Élményvonatozás Székelyföldre

Élményvonatozás Székelyföldre

A magyarság legnagyobb egyházi ünnepére, a Pünkösdi Csíksomlyói Bucsuba sikerült eljutnunk az idén a legnagyobb szakértő utazási iroda, a Kárpáteurópa jóvoltából, mely egy több mint tucatnyi vagonból álló szerelvénnyel érkezett Székelyföldre, közel ezer utassal az eseményre.

Ezt, a semmihez sem hasonlítható, örökéletű élményt jelentő utazást próbáljuk meg pár mondatban visszaadni, bár ezt igazából csak akkor érthetjük, meg, ha átéltük, amire már most bíztatunk mindenkit.

Az idén a két vonatot (Székely Gyors, Csíksomlyó Expressz) összekapcsolva, több száz méteres láncot alkotva haladt, gyakorlatilag a lehetőségekhez képest teljesen körbejárva Székelyföldet, Erdély nagy részét.

Aki azt gondolná, hogy a sok órás vonatozás kellemetlen érzés, azt azonnal cáfolnunk kell, igaz bennünk is volt félelem ez iránt. Két étkező kocsi is volt középen csatolva, ahol szinte önköltségi áron lehetett hideg és meleg ételeket enni, és hideg italokat inni, ami nagy könnyebbség volt.

A hangulatról élő zene, irodalmi műsorok gondoskodtak, és végig nagyon érdekes, és szakszerű idegenvezetés is volt, aminek köszönhetően nem csak azt tudtuk hol járunk, hanem mindent meg is tudtunk, amit az adott helyről tudni kellett, és így az idő is jobban telt.

Igaz, megkönnyítette az idő pörgését az is, hogy ezeken a vonatokon olyan emberek utaznak, akik eleve közös érdeklődéssel vannak, és nem csak utasok, hanem szinte „csapatépítő” társaságok. Olyan közösség alakul ki ezekben a vagonokban, ami felülír minden vonatozásról alkotott véleményünket.

Természetesen a festői környezet, az a csodálatos táj, amin a vonat keresztül halad, eleve garantálja, hogy az ember észre sem veszi az eltelt órákat.

És hát igen, ami ennek az utazásnak az igazi életre szóló, kétségkívül mindenkit megható, a szívünk mélyéig ható élményét jelenti, az az, ahogy az egyes megállóknál várták, fogadták a zarándokvonatot.

Ha van valami, amit nem lehet szavakba, írásba foglalni, akkor az ez az az életre szóló, személyiségünknek megható élmény. Ha valamiért, akkor ezért egyértelműen mindenkinek csak ajánlani tudjuk, legalább egyszer üljön fel erre a vonatra, és látogasson ki vele Székelyföldre.

Azért mégis megpróbálkozunk valamit bemutatni belőle. Az már szinte „alap” volt, hogy mindenhol zászlók, zenekarok, műsorok fogadták a vonatot.

A szívélyes fogadtatás mindenhol megmutatkozott a temérdek ajándékban, a frissen készült pogácsákban, kürtős kalácsokban, pálinkákban, virágokban, útra való vizekben, csomagokban.

Az a szeretet, az az öröm, az a kisugárzás, ami a kinti magyar emberekből áradt a zarándokvonat utasaira, leírhatatlan. Azok a beszédek, üdvözlések, mindenhol a sok-sok száz ember torkából előjött himnuszok… ezt át kell élni.

Itt kell megjegyezni, hogy gyakorlatilag a teljes út alatt, amit a Székelyföldön tett meg a vonat, ahol lakott terület volt, vagy ország út keresztezte a vasutat, mindenhol integető emberek, zászlók, virágok kísérték utunkat.

„Hab volt a tortán” amikor az egyes településekre megérkezett a szerelvény, ahol a szívélyes falusi vendéglátás keretében megszálltak az utasok. A pálinka, friss sütemény, zene, örömkönnyek sehol nem maradtak el…

A korrektség kedvéért itt kell megjegyezni, hogy a teljes úton és az egyes állomásokon a román rendőrség emberei biztosították a vonatot és a fogadásokat, óriási pozitív meglepetésünkre, messze az elgondoltak feletti korrektséggel, elfogulatlansággal, és szakmaisággal, sehol, semmiféle ellenséges megnyilvánulás vagy bármiféle magyarellenesség nélkül!

Becsületére legyen mondva a szervezőknek, a közel ezer főt, akik között sok idősebb is volt, olyan tökéletesen mozgatták minden nap a vonattal, hogy egyszer sem volt probléma, sehol senki nem maradt le, mindenki életre szóló élménnyel tért haza.

És mit lehetne még mesélni erről a fantasztikus, semmihez sem hasonlítható utazásról? Oldalakat! De mivel amúgy sem lehet visszaadni azt az élményt, amit maga a részvétel, a személyes átélés jelent, ezért inkább csak azt tudjuk javasolni, hogy jövőre, aki teheti, jelentkezzen erre az útra, és élje át maga is ezt a csodát, és megérti miről próbáltunk írni.

Különben aki érdeklődik a „Nagy Magyrország” iránt, annak emlékeit, kultúráját, épített örökségét szeretné megismerni, vagy csak szakszerű vezetéssel, szervezéssel szeretné megismerni ezeket a gyönyörű tájakat, városokat, annak csak ajánlani tudjuk személyes tapasztalataink alapján is ennek a területnek a specialistáját, az évtizedek óta működő Kárpáteurópa utazási irodát.

További információ: www.karpateuropa.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »