Millstatt

Millstatt

Infocenter Millstätter See

Thomas-Morgenstern-Platz 1
9871 Seeboden
Tel.: +43(0)4766/3700-0

Fax: +43(0)4766/3700-8
info@millstaettersee.at

www.millstattersee.com

Millstatt a tó névadója. Rengeteg napfény, a csodálatos Milstatt-i Apátság, gyönyörű villák, ez adja a délvidéki sármját ennek a történelmi múltú fürdő, és gyógyüdülő helynek. Régimódi pihenéshez járulnak a mai kor aktív kihívásai, a számtalan túra útvonal a Millstatti Alm-hoz, valamint a hegyek, a tó, és a természet optimális kombinációja kínálta végtelen lehetőségek.

Millstatt -a tó névadója – a Millstatti-tó északi partszakaszának közepe táján, egy kis földnyelven fekszik.

Millstatt, a romantikus kisváros század eleji sétára csábítja az idelátogatót. 1879-ben építették az első villát, majd a csendes kis halászfaluból hirtelen nyüzsgő nyári üdülőhely lett. A császári időkben a nemesség körében egyre népszerűbbé vált a hely, számos nyaralót építettek ebben az időben a tópartra.

Ugyancsak érdemes sétát tenni a szobor sétányon („Mille Statuae“), hiszen számos művész alkotásában gyönyörködhetünk. A nyári hónapokban több kiállítás is várja látogatóit a Kongresshaus-ban, és a Rittersaal-ban.
A festői szépségű apátság visszarepít minket a régmúltba. Az apátsági templom híres freskója a „világi törvényszék”, valamint értékes kincse a Gonzaga-láda (Gonzaga-Truhen), érdemes megtekinteni a keresztfolyosót is a 12. századból. A bencés kolostor évszázadokon át szellemi központja volt a környéknek.
Aki további kulturális csemegékre vágyik, azoknak ajánljuk a kolostor múzeumát Millstattban, vagy a Helytörténeti Múzeumot Obermillstatt-ban.
Az év folyamán számos kulturális esemény, zenei fesztivál, Császári Fesztivál, zenei hét helyszíne a városka.
Millstatt nemcsak a nyári sportok központja, de télen is pezsgő sportélet várja az idelátogatókat.

Millstatt a hírnevét az 1070-ben alapított bencés kolostoráról kapta.

Ezen a helyen már a 8. században is említenek egy templomot. 300 évvel később a 11. században alapították a bencések a kolostort. Az apátság 1469-ben a Szent György lovagoké, majd 1589-ban a jezsuitáké lett. 1773-ban megszüntették a működését. A kéttornyú kupolás templom nyugati bejárata román stílusú, a gótikus részek a György-lovagok idejében készültek el. Később a jezsuiták a belsejét barokkosították, berendezését gazdaggá tették.

A torony falán, az előcsarnokban gótikus freskók láthatóak, a templombelsőt lovagi címerek díszítik, s az egyik kápolnában Szent Domitian sírja, és szarkofágja található.

A Mille Statuae, egy olyan kezdeményezés, melynek révén évről-évre csodálatos szobrokkal gazdagodik Millstatt városa.

Millstattban él egy legenda, miszerint Szent Domitian hajdanán a tóba dobott ezer bálványszobrot.
Ezen szobrokra emlékezve hívták életre az Alpok-Adria művészeinek bevonásával a szoborpark tervét, mely szerint újra legyen Millstattban 1000 szobor. Európa különböző országaiból érkeznek a szobrászok, s alkotásaikat megcsodálhatjuk a szobrok útján, az u.n. “Statuenweg”-en.

TV Karintia

Casinoplatz 1
9220 Velden
Tel. +43(0)463/3000

Fax: +43(0)4274/52100-50
info@kaernten.at
www.kaernten.at

További információk Magyarul:

Osztrák Nemzeti

Idegenforgalmi Képviselet

06 80 012 726

informacio@austria.info

www.austria.info

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »