Győr 750 – Borfesztivál

Győr 750 – Borfesztivál

Idén ünnepli Győr születésnek 750 évfordulóját, melyre egy nagyszabású programsorozattal készült. Stábunk a Borfesztivál hétvégéjén látogatott a gyönyörűen felújított, romantikus városba, ahova igazából mindig örömmel térünk vissza.

A belváros szinte teljesen megújult az utóbbi években, a maradék épületek restaulása is folyamatban van, a partrészi sétány csodás, és ami meglepő egy pestinek, a tisztaság példás. Igen, ekkora rendezvény után minden nap másnapra egy csikk nincs a belvárosban, és folyamatos a takarítás.

A belváros telis tele van látnivalókkal, de mi most nem ezekre koncentráltunk, aki a hangulatos kisebb nagyobb belvárosi utcácskák, sikátorok bejárásán kívül a nevezetességekre belülről is kíváncsi több kötetnyi anyag áll rendelkezésére.

Térjünk ki tehát a Bornapokra. Szemmel láthatóan kevesebb borászat volt a két téren, de így legalább szellősebbek, kulturáltabbak voltak a helyszínek, és a borkínálat is elégséges volt. Sajnos a vendégek száma is kevesebb volt, a külföldiek hiánya, és a nyári szünet vége, itt is megmutatkozott. Igaz, az árak sem voltak épen ösztönzőek, bár az ilyen rendezvények általában nem pénztárca barát árszínvonalukról híresek. Végre megszüntették a speciális feltöltő kártyával való fizetést, mely az egyik legrosszabb és legjobban utált kitalálmány az ilyen mustrákon, ez biztos forgalomgeneráló volt, bár valószínűleg az árusok meg voltak elégedve a bevétellel, mert a hétvége egyik napján sem nyitott ki senki csak este, holott, a terek tele voltak turistákkal és helyiekkel, akik jobb híján a „fix” vendéglátó egységek asztalait töltötték meg. (Mondjuk ehhez felesleges borrendezvényt szervezni, valami reális „kötelező nyitva tartás” itt sem ártana, ahogy a bevásárlóközpontokban, vagy sok rendezvényen jelen van.)

De érdemes is körülnézni ezek között, hiszen lépten – nyomon cukrászdák, kisvendéglőkbe botlunk, és nyugodtan állíthatjuk, meglepően korrekt árakkal és kínálattal találkozunk, és itt még ráadásul nem is az idei csillagos égig elszabadult Balatoni vagy más üdülőhelyi árakat veszünk vizsonyítási alapul…

A hétvége egyik fénypontja volt az Európai Borlovagrend zenés, mazsorettes, díszruhás felvonulása végi a belvároson, sajnos csak a szerencséseknek jelentett élményt, ugyanis a részvevőkön és a szervezőkön kívül valószínűleg senki sem tudta, a városban töltött napok alatt erről sehol nem láttunk információt…

Nem így az eseményt záró nagykoncertről, melyet idén a Tankcsapda együttes testesített meg. Valószínűleg a zenéjükkel nem biztos, hogy a legszerencsésebb választás volt itt és most, az érdeklődő tömeg messze alulmúlta a korábbi évek közönségét és a várakozásokat is. Viszont remek technikával, példás szervezéssel, és a tőlük megszokott zenével igazi élmény volt azoknak, akik kedvelik ezt a zenekart és ezt a stílust.

A rendezvénysorozatnak ugyan erre az évre vége, de csak ajánlani tudjuk ennek a romantikus és barátságos, megfizethető belvárosnak a felkeresését, melyhez korrekt szállást, reális áron a Hotel Rába, az Ibis Hotel, vagy a belváros sétálóutcájának kis panzióinak egy része biztosít, bár ez utóbbiak esetében a parkolás gondot jelenthet, mert elég drága és rossz feltéteket biztosít a város a kocsival érkezőknek.

Kedves olvasók, irány a 750 éves Győr, nem fognak csalódni!!!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »