Az év legnagyobb Kéknyelű kóstolója Badacsonyban

Az év legnagyobb Kéknyelű kóstolója Badacsonyban

A Badacsony Szőlőhegyért Egyesület, a MATE Szőlészeti és Borászati Intézet Badacsonyi Kutató Állomása és a Vinum Vulcanum Badacsonyi Borlovagrend 2024. június 15-én 15 és 21 óra között rendezi meg a Kéknyelű Virágzás Ünnepét.

A szervezők csodálatos természeti környezetben, a Badacsony déli lejtőjén fekvő és a Kutató Állomás tulajdonában lévő Kéknyelű ültetvény teraszára hívják a „legbadacsonyibb” szőlőfajta a Kéknyelű virágzásának megünneplésére a badacsonyi kéknyelű rajongóit és jövendőbeli szerelmeseit.

A Kéknyelű a több ezeréves szőlőkultúrával rendelkező Badacsonyi borvidék legismertebb tájfajtája, amely megidézi a történelmet, a borvidék örökségét, a hagyományokat és ezzel a badacsonyi identitás meghatározó eleme lesz. A szakirodalom a Kéknyelűt autochton fajtának tekinti, amelynek jelentése „földből született”, vagyis ősi, eredeti, helyben keletkezett és a keletkezési helyén is maradt.

Az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóján részt vesznek a szakma elismert képviselői is. Többek között Éliás Csaba, a Badacsony Szőlőhegyért Egyesület elnöke, aki tájékoztatásul elmondta, hogy:

„A Kéknyelű Virágzás Ünnepe keretében a tavalyi évhez hasonlóan, az év legnagyobb kéknyelű kóstolóját tartjuk, 35 kéknyelűt termelő badacsonyi borászat részvételével. Gyakorlatilag mindenki jelen lesz, aki foglalkozik a fajtával. A kóstoló egyediségét az adja, hogy a borászok személyesen fogják a boraikat kínálni, és a vendégeknek lesz lehetőségük a borokról velük beszélgetni. Kóstolhatók lesznek többek között a Kéknyelű borversenyre nevezett borok is, egyébként a borversenynek aznap lesz az eredményhirdetése is.”- fejezte be mondanivalóját az egyesület  elnöke.

 A rendezvény érdekessége, hogy itt mutatják be az idei évben megalakult Badacsony-Hegy Tájegységi Értéktárat, amely a Badacsony Szőlőhegyért Egyesület, Badacsonytomaj Város Önkormányzata, Nemesgulács Község Önkormányzata és Badacsonytördemic Község Önkormányzata együttműködése eredményeként jött létre azzal a céllal, hogy felkutatják,  beazonosítják, gondozzák és bemutassák a tájegység nemzeti értékeit. A legismertebb badacsonyi értékek közé tartozik a Kéknyelű, amely 2013 óta mint kiemelkedő Nemzeti Érték szerepel a Magyar Értéktárban. A szervezet fontos feladatának tartja, hogy a Kéknyelű bekerüljön a Hungarikumok Gyűjteményébe, ami a nemzeti értékpiramis csúcsa. Ennek érdekében a Badacsony Szőlőhegyért Egyesület és a MATE Badacsonyi Kutató Állomása közösen elkészített egy javaslatot, amelyet már be is nyújtottak a Hungarikum Bizottsághoz.

Hogy mit jelent a szervező Badacsonyiak számára a Kéknyelű Virágzás Ünnepe?

„Az ünnep, a mindennapi terhek, gondok tengeréből kiragadott pillanat, amely a lélek és a közösség megújulását szolgálja, a virágzás pedig az élővilág újjászületésének jele. A Kéknyelű Virágzás Ünnepe erről a kettős megújulásról, valamint a természet és az emberi kultúra legnemesebb értékéről, a Borról szól. Éljünk, ünnepeljünk úgy, hogy az utánunk jövők is elmondhassák, hogy a Badacsony gyönyörű, a szőlőterület kivételes érték, a Bor a halhatatlanság jelképe és örök, mint a szerelem.”- mondta dr. Laposa József.

De mit is jelent a Badacsonyi Kéknyelű?

“A két név: ikercsillagok a honi égbolton. Képzeljünk el egy csodás, kiismerhetetlen szépségű bazalthegyet a naponként ezer arcát felvillantó Balaton mentén és egy misztikus nevű, titokzatos szőlőt, annak csábítóan hívogató nemes és elegáns nedűjét a hegyről”.- fogalmazta meg gondolatait Ambrus Lajos író, szőlősgazda.

Program:

  • 15 óra Kapunyitás
  • 16 óra Mesterkurzus, Exkluzív kóstoló, olyan koros kéknyelűk kerülnek bemutatásra, amelyek már kereskedelmi forgalomban nem kaphatók
  • 16 óra Bemutatkozik a Badacsony-Hegy Tájegységi Értéktár
  • 17 óra Rézeleje Fanfárosok
  • 18 óra SParKing együttes
  • 19 óra Pribojszki Mátyás és együttese
  • 21 óra Kapuzárás

Jegyek a rendezvényre és a mesterkurzusra elővételben megvásárolhatók a https://badacsony.city-pay.hu/ oldalon vagy a helyszínen korlátozott számban.

Belépőjegy ára, elővételben 8.500 Ft
A helyszínen 10.000 Ft, amely tartalmaz egy kóstoló poharat is

A mesterkurzus belépő elővételben 8.500 Ft, a helyszínen 10.000 Ft, maximált létszám 30 fő.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »