Zsófia kilátó és Szeleta barlang csodái

Zsófia kilátó és Szeleta barlang csodái

Kiváló pihenés és kikapcsolódási lehetőségek várnak azokra a vendégekre, akik a meseszép Lillafüredre, és a Palota Szállóban érkeznek, de azok, akik egy kicsit mozogni is szeretnének, kihasználva a fenséges Bükk adta lehetőségeket, ők is jó helyre tették le a voksukat.

Most két híres, csodaszép, és érdekes helyre invitáljuk olvasóinkat, igaz ezek némi túrázást igénylenek, de látvány és a panoráma minden fáradozásainkért kárpótol, amit a hangulatos erdei sétányon el kell szenvednünk.

Induljuk először el a Hámori tó partjáról, ahonnan uticélunk pontosan látszik a fejünk felett. Nem kell megijedni, annyira nem komoly fizikai megterhelés a túra, mint amilyennek a köztünk levő szintkülönbségből gondolnák.

Ez az utunk a nem régiben átadott Zsófia kilátóhoz vezet, mely egyben egy érdekes tanösvény is, kilátó pontokkal, pihenőkkel. A szépen kiépített és jelzett ösvény magához a kilátóhoz vezet, melynek elődjét a múlt század elején adták át. Ennek mását építették újjá, és adták át 2022 augusztusában.

De nézzünk körül, miért is másztunk fel idáig? Ha kipihentük magunkat a hangulatos piknik helyen, másunk fel a kilátóba. Az elénk táruló panorámát, mely felöleli a Bükk hegység környező hegyeit, a völgyben a csillogó vizű Hámori tavat, és a képeslapszerűen megbúvó, mesebeli Palota Szállót, meg sem próbáljuk leírni, ide fel kell jönni és gyönyörködni kell.

Millió kép készítése után induljuk visszafelé a már ismert barátságos ösvényen, így már sokkal jobban fogjuk magunkat érezni rajta, többet nézelődünk az erdő szépségében, mint felfelé bandukolva.

De ne menjünk teljesen vissza, félúton indul egy másik turistaút, a világhíres Szeleta barlanghoz, induljunk el ezen. Könnyebb helyzetünk lesz, igazából ez egy gerinc túra, különösebb szintkülönbségek nélkül.

Útközben találunk pihenő, és gyönyörű kilótó pontokat, ne hagyjuk ki a fotózást, a barlangnál sűrű a növényzet, ezt ott nem tudjuk megtenni.

Maga a barlang igen el van dugva, de ez adja az igaz egzotikumát, de nem kell félni, hatalmas bejáratát a jól jelzett úton megtaláljuk.

A Szeleta barlang Magyarország legjelentősebb őskori barlangi lelőhelye, több alkalommal folytattak itt ásatásokat, rengeteg leletet találva. Az eszközök mellett tömegesen kerültek elő a jégkorszakban élt állatok csontjai is. A 130 ezer évtől 20 ezer évig folyamatos fejlődést reprezentáló bábonyi-szeletai típusú lelet együttes mellett több más paleolit kultúra jelenléte sokrétűségében Európa egyik legjelentősebb őstörténeti nevezetességévé avatja a barlangot. 

A barlang szabadon látogatható, valamilyen világító eszköz jó ha van nálunk, ha a bejáratától beljebbre szeretnénk menni.

Akit a természeti értékeken kívül alaposabban érdekelnek ezek a felfedezések, vagy egy különleges családi programra vágyik, annak két lehetősége van. Vagy folytatja ezt a sétát, és lejut a Szeleta Park Látogató Központhoz, vagy visszatér a Hámori tó partjára, és onnan megy el vagy kocsival, vagy tömegközlekedéssel a nem régiben átadott létesítményhez.

A kívülről első látásra betontömegnek tűnő komplexum megtévesztő, ez egy bevonat az épületen, melyen az egyes talajszintek és rétegződések vannak felfestve, így maga a fal is egy múzeumi bemutató.

Az interaktív bemutatóterem felejthetetlen élményeket jelent minden generáció számára, ember közelbe hozza az évezredek kultúráját, leletanyagit, természeti csodáit. Megtekintse kihagyhatatlan.

Aki családdal érkezik annak eleve kötelező célpont a Látogatóközpont, hiszen mind külső parkrészek, mind a több szintes belső magas színvonalú játszóház alapból remek szórakozást biztosít akár egész napra, a fantasztikus bemutató kiállítás pedig csak megkoronázza ezt.

Természetesen ezernyi lehetőség vár még a kirándulni és aktív turizmusra vágyókra mind Lillafüreden, mind eleve Miskolc és környékén, melyeket mindéképpen érdemes felfedezni, jelen írásban most ezt a fő útvonalat mutattunk be, de ígérjük, folytatjuk!

További információ: www.bnpi.hu   www.hotelpalota.hu    www.hellomiskolc.hu

https://www.facebook.com/p/B%C3%9CKKI-K%C3%96R-100091221798768

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »