Kreuzenstein

Kreuzenstein

Weinviertel Tourismus GmbH.
Kolpingstraße 7,

 2170 Poysdorf
Tel. +43 (2552) 3515

info@weinviertel.at

www.weinviertel.at

Kreuzenstein vára (németülBurg KreuzensteinAlsó-AusztriábanLeobendorf településen található, Bécstől 23, a hegyeshalmi határátkelőtől 93 km-re.

Kreuzenstein várának története, csakúgy, mint a legtöbb alsó-ausztriai váré, a 12. századra nyúlik vissza. Az épületet a formbachi (ma Vornbach, Németország) grófi család építtette, majd házasság útján került Wasserburg grófjához. 1278-ban pedig II. Ottokár cseh királyon keresztül került a Habsburgok birtokába.

1527 júliusában az anabaptista Balthasar Hubmaier prédikátort elfogták a morvaországi, mikulovi felkelések indítása miatt és Kreuzenstein várába szállították. Kivallatták, de nem volt hajlandó megtagadni hitét, ezért Bécsben máglyára vetették.

harmincéves háború alatt ugyan a várat nem foglalták el, de ezekben az években Lennart Torstenson svéd tábornagy birtokába jutott, aki 1645-ben, seregeinek visszavonulásakor az erőd több pontját felrobbantatta.

18. században már a Wilczek grófok birtokolták a várat, akik vagyonukat a sziléziai szénbányáikból szerezték. 1874-ben Johann Nepomuk Wilczek gróf, sarkkutató újjáépítésbe kezdett, de immár teljesen más építészeti stílusban gondolkodott, mint a kor meglévő stílusa, román kori – gótikus stílusban terveztette. A meglévő romokhoz épült az új kastély, a külső kárfal, a keleti torony és a kápolna egy része. A gyakorlott szem azonban könnyen megkülönbözteti a középkori falazatot a 19. századi toldásoktól. A rekonstrukciót Carl Gangolf Kayser építész vezette 1895-ben bekövetkezett haláláig, majd Ritter Humbert Walcher von Molthein és a művész Egon Rheinberger folytatta. Wilczek gróf Európa különböző pontjairól hozatta az építőanyagot. Számos középkori bútort, történelmi emléket gyűjtött össze a várban, többek között ide került Hohensalzburg várából a legrégebbi fennmaradt középkori katapult is. Az átépítés 30 éven át tartott. 1906. június 6-án, a megnyitó ünnepségén II. Vilmos császár is részt vett. 1915-ben villám csapott a várba, melynek következtében leégett a levéltár és a könyvtár egy része.

1945-ben a német Wehrmacht és a szovjet Vörös Hadsereg között folyó harcok a várat sem kímélték, néhány szobája jelentős károkat szenvedett, a gyűjtemény egy részét ellopták. Számos kéziratot azonban sikerült megmenteni, ezeket most az Osztrák Nemzeti Könyvtár őrzi.

A vár jelenlegi tulajdonosa Hans-Christian Wilczek gróf. Az épület a Jeruzsálemi Szent Lázár Katonai és Kórházi Lovagrend egyik székhelye.

A vár csak vezetett túrán tekinthető meg áprilistól október végéig, ahova egy mély szakadék felett átívelő hídon keresztül lehet bejutni. A kápolna a vár egyik legfigyelemreméltóbb része amelynek legrégebbi darabja egy, a 8. századból származó ókeresztény relief, de lenyűgöző látványt nyújtanak a gótikus oltár és a mozaik ablakok is. Az épület termein végighaladva megelevenedik előttünk a középkori nemesi élet, többek között bemutatásra kerül Ausztria egyik legnagyobb magán fegyvergyűjteménye is. Időről időre madarász bemutatókat tartanak a birtokon és a közelmúltban kialakították a középkori éttermét is.

Mára a vár kedvelt idegenforgalmi célponttá vált. Egy időben a Burgserenade néven évente megtartott komolyzenei koncertnek adott helyet az épület.

www.wikipedia.org

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »