jódlizó szövegnek rendszerint nincs konkrét jelentése (hopsz-ho-da re-i-ri vagy ho-da ria-drai dul-i-jo, esetleg hul-jo diri diri stb.), ám az éles és mély hangok között váltakozó, egyeseket Tarzan harci kiáltására emlékeztető stílust csak hiteles mesterektől lehet jól elsajátítani.

A jódliút ingyenesen látogatható. A túraút a településről induló Dorfbahn hegyi felvonóval közelíthető meg. A 2200 m magasságban fekvő hegyállomásról a völgybe haladó út mentén 5 állomásnál ismerkedhetnek meg a kirándulók a jódlizás tudományával. Az út egyébként babakocsival is járható.

Egyébként a jódliút mellett a faluban több túraút is található. Például a Bolygók útja (Planetenweg/csillagászati túraút Königsleiten amely Európa legmagasabban fekvő csillagvizsgálója mellől indul.

A túra állomásain elhelyezett 9 gránit oszlop a Naprendszert szimbolizálják. Minden megtett 1 méter pedig 1 millió kilométernek felel meg. A panoráma kilátóból a Hohe Tauern számtalan 3000-es csúcsát láthatjuk. Az út 2-3 óra alatt járható be. Prospektust a csillagvizsgálóban ingyenesen kaphatunk.

Krimml. Krimmler Wasserfälle/Krimmi Vízesés 

Gerlos. Speicher Durlaßboden, túraút a víztározó körül

FELVONÓK

A magasban található túrautak felvonókkal is megközelíthetők. A hegyekben biciklitúrára is lehetőség van.

Rosenalmbahn
Völgyállomás: Zell am Ziller
Középállomás: Wiesenalm. Hütték. A hegyről lefelé vezető túra- ill bicikliúton egy láma- és póniudvar található.
Hegyállomás: Rosenalm 1.744 m. Hütték, túrautak. A hegyállomásnál hatalmas Lucfenyővár áll (Fichtenschloss), ami egyben mászótorny, 18 m magaskilátó, kalandjátszótér, vízijátszótér.

Gerlossteinbahn
Völgyállomás: Gerlos, 929 m
Hegyállomás: Hainzenberg, 1.644 m. A hegyállomástól 45 percnyi sétára található Klettersteigs Gerlossteinwand. Sziklamászás 13 éves kortól. (www.zell.at) Sziklamászó felszerlés kölcsönözhető Zell am Zillerben (Klettershop Zillertal, Gerlosstraße 16, 6280 Zell am Ziller). A kalandvágyók kipróbálhatják az Arena Skyliner Flying Foxot is, amelyen a bátrak a 738 méteres szakaszon 50 km/h sebességgel száguldhatnak.

Ramsberglift
Völgyállomás: Ramsau
Hegyállomás: Ramdberg. Hütték, túrautak.

Isskogelbahn
Völgyállomás: Gerlos
Hegyálllomás: Hütték, túrautak.

Königsleiten Dorfbahn
Völgyállomás: Königsleiten 1600 m
Középállomás:
Hegyállomás: 2.300 m. Panoráma étterem. Túrautak.
(www.koenigsleiten-bahnen.com)

FÜRDÉS

Kristallbad Königsleiten 
Freischwimmbad Krimml. Strand gyerekmedencével, nyitva május-szeptember. (Krimml, Oberkrimml 37)

Speicher Durlaßboden, víztározó. Strand játszótérrel. (Gerlos). A forrásvíz frissességű Durlaßboden Stausee a nyári hónapokban 21 fokig melegszik fel. Autóval a Dammkroneig juthatunk el, innentől aszfaltos-kavicsos úton juthatunk el a csónakkikötőig. Lehetőségünk van evezős csónakok, vízibiciklik, vitorlások és szörfdeszkák kölcsönzésére is

Élménystrand Zell am Zillerben két óriási csúszdával, élménymedencével. Játszótér, minigolf, étterem játszósarokkal. Belépő 6 euró/felnőtt és 3,50 euró/gyerek 6 éves kortól. (6280 Zell am Ziller, Dorfplatz 3a, www.freizeitparkzell.at). A strand mellett található élményjátszótér szabadon és ingyenesen látogatható.

KALAND

Zillertaler Goldschaubergwerk/Látvány aranybánya, Zell am Ziller

Arena Coaster/alpesi bobpálya, Zell am Ziller. Bobpálya mellett kalandjátszótér.

Kneipp Wasserspielanlage, Haizenberg. Kneipp vízijáték.

Hochseilgarten Gerlos. Erdei kötélpálya.

Klettersteigs Gerlossteinwand: sziklamászás 13 éves kortól. A Gerlossteinbahn hegyállomásától 45 percnyi sétára található Klettersteigs Gerlossteinwand. (www.zell.at) Sziklamászó felszerlés kölcsönözhető Zell am Zillerben (Klettershop Zillertal, Gerlosstraße 16, 6280 Zell am Ziller).

Arena Skyliner, Gerlos

Kletterturm/Mászótorony, Gerlos

Aqua-Park der WasserWunderWelt/Vízi élménypark, Krimml

Sternwarte/Csillagvizsgáló, Königsleiten

Pinzgauer Lokalbahn Zell am Seeből Krimmlbe. Kisvasút dízelmozdonnyal vagy vasárnaponként nosztalgia gőzössel. A vonat 1898 óta közlekedik az 53 km hosszú szakaszon. (www.pinzgauerlokalbahn.at)

ÁLLATKERT

Wildpark Hainzenberg, vadaspark alpesi állatokkal: dámszarvasok, gímszarvasok, őzek, zergék, kőszáli kecskék, muflonok, apróvadak. A vadaspark az Aranybánya közelében található. (6280 Zell am Ziller – Hainzenberg 73., www.goldschaubergwerk.com)

www.hetedhetorszag.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »