Esztergomi hétvége

Esztergomi hétvége

Ezeken a szép nyári napokon, nem csupán tavaink partjait érdemes felkeresni, meganyi szépség vár ránk más vidékeken is. Csapatunk Esztergomot kereste fel, körbenéztünk, mivel is várja királyi városunk az idelátogató turistákat.

Sajnos a város még mindig sokak szemében egynapos kirándulási célpont, holott kedvező árival, hangulatával, turisztikai kínálatával érdemes több napot is rászánni, főleg ha nyugalmas, békés, romantikus pihenésre vágyunk.

Jelen cikkünkben nem oldalakat kívánunk szánni a város történelmének és rengeteg látnivalójának a részletes bemutatására, hiszen erről könyvtári anyagot találhatunk, praktikus segítséget szeretnénk nyújtani, és kedvet csinálni a látogatáshoz!

Remek lehetőség idén nyáron a MÁV és a MAHART közös jegyével is érkezni a városba, ennek óriási előnye, hogy útközben a vízről is végigcsodálhatjuk a festői Dunakanyart célunkig, a városban meg amúgy sem nagyon van szükségünk a kocsira. Ezeken a járműveken a kerékpár szállítása is engedélyezett, így akár saját drótszamarunkkal is érkezhetünk.

Itt jegyezzük meg, hogy a városból remeke kerékpárutak indulnak, és itt is van már lehetőség a város több pontján bérelt kerékpárokra pattani.

Alapvetően elmondhatjuk, hogy sokkal olcsóbban és barátságosabb helyeken szállhatunk meg Esztergomban, mint például Visegrádon, de azt, aki luxusra és a helyben levő kényeztető wellnessre vágyik azt két, minden igényt kielégítő hotel is várja a szigeten. Aki nem a luxuskényeztetésre vágyik, azoknak minden képen valamelyik hangulatos belvárosi panziót ajánljuk, de a kisebb pénztárcával, vagy túrázni, biciklizni, kajakozni érkezőknek fillérekért van szállása kikötőben a Szalma Csárdánál tiszta, fürdőszobás, egyszerű szobákban.

Az étkezésre kicsit jobban oda kell figyelni, gyorsbüfékből nincs hiány, de az éttermek vegyes képet mutatnak. A drága elszállt helyeket érdemes kerülni a sétáló utcán, a híres Csülök Csárda annyira felkapott, hogy nem érdekli őket a vendég, hiába van még 1-2 óra a következő lefoglalt asztalig, inkább üresen hagyják, de nem engedik be a vendéget egy gyors ebédre sem, főleg hétvégente esélyünk sincs, ha nem foglaltunk előre, pedig nem is olcsó. Hasonló képen nem jutunk be a mellette levő étterembe sem, mert akinek nincs helye, az oda próbál bejutni.

Érdemes viszont felkeresni a Ragazzi éttermet a hegyre vezető lépcsőnél a főutcán a strand környékén, remek ár/érték arányban finom ételekkel, udvarias kiszolgálással várnak, és általában van hely.

A különlegességre vágyóknak igazi gasztronómia csemegét kínál az ország egyik legjobb, igaz BBQ étterme a Smoke and Smell BBQ a piacra vezető utcán, ahol a tulajok külföldről hozták haza az eredeti grillezés fortélyait, berendezéseit. Kategóriájában jó áron kóstolhatunk olyan igazi grillételeket, melyeket nem sok helyen az országban.

Kávézóban, cukrászdában nincs hiány a városban, mintha Görögország vagy Olaszország belvárosaiban járnánk. Minden lépésnél van belőlük, végigpróbálni lehetetlen, de több alkalom után különösen ajánlható a kicsit eldugott helyen, a kálvária feljárójánál levő Kovács cukrászda, ahol szó szerint fillérekért találunk óriási kínálatot finom, friss házi sütikből, vagy a sétáló utca elején levő, este is nyitva tartó, és kint a sötétben nagyon romantikus Ettore cukrászda. Aki a Duna part látványába gyönyörködve kávézna vagy fagyizna egy nyugágyból, annak a volt Révnél levő kis „bódés” kávézót ajánljuk a híd lábánál. Itt egy naplemente, vagy reggeli kávé a romantika csúcsa.

Nyár van, a fürdés előtérben! Pazar élményfürdő várja a pancsolás szerelmeseit Esztergomban, igaz a Párkányi fürdő talán nyáron előnyösebb és olcsóbb a családoknak. Van viszont kicsit „retrós”, de barátságos árnyas fürdő a belvárosban a csatorna másik oldalán, pénztárca barátibb szolgáltatásokkal. A Duna ezen szakaszán nem igazán lehet fürdeni, arra Pest irányában vannak remek strandok oda vagy vissza útban.

És ha már Párkány szóba került, meg kell jegyezni, hogy érdemes átsétálni a hídon, egyedi élmény, és a sétáló utcán tenni egy kőrt, inni egy igaz szlovák csapolt sört vagy fagyizni, de a régi image eltűnt, az euróval semmi sem olcsóbb, és minden olyan kb, mint „ezen az oldalon”. Van olyan lehetőség is, hogy „kisvonattal” megyünk át, erre mind a két oldalon van lehetőség.

Semmi képen ne hagyjuk ki a Mahart remek filléres szolgáltatását, a széthajózást, mellyel akár Visegrádig és vissza is mehetünk a fenséges Dunakanyart behajózva 500 forinttól. Remek program, pihentető, gyönyörű táj, és remek napozási lehetősége is. Főleg hétköznap maga a nyugalom „szigete”.

Természetesen az itt töltött idő alatt minden képen keressük fel a Bazilikát, igaz kupolája felújítás alatt van, de ezt a panorámát pótolja a Kálvária hely a bazilika domb mellett. Számos múzeum, kiállítás és a vár is várja a turistákat, sőt most nyáron a vár oldalában nyári várszínház is remek esti programot kínál.

És mi van még Esztergomban? Ezer minden, el kell látogatni és fel kell keresni, igazi „pénztárca barát” uticél az idei nyár elszállt kínálataihoz képest!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »