Mexikó

Mexikó

Hivatalos adatok

Hivatalos név:Mexikói Egyesült ÁllamokIdőzóna:GMT-06:00
Anyanyelven:Estados Unidos MexicanosAutójelzés:MEX
Államforma:szövetségi köztársaságPénznem:mexikói peso (MXN)
Főváros:MexikóvárosElektromosság:

A hihetetlenül sokszínű természeti adottságokkal rendelkező Mexikó töretlenül halad a “világ legtöbb turistát fogadó országa” cím felé. Nem
véletlenül, hiszen itt sivatag, hegyvidék, vulkánok, több ezer éves kultúra, vakítóan fehér homokos partok, apró szigetek, dzsungel, sokszínű élővilág mind megtalálhatók. Az érdeklődést tovább fokozza a több ezer éves maja kultúra, amely számos rejtély és érdekesség bölcsője.

Az országot elsőként benépesítő emberek közel 20,000 évvel ezelőtt érkeztek ide Kolumbusz előtt. Ezek ősei egymást követő, rendkívül fejlett civilizációkat hoztak létre, melyek i.e. 1200-tól i.sz.1521-ig virágzottak. Ezek közül a maya és azték kultúrák a legismertebbek.

Hernan Kortez a mai Veracruzhoz közeli tengerpartra érkezett meg 1519 április 21.-én. A spanyolokat kedvezően fogadták azokban a városokban, melyek nem szerették az azték uralmat.
16.-tól a 19. századig egy fajta fajgyűlölő rendszert létezett Mexikóban, amely táplálta a hatalmi harcokkal kapcsolatos eseményeket ezekben az években. 1808-ban, amikor Bonaparte Napóleon elfoglalta Spanyolország nagy részét, megszűnt a közvetlen spanyol uralom, 1821-ben Spanyolország beleegyezett Mexikó függetlenségébe.

Főbb városok

Mexikóváros,   Acapulco,   Cancún,   Chichen Itza,   Mexico Taxco  Merida

Utazási információk

Nevezetességek

Kevés olyan úti cél van a világon, mely olyan sokszínűséget tudna nyújtani a turistáknak és utazóknak egyaránt, mint Mexikó. Talán elcsépelt szófordulatnak tűnik, de erre az országra valóban igaz: itt mindenki megtalálja az érdeklődési körének megfelelő kikapcsolódási lehetőséget. Acapulco és Cancún végeláthatatlan homokfövenyei, a világ egyik legnagyobb városa, Mexikóváros és a maja valamint azték romterületek mind más jellegű szórakozást nyújtanak.

Ráadásul a gasztronómia szerelmesei is megtalálják a számításukat a magyar konyhához nagyon hasonlatos, mégis egzotikus helyi ételek élvezetében. A kitűnő ebédhez pedig minden jobb vendéglőben élő mariachi zenekar is dukál.

Mexikóban az a szerencsés helyzet, hogy megtekintésre érdemes romok két fő területen, Mexikóváros környékén és a Yucatán-félszigeten találhatóak. Sokan úgy is látogatják meg az országot, hogy néhány napot a fővárosban töltenek, ahonnan bejárják a környék nevezetességeit, majd átrepülnek a félsziget valamelyik üdülőparadicsomába – legtöbbször Cancúnra – és onnan fedezik fel a legjelentősebb maja és azték városokat.

Fontos megemlíteni, hogy Mexikóváros közbiztonsága a filmek vadnyugatát idézi és különösen igaz ez, ha egy fehér ember téved a rosszabb hírű negyedekbe. Éppen ezért Mexikóváros felfedezésének legjobb módja a csoportos, szervezett túra vagy a személyes guide felfogadása. Ilyen embert, aki komoly helyismerettel rendelkezik, és saját autójával körbeviszi az utazót a városon és környékén, könnyű találni, hiszen Mexikóváros Dél-Amerika egyik legjelentősebb magyar kolóniájával büszkélkedhet.

Top 10 látnivaló

Mexikóváros

A lüktető metropolisz önmagában is rengeteg élményt kínál, ami nem is csoda, ha figyelembe vesszük a méretét. Ha magyar viszonyokhoz szeretnénk arányítani, akkor a város akkora, mintha Budapest Székesfehérvártól Hatvanig terjeszkedne. Éppen ezért csak a rendelkezésre álló időnk dönti el, hogy mit nézünk meg, mert a látnivalók soha sem fogynak el!

Ha csak egy vagy két napunk van, akkor mindenképpen nézzük meg a Függetlenség angyalát (Ángel de la Independencia), a város főterét, a Zocalót és rajta a lenyűgöző katedrálist valamint a Nemzeti Palotát és a Három Kultúra terét is. A Zocalón szinte biztosan találkozunk majd eredeti ünneplő öltözékben táncoló indiánokat, akik jó pénzért meg is tisztítanak bennünket a démonoktól.

Guadalupe

Mexikóváros közelében található a kereszténység legfontosabb zarándokhelye az amerikai földrészen, ahol három csodálatos templom is áll. A legkisebb vallási szempontból a legfontosabb, hiszen arra a helyre épült, ahol Szűz Mária megjelent egy indián fiúnak.

Guadelupéba még II. János Pál is ellátogatott, amit hatalmas szobra és a Mexikóban használt pápamobil is bizonyít, melyeket a mai napig meg lehet tekinteni a helyszínen. Sokat elmond a mexikóiak vallás iránti elkötelezettségéről, hogy a szentatya látogatását a kormány munkaszüneti nappá nyilvánította, mert tudható volt, hogy senki sem megy be dolgozni, amikor személyesen láthatja a Pápát. Erre az alkalomra Guadelupén egy hatalmas templomot építettek, ahol több tízezer hívő előtt celebrálhatott misét a szentatya, ám még így sem fért be minden zarándok.

Természetesen Guadelupe kifogyhatatlan ajándéktárgyakból is. Itt szinte minden kegytárgy megvásárolható a rózsafüzértől a másfél méteres Szűz Mária szoborig. Eleinte biztosan meglepő lesz, de a szűzanyát itt bronzbőrűnek ábrázolják és a szent tárgyak is a dél-amerikaiakra jellemzően túldíszítettek. Előfordul, hogy egyes pólókon Szűz Máriát egy rózsaszín Cadillac-ben látjuk!

Taxco

Ha kíváncsiak vagyunk, milyen lehetett egy igazi gyarmatkori város és szeretjük az ezüst ékszereket, akkor mindenképpen menjünk el ebbe a csodálatos kisvárosba, mely autóval könnyen megközelíthető a fővárosból. Taxco-t közel kétezer méteres hegyek ölelik körbe és maga a városka is egy magas csúcson található. 1522-es alapítása óta szinte változatlanul maradt fenn ez a település, mely népszerűségét a környék ezüstbányáinak köszönheti. Egy időben ez a környék jelentős részét adta a világ ezüst termelésének. Természetesen a városban ma is egymást érik a boltok, ahol a helyi kézművesek árusítják szebbnél szebb ékszereiket.

Taxco főtere a város legmagasabb pontján található, de a csodálatos katedrális miatt érdemes felsétálni idáig. A kényelmesebbek igénybe vehetik a helyi kisbuszokat is, melyek önmagukban is látványosságnak minősülnek. Ezek olyan típusok, amiket Európában vagy negyven éve nem gyártanak, de Mexikóban a mai napig tökéletes az alkatrészellátásuk, így szinte újnak tűnnek. Taxco egyik terén található az a bár, ahol állítólag a Margarita nevű koktélt feltalálták.

Cuernavaca

Klímája következtében az örök tavasz városának is nevezik ezt a települést, mely az egyik legrégebbi Mexikóban. Már időszámításunk előtt 1200-ban is éltek itt emberek. Bár Cuernavaca önmagában nem kínál túl sok látnivalót mégis érdemes itt megpihenni, ha Taxco-ból tartunk vissza a fővárosba. Mindenképpen érdemes megnézni a Palacio Cortest, melyet a spanyolok az általuk lerombolt azték piramisok helyére építettek. Szintén impozáns látvány a Catedral de la Asuncion.

Teotihuacan

Már csak a puszta méretei miatt is az egyik legimpozánsabb látnivaló ez az ősi város, melynek neve annyit tesz: „A hely, ahol az emberek istenekké válnak”. A város múltja máig nem tisztázott, de annyi bizonyos, hogy az aztékok már készen kapták ezt a csodát. A területet két piramis – a Nap- és a Hold piramisa – uralja. Az ősi város alapterülete 20 négyzetkilométer volt és a Hold piramisától induló Halottak útjának feltárt szakasza is több kilométer hosszú. Bár Teotihuacan épületei nem díszesek, ám éppen komor fekete színük és a közöttük visszaverődő hangok félelmetes hatást keltenek. A Nap piramisának lábánál állva pedig valóban úgy érezhetjük – akár csak az aztékok – hogy ezt az épületet nem emberek hozták létre. A kutatók mérésekkel megállapították, hogy a Nap piramisának alapterülete megegyezik az egyiptomi nagy piramiséval és ennek az építménynek a tetejéről látható be leginkább a város teljes területe.

Puebla

Mexikó negyedik legnagyobb városa kétórányi autóútra fekszik a fővárostól. Puebla egy kis ékszerdoboz, mely szinte szabadtéri múzeumnak tűnik. Ez a mexikói cserépgyártás fellegvára, így szinte minden fontosabb épület és udvar Talavera cserepekkel van díszítve. Puebla-ban egész utcák állnak műemlékvédelem alatt, így a házak eredeti pompájukban tekinthetőek meg.

Chichén Itzá

A

Mérida

Uxmal

Tulum

A legszebb partok

Szintén csodálatosak a strandok Playa del Carmen környékén, de említést érdemel Akumal, Xel-há és a Tulum Playa is.

A másik nagy üdülőváros, Acapulco öble a Csendes-óceánra néz, így itt a partokon nem látunk fehér homokot, ám a látvány nem kevésbé lenyűgöző! A föveny itt 7 kilométer hosszú.

A Playa Honda, a Playa Larga és a Playa Manzillo inkább a 30-as, 40-es években voltak felkapottak, míg a Playa Hornos és – Hornitos hétvégén igen zsúfolt.

Acapulco legfelkapottabb strandja ma a Playa Condesa, mely a fiatalok gyülekezőhelye.

Az utazni vágyónak mindenképpen javasoljuk, hogy szánjon legalább egy hetet Mexikó ősi történelmének megismerésére. Felejthetetlen élmény meglátogatni a sok romvárost és piramist, amelyet több ezer év és sem tudott eltörölni.

Ezekhez a túrákhoz érdemes helyi idegenvezetőt is igénybe venni. Ők a műemlékek bejáratainál és azok, akik igazolvánnyal is tudják igazolni jártasságukat, tényleg képzettek és felkészültek, nem úgy mint legtöbb egyiptomi kollégájuk. Tőlük sok érdekes információt, történetet hallhat az érdeklődő. Megismerhetjük a történészek kutatási eredményeit, az őslakosok legendáit és természetesen Däniken UFO verzióját is. Mindezt élőben látni és megismerni egy hihetetlen élmény, amely vetekszik az egyiptomi piramisok nyújtotta hangulattal.

Aki komolyan érdeklődik a vidék kultúrája iránt, meg kell látogatnia Palenqe-t, Isla Mujeres-t, Merida-t, Monte-Alban-t, San Cristobal de las Casas-t és Uxmal-t. Az utazás során még sok érdekes látnivaló és élmény is akad. Útközben ajánlott az útlevelet kézközelben tartani, mert az utakon rendszeres a katonai ellenőrzés. Hasznos tudnivaló az, hogy nem sok jó sül ki abból, ha az embert amerikai állampolgárnak vélik, ezért ezt mindenhol minél előbb célszerű a tudtára adni a helyieknek. Ezután hirtelen mindenki nagyon kedves és előzékeny lesz.

Sok helyen találhatunk eredeti, házi Tequila-főzdét ahol őrzik a hagyományokat, és szívesen körbevezetik a vendéget. Megmutatják a kaktuszültetvényeket, elmesélik az Agave kaktusz feldolgozásának lépéseit és az idevágó legendákat is. Vezetőnk biztosan elmeséli azt a fontos tudnivalót, hogy a kukac azért kell az üvegbe mert “ő” is hozzá tartozik a növényhez és így, egymást újra kiegészítve lesz teljes a harmónia. Valószínűleg kóstolót is kap mindenki kukaccal és a nélkül is, ha szeretne, ha nem. Természetesen a vásárlást nehezen ússza meg ezek után bárki.

Lehetőség adódik még kanyontúrára is, ahol 800 és 1000 méteres falak között száguldhatunk motorcsónakkal és a pihenő alkalmával olyan természetességgel figyelhetjük meg a keselyűket mint itthon galambokat. Végül, ha elértük a fővárost, mindenképpen nézzük meg Teotihuacant, ezt a gigászi romvárost és a híres Nap és Holdpiramist, valamint azt a rengeteg építményt amely az akkori kultúra hatalmas tudását tükrözi. Mexikó cityben kihagyhatatlan a Mexikó múzeum, amelynek a részletes bejárására legalább hat – nyolc órát érdemes tervezni. Az itt látható gyűjtemény hihetetlenül gazdag és olyan átfogó képet nyújt az ottani kultúrákról és azok magas szintjéről, mely méltó záró élménye lesz ennek az utazásnak. Ha ezen élmények után gépünk hazafelé indul, biztosan nagyon hosszú ideig vágyunk még vissza Mexikó csodálatos, varázslatos világába.

Nemzeti ünnepek

Függetlenség Napja, Szeptember 16. Az országnak nagyon sok nemzeti és egyházi ünnepe van, szinte minden hónapra jut egy. A karneválok a legtemperamentu-mosabb, legvidámabb felvonulások, melyeket február végén, március elején rendeznek. A Día de los Muertost november 2-án tartják, amikor a halottak lelkei visszatérnek a földbe. Ilyenkor minden család oltárt épít otthon és áldozatokat mutat be elhunyt szeretteik emlékére.

A mexikói konyha három fontos ételen alapszik: a tortillán, a babon és a chilin. A tortilla kicsi húspástétomos vajas sütemény magokkal megszórva. A babot általában főve, vagy fagyasztva fogyasztják, tortillával, vagy magában. Nagyon kedvelt országszerte a jugos, amely finom gyümölcslé, és az utcákon lépten-nyomon vásárolható. A mexikóiak általában a híres tequillával koktélként fogyasztják.

Néhány növényi mag különös karriert fut be. A szentjánoskenyérfa-magok például annyira egyformák, hogy évszázadokon át ezekkel mérték a drágaköveket. A Theobroma cacao magját Amerika őslakói, elsősorban az azték és maja indiánok tartották nagy becsben: Mexikóban, a XVI. század elején, a kakaóbab volt a pénzgazdálkodás alapja. Ezt követően még hosszú ideig pénzként használták egész Közép-Amerikában és Dél-Amerika északi részének nedves trópusi esőerdő-területein, ahol a 10-15 méteres örökzöld növény őshonos.

A hódítás előtti indiánvilágról szóló, színes festményekkel, rajzokkal illusztrált fakéreg kódexek élethű képet idéznek a Tlatelolko-piacról, ahol az árucikkekért kakaóbabbal fizettek. A kor e leghíresebb piactere az azték birodalom fővárosában, a mai Mexikóváros helyén, Tenocstitlánban volt.

Európába Kolumbusz [mások szerint Cortez] hozta az első terméseket Mexikóból. Latin nevét Linné adta. A Theobroma, azaz az istenek tápláléka, találó név. Magjából készült ugyanis a mexikói indiánok ősi tápláló itala, a sokoatl. A megőrölt magokat kukoricaliszttel, vízzel, esetleg mézzel keverve, és az egyik orchidea termésével, a vaníliával ízesítve habzó italként fogyasztották. Ez volt az első csokoládéital a világon.

A csokoládé tehát Mexikóból terjedt el a közép-amerikai indián civilizációkba, és Peruba is, majd Amerika felfedezésével s a spanyolok közvetítésével Európába.

Népesség: 100 350 000 fő
Kiterjedés: 1 958 300 km2
Főváros: Mexikóváros
Lakosság: 60% mesztic, 30% nahua, zapoték, azték, tolték, maja
Hivatalos nyelv: spanyol
Vallás: 90% római katolikus, 6% protestáns
Időeltolódás: -7 óra (Magyarországhoz viszonyítva)
Pénznem:
mexikói peso (1 USD = kb. 9 peso) Vízum: magyar állampolgároknak vízum nem szükséges, elegendő a hazautazástól számított legalább még 6 hónapig érvényes útlevél
Kilépési illeték: 200 peso (kb. 18 USD)

Egészségügyi előírások: oltás nem szükséges, azonban nem ajánlott csapvizet fogyasztani, utcai árusnál enni! Célszerű gyomorfertőtlenítőt
magunkkal vinni. Időjárás: a hőmérséklet egész évben 26-29 fok körül mozog, májustól szeptember végéig, októberig jellemzően esősebb, mint
decembertől áprilisig, bár a száraz évszakban sem zárhatóak ki esőzések.
A nap sugárzása igen erős, a felhőkön keresztül is könnyedén meg lehet égni, ezért ajánlott a magas faktorszámú naptej.
Öltözködés: könnyű, főleg pamutból készült ruhákat érdemes magunkkal vinni, kényelmes túracipőt a kirándulásokhoz és vászonsapkát. A magasabb kategóriájú szállodákban a vacsorákhoz általában hosszú nadrágot és inget várnak el a vendégektől.
Mexikóvárosban és a főbb üdülőhelyeken rengeteg helyi és nemzetközi étterem, gyors étkezde található. Egy étkezés költsége kategóriától függően 8 USD-től kezdődik, és a megrendelt étel típusától és mennyiségétől függően növekszik.
All inclusive: a tengerpartokon a szállodák legnagyobb része kínál ún. ALL INCLUSIVE ellátást. Minden, ilyen ellátásban részesülő vendég kap egy karszalagot, mely feljogosítja, hogy térítésmentesen használja a megnevezett szolgáltatásokat. Az all inclusive ellátás a szállodák kategóriájától függően eltérő lehet! Általában a következőket tartalmazza: reggeli, ebéd, vacsora, helyi alkoholos és nem alkoholos italok korlátlan
fogyasztása, nem motorizált sporteszközök használata, egyéb térítésmentesen használható szolgáltatások (szállodánként eltérő!)
A mexikói konyha és az emberek nagyban hasonlítanak a magyarokhoz, szeretnek jókat enni, sok paprikával és csípősen. Ki gondolná, hogy a
‘chilli’ feldolgozásának több száz fajtája van. Ételízesítőként, fűszerporként, szárítva, befőzve és még sokféleképp fogyasztható. Tőlünk
eltérően az ország adottságaiból fakadóan rengeteg tengeri ételt, halat és gyümölcsöt esznek, de a marhából készült ételek is ugyanolyan
elterjedtek. Érdemes megkóstolni: nachos sajttal vagy salsa szósszal, tortilla, taco, fajitas csirkéből, chilis bab, enchillada csirkéből.
A tengerparti üdülőhelyeken rengeteg sportolási és szórakozási lehetőség várja a látogatókat: éttermek, bárok, diszkók, salsa klubok, mariachi
zenészek, búvárkodási lehetőség, ‘parasail’, szörf, vízisí. Sok sporteszközt a szállodák térítésmentesen kínálnak, érdemes ellenőrizni!

Mexikó kézművessége kimeríthetetlen tárházzal rendelkezik, faszobrászok, szőttes készítők árulják portékáikat a városi boltoktól kezdve az
útszélen egyaránt. A fafaragványokon és szőtt árukon kívül vonzó áron vásárolhatunk bőrből készült termékeket és természetesen tequilát és
chilit. A nagyobb városokban és üdülőhelyeken, bevásárlóközpontok állnak a látogatók rendelkezésére.

Egészségügy

Mexikó területén nincs járványveszély, ugyanakkor a higiénia körülmények sok kívánnivalót hagynak maguk után. Tilos a csapvíz fogyasztása, és nem ajánlott az utcán készített ételek fogyasztása.

Mexikóban az orvosi ellátásért minden esetben fizetni kell, ezért utazásunk előtt mindenképpen kössünk biztosítást.

Nemzetközi repülőterek

Ciudad
de México, Guadalajara, Monterrey, Hermosillo, Acapulco de Juárez,
Mérida, Mazatlán, Tijuana, Cancún, Cozumel, Culiacán Rosales, Ensenada,
Guaymas, Loreto, Manzanillo, Puerto Vallarta, San Felipe, San José del
Cabo, Tampico.

Helyi közlekedés

Mexikóban a távolsági közlekedést belföldi repülőjáratok kiterjedt hálózatán keresztül és távolsági autóbuszjáratok útján bonyolítják. A vasúthálózat gyér, és a vonalak nagy részét kizárólag teherszállításra használják. Minden nagyobb városban van buszpályaudvar. A szolgáltatást magáncégek nyújtják, melyek a repülőtérhez hasonlóan irodákkal vannak jelen a pályaudvarokon, ahol a menetjegyek beszerezhetők. Mexikóváros nemzetközi repülőterétől a közeli nagyobb városokba (Cuernavaca, Pachuca, Puebla, Querétaro, Toluca, stb.) indulnak távolsági járatok. A repülőtéren taxiállomás, metróállomás és autóbérléssel foglalkozó ügynökségek is találhatók. A helyi közlekedés autóbusszal és taxival történik. Az autóbusz olcsó, de kényelmetlen és zsúfolt. A buszt gyakorlatilag bárhol le lehet inteni, és a sofőrtől ugyanígy szinte bárhol kérhető, hogy álljon meg. Az autóbusz útvonalát a szélvédő mögé elhelyezett tábla mutatja, mely az útvonal által érintett fontosabb helyek, Mexikóvárosban metróállomások nevét tartalmazza. Jegy, bérlet nincs, a viteldíjat a sofőrnek kell fizetni. A taxik közül, amelyiknek nincs taxiórája ajánlatos beszálláskor megalkudni a sofőrrel a viteldíjat illetően.
Mexikóváros metróhálózata jó és olcsó. A kilenc vonal és a hozzájuk kapcsolódó két metró-vasút gyakorlatilag behálózzák az egész várost. Egyes vonalakon a csúcsforgalom idején (a reggeli és a késő délutáni órák) a férfiak, illetve a nők és a gyerekek külön vagonokban utaznak.

Mexikóban a gépkocsi közlekedés általában az Európában megszokott szabályok alapján történik. Jelentős különbség, hogy a körforgalomban lévő autósnak többször elsőbbséget kell adni a körforgalomba becsatlakozó másik útról érkezőnek. A közlekedési morál rossz, gyakori a szabálytalan előzés, sávváltás, pirosban áthaladás.

Külképviseletek

Mexikóváros – Nagykövetség
Cím: Paseo de las Palmas 2005. Lomas de Chapultepec Del. Miguel
Hidalgo México D.F. 11000
Előhívó: (00)-(52)-(55)
Telefon: 5596-18-22, 5596-05-23
Ügyelet: (00)-(52)-55-54-55-50-68 (vidékről 01-es előhívóval)
Fax: 5596-23-78
Rendkívüli és meghatalmazott nagykövet: Dr. Herczeg György
E-mail: titkarsag@embajadadehungria.org
Honlap: http://www.mfa.gov.hu/emb/mexicocity
Akkreditált országok: Mexikó, Guatemala, Jamaica; folyamatban: Costa Rica, Honduras, El Salvador

Mexikóváros – Konzuli hivatal
Cím:  Paseo de las Palmas 2005. Lomas de Chapultepec Del. Miguel
Hidalgo México D.F. 11000
Előhívó: (00)-(52)-(55)
Telefon: 5596-18-22, 5596-05-23
Ügyelet: (00)-(52)-55-54-55-50-68 (vidékről 01-es előhívóval)
Fax: 5596-23-78
Konzul: Dr. Nagy Balázs
E-mail: titkarsag@embajadadehungria.org
Honlap: www.embajadadehungria.org
Ügyfélfogadás: kedd és csütörtök: 9.00-13.00
Konzuli kerület: Mexikó, Guatemala, Jamaica; folyamatban: Costa Rica, Honduras, El Salvador

Guadalajara – Tiszteletbeli Konzulátus
Felügyelő külképviselet: Mexikóváros
Cím: Guadalajara/Jalisco Alfredo Chavero No. 222-3
Col. Ladrón de Guevara 44600, Guadalaraja, Jalisco
Előhívó: (01-33)
Telefon: 3630-0133, 3630-0148
Ügyelet: –
Tiszteletbeli konzul: Alejandro Vázquez Macías
Fax: 3630-3975
E-mail: avm_mx@yahoo.com

Monterrey – Tiszteletbeli Konzulátus
Felügyelő külképviselet: Mexikóváros
Cím: Monterrey Productividad 100
Parque Industrial Promofisa
67110 Guadalupe/Nuevo León
Előhívó: (01-81)
Telefon: 8327-28-00
Ügyelet: 04481-8253-7934
Tiszteletbeli konzul: Modesto Alanis von der Meden
E-mail: conshungriamty@infosel.net.mx, modestoalanisvdm@prodigy.net.mx
Fax: 8327-28-01

Beutazási feltételek, vámszabályok

Vám- és egyéb jogszabályok:
Mexikóba tilos az élelmiszerek (mindenekelőtt a húskészítmények és a tejtermékek) behozatala. A repülőn vámnyilatkozatot kell kitölteni,
melyet a zárt zónából történő kilépéskor át kell adni a vámügyi tisztviselőnek. Az ellenőrzés szúrópróbaszerűen történik: meg kell nyomni egy gombot, és amennyiben piros fény gyullad ki, a csomagot átvilágítják, illetve kinyittatják. Szintén a repülőn osztják ki kitöltés végett az Országos Idegenrendészeti Hivatal (Instituto Nacional de Migración, INM) formanyomtatványát, melyet az idegenrendészeti tisztviselőnek kell átadni, aki azt lepecsételi, és visszaadja. A nyomtatványt gondosan meg kell őrizni, mert az országból történő kilépéskor át kell adni. Magyar állampolgárok az 1997-ben hatályba lépett kölcsönös teljes körű vízummentességi megállapodás értelmében turisztikai célból vízummentesen utazhatnak Mexikóba, és maximum 90 napot tartózkodhatnak ott, ami egy alkalommal maximum újabb 90 napra meghosszabbítható. Ugyanakkor az idegenrendészeti hatóságok bevett gyakorlata, hogy alkalmanként az idegenrendészeti formanyomtatványon a 90 nap helyett annál rövidebb tartózkodási időt (jellemzően 30 vagy 60 napot) állapítanak meg.

Ünnepnapok

Mexikó alkotmánya szerint laikus ország, de a lakosság nagy része mélyen vallásos. A munkaszüneti napok előbbi miatt leginkább a mexikói
történelem nagy eseményeihez kapcsolódnak, illetve nemzetközi ünnepnapokhoz igazodnak:

Január 1.: Újév
Február első hétfője: az Alkotmány napja
Március 21.: Benito Juárez születésének évfordulója
Május 1: a munka ünnepe
Május 5: a pueblai csata évfordulója
Szeptember 16: a függetlenség napja
November 2: halottak napja
November 20: az 1910-es forradalom kitörésének évfordulója
December 25: Karácsony
Egyéb ünnepek: Nagyhét, pünkösdhétfő

Fentieken kívül számtalan vallási ünnep létezik Mexikóban (ezek közül kiemelkedik december 12-e, a Guadalupei Szűz, Mexikó védőszentjének napja), melyek nem számítanak munkaszüneti napnak. Mivel azonban nagy tömegeket mozgatnak meg, fennakadásokat okozhatnak a közlekedésben.

Fontosabb telefonszámok

Ország előhívó: 52

Földrajz, gazdaság

Népességi adatok

Lakosság:89 538 000 fő
Népsűrűség:45.60 fő/km2
Nyelvek:spanyol, indián nyelvjárások.
Népcsoportok:mesztic (55%), indián (29%), kreol (15%), egyéb (1%).
Vallások:római katolikus (97%), protestáns, zsidó (3%).

Földrajz, természeti adottságok

Terület:1 958 201.00 km2
Nagyobb települések:Ciudad de México (Mexikóváros) 9 191 000 (19 400 000) ,
Netzahualcoyotl 2 331 000, Guadalajara 2 245 000 (3 256 000), Monterrey 1
916 000 (2 568 000), Tijuana 932 000, Ciudad Juárez 870 000, Puebla de
Zaragoza 786 000, Tlalnepantla 778 000, León 768 000, Ecatepec 741 000,
Acapulco de Juárez 638 000, Tampico 622 000, Chihuahua 612 000, Mexicali
552 000, Torreón 552 000, Cuernavaca 514 000, Veracruz Llave 454 000,
Hermosillo 452 000, San Luis Potosí 446 000, Culiacán Rosales 422 000,
Saltillo 379 000, Guadalupe 371 000, Aguascalientes 359 000, Toluca de
Lerdo 357 000, Morelia 353 000, Mérida 351 000.
Legmagasabb pontok:Citlaltépetl (Orizaba) 5700 m.
Főbb folyók:Río Bravo, Balsas, Panuco, Usumacinta, Yaqui, Río Grande de Santiago, Colorado.
Főbb tavak:Chapalai-tó, Infiernillói-vízt.

Földrajz

Legnagyobb tájegységét, az északon alacsonyabb és száraz, félsivatagos, délen magasabb és csapadékosabb Mexikói-fennsíkot keletről és nyugatról 2500-3000 m magas, széles, tömeges hegyvonulatok határolják, míg délről működő és kialudt tűzhányókkal tarkított hatalmas
vulkáni hegyvonulat, valamint a dél-mexikói hegyvidék zárja le. A hegységeket kísérő keskeny patti síkság csak délkeleten szélesedik ki
mocsaras, őserdővel borított alfölddé, amely a Yucatán-fsz. alacsony, karsztos mészkősíkjába megy át.

Klíma

Mexikó alapvetően trópusi égövi ország, ahol az éghajlatot és hőmérsékletet döntő részben a tengerszint feletti magasság és a tengertől való távolság határozza meg. A két tengerparton  a Csendes-óceán északnyugati partvidékét leszámítva (ahol félsivatagi) trópusi az éghajlat, száraz (október-május) és esős évszakkal (május-október). A karibi partvidéken nagyjából az esős évszakkal esik egybe a hurrikánszezon. Az ország belsejében lévő hegyvidéken és fennsíkon mérsékelt az éghajlat, ami Mexikóvárostól északnyugat felé haladva fokozatosan sztyeppés, félsivatagos éghajlattá alakul át. Chihuahua, Coahuila, Durango és Zacatecas államok tengertől távoli, hegyvidéki vagy sivatagi tájain a fagy sem ritka a téli hónapokban.

Gazdaság

Egy főre jutó GNP: 3 470 USD

ipari-agrár ország.

Egyéb

Természeti, egyéb katasztrófák:
Mexikó nagy része földrengésveszélyes zóna, a Karib-tenger vidéke pedig a hurrikánok által érintett övezetben fekszik. A hurrikánszezon júniustól
november végéig tart. Ebben az időszakban bármikor kialakulhat olyan trópusi vihar, illetve hurrikán, mely a Karib-tenger partján lévő
üdülőhelyeket (Cancún, Isla Mujeres, Cozumel, Playa del Carmen, Riviera Maya, stb.), valamint Campeche, Quintana Roo, Tabasco, Tamaulipas,
Veracruz, Yucatán államok területét érinti. Amennyiben hurrikánszezonban szándékozzuk felkeresni az említett területeket, utazásunk előtt
ajánlott tájékozódni a várható időjárást illetően.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »