A Szentendrei Adventi vásáron jártunk…

Szerkesztőségünk elkerülve a Budapesti, magyarok számára „mindent a szemnek, semmit a szájnak” szlogen alapján működő, különben látványra csodálatos Adventi vásárokat, a közvetlen közelben lévő, minden évszakban festői múzeumvároska, Szentendre Adventi várást tesztelte.

A jó idő és a hétvégéi este a gyönyörűen kivilágított és feldíszített belváros felkeresésére ösztönözte az embereket, de zsúfoltság nincs, jelentős sorbaállásokra nincs szükség, a látvány és a hangulat első osztályú, negatív élmények gyakorlatilag a parkolás helyzet már-már pofátlan megoldásán kívül igazából nem érhetnek minket.

Igen, ha kocsival érkezünk, ajánlatos mindjárt a főútról való lehajtás utáni, kivilágított, felkövezet új ingyenes parkolóban megállni, ugyanis ezután már (akár már 100 méterre), minden nap, most már este 8-ig csak 530 forintos óránkénti összeg leszurkolása után tudunk a murvás, sötét, bokros, néhol még sáros parkolókba megállni. A belvárosi rész le van zárva, ha szerencsénk van ugyan ennyiért a sétány mellett levő néhány, legalább felaszfaltozott és világos helyen is meg tudunk állni, de ehhez legalább lottó 5-összintű szerencse kell ilyenkor… Vigyázat, a parkolási idő végét cetlikkel ragasztgatták le, ami már szinte sehol sem olvasható, minden nap este 8-ig kell mindenhol fizetni!!!!!

Táblák ugyan nem jelzik, de az embereket és a hangulatos fényeket követve hamar a mesebeliként ható sétáló utcán, és a képeslapokra való Fő téren találjuk magunkat. Sajnos a Karácsonyi Múzeumot nem érdekli, hogy most lenne a kiállítás „szezonja”, és tele van a belváros emberekkel, zárva van még hétvégén estefelé is, de gyakorlatilag minden más üzlet, étterem, cukrászda kb 9-ig várja a vendégeket, ahogy a vásár pavilonjai is.

Ha valaki most a szívéhez kap, hogy Szentendrén mindegy mi van nyitva, azt nem lehet úgy sem megfizetni, nagyon téved. Legnagyobb meglepetésünkre az árak maximálisan a mai árszinthez képest reáliasak, fél méteres óriás palacsintát választható töltelékkel a Fő téren 990 forintért, ugyan itt 3 dl teát 350-ért, de a pavilonokban is válogatni lehet a 3 decis forralt borok között ezresen belül.. Egy „fullos” lángos max 1800, kenyérlángos már van 1300-ért is, és kürtős kalács is 1500 alatt. Természetesen az árak azért szórást mutatnak, de „legjobb helyeknek” számító kínálat is maximálisan megfizethető, és az ilyenkor várható árak alatt van, ami kész csoda idén…

A pavilon soron természetesen nem csak enni és inni lehet, rengeteg, szebbnél szebb kézműves kínálat között vallogathatunk, szinte bármilyen ajándékot be lehet szerezni, garantáltan állítjuk, nem igazán drágában, mint a boltokban ahol nem biztos, hogy ilyen minőséget találunk.

Szerencsére úgy tűnik, Szentendre városa a rezsiháborút nem az Adventi vásár kárára akarja megnyerni, így az egész belvárosi rész, ahol a vásár van, gyönyörűen ki van világítva, rengeteg díszítés, hatalmas jászol, óriási karácsonyfa, és minden egyéb díszlet várja az embereket, ahogy az illene egy Adventi vásáron bárhol.

Mivel a belváros és az üzletek nagy része kutyabarát, így sok négylábúval is találkozhatunk, de a családok részére is vannak a látványosságokon kívül attrakciók, ami közül a legkedveltebb talán a mese körhinta a sétáló utca végén. Itt találunk kulturált illemhelyet is.

És mit rejt még magába, a főleg sötétben karácsonyi képekre való hangulatos Adventi óváros? Nos, ezt fedezze fel mindenki maga, minden szempontból megéri ellátogatni, az akár HÉV-el is megközelíthető festő múzeumvárosba, Szentendrére egy kis Adventi feltöltődésre, csak ajánlani tudjuk!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »