Márton-napi vigasságok a Sóstói Múzeumfaluban

Márton-napi vigasságok a Sóstói Múzeumfaluban

Idén is a libáké lesz a főszerep november 13-án a nyíregyházi skanzenben. Nem véletlenül, hiszen a hagyomány úgy tartja, „aki Márton-napon libát nem eszik, egész éven át éhezik”.

Novemberre a liba meghízott a falusi portákon, és a csendes, várakozó advent előtt szokás volt a Márton–napi vigadalom, evés-ivás. Ehhez kapcsolódóan a nyíregyházi skanzen is színes, zenés-táncos, gasztronómiai programkavalkáddal készül, a bejáratnál pedig egy falat libazsíros kenyérrel és egy korty újborral várják az érdeklődőket.

A kézműves foglalkozások keretében az ügyes kezű látogatók elkészíthetik saját, festett lámpásaikat, belekóstolhatnak a „libahímelésbe”, kipróbálhatják a lúdtollas betűvetést, valamint a gyertyamártást is.

A kisebb gyermekek kukoricát morzsolva népmesékkel ismerkedhetnek a Mesemorzsolóban, a csarodai paplak cserépkályhája mellett ücsörögve. Az őszi színekben pompázó Árpád-kori faluban pedig lovaskocsizhatnak a látogatók.

November 13-án a Márton keresztnevű látogatók, valamint azok, akik libával érkeznek a rendezvényre, ingyenesen vehetnek részt a vigasságon a Sóstói Múzeumfaluban.

Az eseményhez a skanzen Facebook-oldalán is csatlakozni lehet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »