Szentes

Szentes

Dél-Alföld régióban, Csongrád megye északi részén a Tiszától keletre a Kurca-folyó partján fekszik.

Közúton, vasúton valamint autóbusszal is jól elérhető a város de vízen is megközelíthető, a szentesi hajóállomás alkalmas tiszai kirándulóhajók kikötésére.
A térség az újkőkor óta lakott hely. A neolit kori leletek egyik legértékesebb darabja a szomszédos Szegvár-Tűzkövesi feltárási területen talált ún. Sarlós Isten szobra, amely az újkőkorból szinte az egyedüli férfi alakban ábrázolt istenség.
Szentes nevének eredetét mindeddig nem sikerült megnyugtatóan tisztázni. Egy helyi legenda – amely az ún. Petrák-krónikában maradt fenn – Zendus János magyar hadvezérhez köti, aki a szájhagyomány szerint megalapítója, megmentője, egyszersmind első földesura volt Szentesnek; a történettudomány azonban ilyen nevű magyar hadvezérről nem tud. Egy másik vélemény szerint Szentes neve az első birtokosok, a Szente-Mágocs család nevéből származik, viszont egyetlen korabeli irat sem igazolja e nemzetség itteni birtoklását.
Látnivalói: református nagytemplom, Zsinagóga, Megyeháza, Koszta József Múzeum
A városban született:Őze Lajos színművész (Szentes, 1935. április 27. – Budapest, 1984. október 21.) Ma nevét őrzi a városi mozi és egy utca.

További információk: www.szentes.hu  www.csodasmagyarorszag.hu/tourinform

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »