Lenti

Lenti

Lenti város Zala megyében, a Lenti járás székhelye. A Kerka folyó mellett fekszik a megye nyugati részén, közel a szlovén határhoz.

Lenti és a várost körülölelő Kerka-völgye számos természeti és kulturális értéket kínál az idelátogatóknak.

A túrákat keresőknek 30 km kiépített kerékpárút, valamint további 80 km kerékpározható útvonal, gyalogutak és Magyarország leghosszabb (32 km) erdei kisvasútja nyújt páratlan élményeket.

A város határában tekinthető meg a ez egykori Lenti vár maradványa.

A hazai növényvilág gazdag tárházát mutatja be a Budafai Arborétum.

A térség kulturális értékei között említésre méltó Lentiben a XVII. századi barokk stílusú rk. templom, a Faipari és Vasúttörténeti Múzeum, a Helyi Néprajzi Gyűjtemény valamint az egyedi építészetű szécsiszigeti templom. A helyi kézművesség értékei között említésre méltó a népi fazekasság és a hetési szőttes.

A turisztikai szezonban május elsejétől Csömödéri Állami Erdei Vasút néven menetrendszerű kisvasút járat közlekedik Lenti és Kistolmács települések közt a csömödéri megálló érintésével. A vonaton utazó látogatók bepillantást nyerhetnek a dél-zalai erdőségek növény és állatvilágába. Az erdei kisvasút útvonala érinti a Göcseji fenyőrégiót, a Kerka völgyét, illetve a Göcseji bükktájat. A vonatos kirándulás alkalmával gyakran látható szarvasőzvaddisznóegerészölyv, és más ritka, védett madarak is olykor felbukkannak. Lentiből kiindulva gyönyörködni lehet a zajdai erdőkben, elérhető a csömödéri horgásztó, valamint a „Kistolmácsi Szabadidő Központ” fürdő- és horgásztóval. Az út Lenti és Csömödér között egy órát vesz igénybe, Lenti és Kistolmács között pedig két és fél órát kell a vonattal utazni a végállomásig. A személyszállító vonatok Lenti és Kistolmács között haladva 32 km hosszban kötik össze a térség kirándulóhelyeit.

Lenti Termálfürdő és Szent György Energiapark 1978-ban nyílt meg a szlovénmagyar határtól 15 km-re. A mélyből feltörő 40 000 éves gyógyhatású termálvíz és a Szent György Energiapark egészségre gyakorolt jótékony hatása miatt évente több ezren keresik fel.

Lenti fürdőjének története az 1960-as évekre nyúlik vissza. 1966-ban a város határában lengyárat szerettek volna létesíteni. A vízigényes tevékenységhez próbafúrásokat végeztek, melynek eredményeként 1200–1500 méter mélységben 340 l/perc vízhozamú, 56 °C-os termálvizet találtak.

A víz hasznosítására 1978-ban nyitották meg a termálfürdőt. A fürdő nátrium-hidrogén-karbonátos vizét az Egészségügyi Minisztérium 1988-ban gyógyvízzé nyilvánította. A fürdő megnyitása óta folyamatosan fejlődik és bővül. 2004 júliusában avatták fel a termálfürdő 1340 m² felületű élménymedencéjét, majd a következő fejlesztési szakasz befejeztével 2010-ben átadták az új 300 férőhelyes pihenőteret és az új „Szaunavilág” részleget. A komplexumban jelenleg[mikor?] is bővítés zajlik, egy új épületszárny létesül belső medencékkel, fedett csúszdás élményfürdővel.

A gyógyfürdő új épületrészének fejlesztése mellett, a céget üzemeltető Lenti Gyógyfürdő Kft. koordinálásában a komplexumhoz függőfolyosóval kapcsolódó négy szintes, 94 szobás, négycsillagos szálloda beruházása elkészült. A szálloda neve Thermál Hotel Balance lett, mely 2016. június 17-én nyílt meg.

Szabadtéri fürdő

A Lenti Termálfürdő 5 szabadtéri (gyermek-, úszó-, élmény- és gyógymedencékkel) és egy félig fedett hidromasszázs élménymedencével valamint 8 ha zöldterülettel rendelkezik. A fürdő legnagyobb medencéje 1340 m² vízfelületű, melyben vadvízáram, nyakzuhany, masszázspadok és itt egy 74 m hosszú úgynevezett Anakonda csúszda is található.

Fedett fürdő

A közel 3500 négyzetméteres fedett fürdőrészben 5 medence (úszó-, gyógy-, gyermek- és hidromasszázs medencék), szauna világ – benne finn, aroma és infraszauna –, 630 m2 pihenőtér pihenőágyakkal, gyógyászati részleg és szépségfarm is működik. A fedett úszómedence 28 °C, a gyógy- és a hidromasszázs medencék 38 °C, a tan- és gyermekmedence pedig 34 °C. A fedett fürdőbe elektronikus (chip karórával működő) „forgóvillás” belépőrendszeren keresztül lehet bejutni. A chip karórák az öltözőszekrényeket is nyitják/zárják.

A fogadótérben található a Tourinform iroda is.

Fedett élményfürdő

Az új, fedett élményfürdőben a fiatalokat csúszdás élménymedence várja élmény- és játékelemekkel, óriás- és gyermekcsúszdával, valamint a kisgyermekeknek szóló pancsolóval. Emellett egy melegvizes élménymedence benne különféle masszázs élményelemek, mint pl. masszázságyak, buzgárok, nyakzuhany, pezsgőülőke nyújtanak pihenést, felüdülést az idelátogatóknak.

Szaunavilág

A lenti fedett fürdőben külön, önálló részen találhatók a szaunák. Benne két finn, egy aroma valamint egy physiotherm infraszaunával. Belső és szabadtéri pihenőrész is tartozik a szaunákhoz.

További információk: www.lenti.hu  www.csodasmagyarorszag.hu/tourinform

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »