Különleges programokkal várja látogatóit csütörtöktől a Néprajzi Múzeum

Különleges programokkal várja látogatóit csütörtöktől a Néprajzi Múzeum

Különleges foglalkozásokkal, tárlatvezetésekkel várja látogatóit a Néprajzi Múzeum a magyar kultúra napja alkalmából csütörtöktől.

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük január 22-én, annak emlékére, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le a Himnusz kéziratát. Ebből az alkalomból a Néprajzi Múzeum január 21-én, valamint az azt megelőző és követő napokon különleges programokkal várja látogatóit.

Január 18-án délután kurátori tárlatvezetésen vehetnek részt az érdeklődők az Istennel talállak, testvérem! – Cigány történetek című időszaki kiállításban. A február 4-én záruló tárlat középpontjában a legendás kutató, Erdős Kamill (1924-1962) etnográfus, nyelvész alig ismert fényképei, kevésbé kutatott kézirataiból, magnószalagjaiból kibomló történetei állnak.

A kiállításhoz kapcsolódóan január 21-én, vasárnap délelőtt Méta Matiné címmel családi foglalkozást szerveznek, amelyen a tárlat helyszíneiről és szereplőiről írhatnak, rajzolhatnak képregényt a résztvevők.

Vasárnap délután ugyanehhez a kiállításhoz kapcsolódik Schleicher Vera kurátor tematikus tárlatvezetése és a Gulyás Klára vezette pódiumbeszélgetés Roby LakatossalLisztes JenővelSzomora Zsolttal a kávéházi cigányzenei kultúráról, mint nemzeti örökségről. A magyar kultúra napja alkalmából a magyar kultúra szerves részének tekintett cigányzenét és -muzsikusokat állítják az esemény középpontjába.

Január 23-án a török hódoltság korának kerámiaművészetéről lesz szó a múzeumban. A programon kiderül, milyen gyökerekre tekint vissza a 19. század második felében szárnyra kapó népművészet. Az ugyancsak hamarosan záruló, a múzeum legújabb műtárgyait, műtárgyegyütteseit bemutató Zárvatermő című kiállításhoz fűződő előadás a 16-18. századi hódoltsági kerámiatörténetet, a művészeti ág elsősorban északkelet-magyarországi emlékeit mutatja be.

Január 24-én 16 óra 30 perctől kurátori tárlatvezetést tartanak A koreai stílus című kiállításban. A Szöuli Történeti Múzeum budapesti időszaki kiállítása a dél-koreai főváros történetét és modern mindennapjait mutatja be, többek között az öltözködés és a lakáskultúra változásán keresztül.

Az Éjszakázz a Múzeumban! programmal január 26-án várják a látogatókat.

Január 27-én délelőtt A fotókon túl: romák és janomami indiánok címmel a Néprajzi Múzeum két időszaki kiállítását összekötő rendhagyó kurátori tárlatvezetést tartanak a holokauszt nemzetközi emléknapján. Az Istennel talállak testvérem! – Cigány történetek, valamint az Indiánok, lelkek, túlélők című kiállítások fotói magyarországi roma és brazíliai janomami indián közösségeket ábrázolnak.

A képeket két, alapvetően eltérő szemléletű és indíttatású fotós készítette két különböző földrészen. A két kiállításban azonban mégis felfedezhetők közös vonások, párhuzamosságok: a képeken ábrázolt emberek kiszolgáltatottsága, a fotósok érzékenysége és – bár a kiállított fotókon közvetlenül nem jelenik meg – a holokauszt: a zsidó és roma emberek szisztematikus népirtása. A tárlatvezetés e rejtett párhuzamosságot keresi meg és fedi fel a két kiállításban a holokauszt nemzetközi emléknapján.

A Néprajzi Múzeum állandó tárlatai mellett öt időszaki kiállítással, valamint az azokban elmélyülést kínáló tárlatvezetésekkel várja a látogatókat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »