Lienz

Lienz

Abteilung Tourizmus

Eduard-Wallnöfer Platz 3

A-6020 Innsbruck

+43 512508 3262

+43 512508 3265

tourizmus@tirol.gv.at

www.tirol.gv.at

Lienz (ejtsd ˈli:ɛnt͜s, kb. líenc) a középkorban alapított város Ausztria Tirol tartományában, a Lienzi járás központjaként Kelet-Tirol székhelye. Az első világháború után három részre szakadt Tirol két, Ausztriában maradt része közé beékelődik Salzburg tartomány nyugati része (Dél-Tirol az Olasz Királyságé lett). A város az Isel és a Dráva folyók mellett fekszik. A városi rangot 1242február 25-én nyerte el.

A terület sokáig kiesett Ausztria vérkeringéséből, csak 1967-ben kapcsolódott be igazán az idegenforgalomba is, amikor megépült a Felbertauern-út (a Felbertauern-alagúttal egyetemben), viszont ennek volt köszönhető hogy Kelet-Tirol őrizte meg leginkább eredetiségét az országban.

Kelet-Tirol fővárosa, a tengerszint felett 673 méteren található. A város felvirágzása 1280-ban kezdődött, amikor is Götz grófok letelepedtek a Bruck kastélyban.

Groβglockner Hochalpenstraβe 1935-ben épült. Ez Európa egyik legszebb alpesi útja. Az út Ausztria legmagasabb csúcsához vezet. Karintia és Salzburg tartomány között a legjobb összekötő út. Olyan szép látványban részesül az arra autózó, hogy a látvány mellett még az útdíj hatalmas összege is eltörpül. Ez az út köti össze a déli Möll-völgyet az északi Salzach-völggyel, a karintiai Heiligenbluttól a Salzburg tartományban lévő Bruckba vezet. Az út 48,3 km hosszú, 27 kanyarral, 12% emelkedési szöggel építették meg. Itt a környéken érdemes még meglátogatni a Kálvária-hegyet, a Wirtsbauer Alm-ot (1745m) és a Göβnitzfall vízesést. Szintén hamarosan itt tekinthetjük meg a Pasterze-gleccsert. Jege 10 km hosszú, 15 méter vastag. Kiterjedését tekintve a legnagyobb gleccser a Keleti-Alpokban. Magasan fölötte láthatjuk az Erzherzog-Johann Hütte-t (3454 m), mely Ausztria legmagasabban lévő menedékháza.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »