Új-Zéland

Új-Zéland

Hivatalos adatok

Hivatalos név:Új-ZélandIdőzóna:GMT+11:00
Anyanyelven:Autójelzés:NZ
Államforma:alkotmányos monarchiaPénznem:új-zélandi dollár (NZD)
Főváros:WellingtonElektromosság: 230 V

Új-Zéland valamennyi ide látogató turista szerint nyugodt, barátságos és varázslatosan szép ország. A nagyságát tekintve Anglia területének
megfelelő ország fantasztikus életstílusáról és természeti szépségéről híres. A szubtropikus északi térségtől a hegyvidéki déli területekig
minden megtalálható Új-Zélandon: napos tengerpartok, hófedte hegycsúcsok, kristálytiszta tavak, füstölgő vulkánok, gleccserek, … sőt még ősi fjordok is. A polinéziai hatás mindenhol érezhető, emellett a maori hagyományok is jelentős mértékben hozzájárulnak a lebilincselő kulturális dimenzióhoz.
A vásárlástól a síelésig, a sétálgatástól a bálnanézésig mindig lehet valami újat és izgalmasat felfedezni a világ legtisztább és legzöldebb országában!

Főbb városok

Wellington

Utazási információk

Nemzetközi repülőterek

Auckland, Christchurch, Wellington, Dunedin.

Fontosabb telefonszámok

Ország előhívó: 64

Földrajz, gazdaság

Népességi adatok

Lakosság:3 494 000 fő
Népsűrűség:12.90 fő/km2
Nyelvek:angol, maori.
Népcsoportok:európai származású (92%), maori (8%).
Vallások:protestáns (63%), római katolikus (15%), egyéb (22%).

Földrajz, természeti adottságok

Terület:270 534.00 km2
Nagyobb települések:Auckland 910 000, Wellington 327 000, Christchurch 321 000,
Manukau 226 000, Hamilton 151 000, Dunedin 111 000, Napier-Hastings 111
000.
Legmagasabb pontok:Mt. Cook 3764 m.
Főbb tavak:Taupói-tó, Te Anau-tó.

Földrajz

Az enyhe éghajlatú szigetek közül a délin keskeny síksággal övezett, dús erdők borította, magasabb részein jégformálta hegység húzódik. Az
Északi-sziget alacsonyabb hegységei által közrezárt fennsíkból kialudt és működő vulkánok kúpjai emelkednek ki, a vulkáni öv peremén sok száz
gejzír működik ma is.

Gazdaság

Egy főre jutó GNP: 12 060 USD

Földünk egyik legérdekesebb országa és szigetcsoportja. Új-Zéland látnivalók sokaságát nyújtja a turistáknak, főleg természeti értékei, amik csodálatosak. Itt a legnépszerűbbeket mutatom be, amiket mindenképp érdemes megtekinteni!

Új-Zéland általános bemutatása

Új-Zéland két nagyobb (Északi- és Déli-sziget) és számos kisebb szigetből álló ország a Csendes-óceán délnyugati részén. Földrajzilag a Föld legelszigeteltebb állama: még Ausztráliától is kb. 1500 km-re fekszik.

A hosszú elszigeteltség miatt Új-Zélandon az állatok és a növények különleges biodiverzitása alakult ki, igen sok endemikus, csak itt élő fajjal. Ezek közül a legismertebbek a különleges madárfajok. Az ország geológiailag rendkívül aktív területen fekszik, az itt húzódó törésvonalak mentén gyakoriak a földrengések és a vulkanikus kitörések.

A polinéziai bevándorlók a 13. század környékén telepedtek le először a szigeten, létrehozva az egyedi maori kultúrát. 1642-ben Abel Janszoon Tasman holland felfedező lett az első európai, aki megpillantotta a szigetet.

Hosszú szünet után 1769-ben James Cook brit felfedező hajózott erre és ő térképezte fel a szigetek fő körvonalait. 1840-ben a britek és a maorik aláírták a waitangi szerződést, amelynek következményeként Új-Zéland brit gyarmattá vált.

Hivatalos nyelvei az angol, a maori és az új-zélandi jelnyelv.

Fővárosa az Északi-sziget déli csücskében található Wellington.

Új-Zéland látnivalók – Északi-sziget

Az Új-Zélandot alkotó két nagy sziget egyike, melyet a Déli-szigettől a Cook-szoros választ el. Déli sarkában található Új-Zéland fővárosa, Wellington.

Itt található a Világörökség részét képező Tongariro Nemzeti Park és Új-Zéland legnagyobb és Óceánia második legnagyobb tava, a Taupói-tó.

Auckland

Új-Zéland legnagyobb városa, az Északi-szigeten helyezkedik el. A világ egyik legélhetőbb városainak listáján folyamatosan a legjobbak között van.

Leghíresebb épülete a Sky Tower, amely 328 méterrel a déli félteke legmagasabb épülete. A torony felső része két étteremnek és egy kávézónak ad otthont, az egyik étterem 190 méter magasan forgó kilátóként is működik, egy óra alatt tesz meg 360 fokot.

Aki szereti az adrenalinnal teli kalandokat, az kipróbálhatja a Sky Jump-ot, ahol a toronyról lehet bungee jumping-szerűen ugrani.

Waitemata-öböl széles sávja két részre osztja Aucklandot és ez a város legfontosabb természeti látványossága. Ezen az öblön ível át az Auckland Harbour Bridge.

Ha csak egy múzeumot akarunk meglátogatni, akkor az az Új-Zéland Tengerészeti Múzeum (New Zealand Maritime Museum) legyen! A kiállítások nyomon követik az ország történelmét az első polinéziek érkezésétől kezdve. Ezenkívül maori kenukat és kitámasztó csónakot, bálnavadász-felszerelést, valamint régi eszközöket és eszközöket bemutatnak.

Az Aucklandi Háborús Emlékmúzeum (Auckland War Memorial Museum) egy hatalmas neoklasszicista épület, amelyet az I. világháborúban harcolt katonák emlékének építettek. Legérdekesebb látnivalói a maori galériák és a természettudományi gyűjtemény.

A város egyik szimbóluma a One Tree Hill (Maungakiekie), amely egy vulkáni kúp. Tetején áll a Sir John Logan Campbell sírja felett egy nagy obeliszk. Nagyon szép panoráma nyílik a városra.

Másik remek kilátóhely a Mount Eden (Maungawhau), amely szintén egy vulkáni kúp. Ez közelebb van a belvároshoz.

Waiheke-sziget

Egyik legnépszerűbb kirándulóhely, amely Auckland-ből könnyen megközelíthető.

Körülbelül 8000 ember él itt egész évben, és a sziget falvaiban művészeti galériák és virágzó kávézó-kultúra ad otthont, míg a tengerparton rengeteg fehér homokos strand található.

Bay of Islands

Az északi részen található a „szigetek öble”, ez a terület az ország egyik legnépszerűbb halászati, vitorlázási és turisztikai célpontja. Közel 150 szigetből áll, sok eldugott, csendes öböl és homokos strand található.

A tenger tele van élettel, ha szerencsések vagyunk, megleshetünk itt bálnákat, delfineket, pingvineket és a vitorlás-, vagy kardhalakat is. Nem meglepő tehát, hogy népszerű kirándulóhelynek számít, ahol szívesen pihennek sétahajókázók, vitorlázók és nemzetközi sporthorgászok is.

Paihia a fő bázisváros, a rakpart a delfin- és bálnamegfigyelő kirándulások, valamint a festői városnézés legfontosabb pontja. Innen mindössze pár km-re van egy népszerű turistahely, a Haruru-vízesés.

Coromandel-félsziget

Aucklandtől délkeleti irányba tartva érjük el a félsziget bejáratát, Thames települést, amely ideális kiindulópont. A sziget belső része völgyekkel szabdalt erdős rész, a partjain pedig aranyszínű homokos részeken pihenhetünk.

Ami érdekessé teszi még a félszigetet, hogy a vulkáni működésnek köszönhetően a tengerpartok egy része meleg vizes.

Rotorua

Ez a világ egyik legaktívabb geotermikus régiója, ezért a város a nemzetközi és hazai turizmus fontos központja. A Rotoruai-tó a 240 000 évvel ezelőtt itt felrobbant vulkán kalderájában fekszik.

Leghíresebb látnivalója a közeli Lady Knox gejzír, amely minden nap ugyanabban az időpontban tör ki és kb. 20 méteres vízoszlopot lövell ki. Másik a Wai-O-Tapu geotermikus tó, amely sokféle színben gőzölög.

Mivel a lakosság nagy része maori, ezért több maori skanzen, múzeum és egyéb jellegzetesség is megtalálható.

Waitomo barlang

Hamilton városhoz közeli barlang, amely a világító élőlények miatt lett turistalátványosság.

A barlang alatt egy másik is található, ahová csónakokkal lehet eljutni, ez a Szentjánosbogár-barlang. Azonban nem a szentjánosbogarak okozzák a csodás kék világítást, hanem egy másik rovar lárvája. Az egész olyan, mintha egy csillagos égboltot látna az ember.

Hobbiton Village

Gondolom sokan kitaláltátok, hogy a Gyűrűk Ura trilógia egyik fő forgatási helyszínéről van szó.

A Matamata városhoz közeli részen látogathatók a hobbitok házai, mondani se kell, hogy rendkívül népszerű turistalátványosság.

Tongariro Nemzeti Park

A világ egyik legrégebbi nemzeti parkja magas vulkáncsúcsokkal, türkiz tavakkal, száraz fennsíkkal, alpesi rétekkel és meleg forrásokkal.

Legnépszerűbb turistaútvonala a Tongariro Alpine Crossing, ahonnan két csúcs (Mount Tongariro, Mount Ngauruhoe) is megmászható. A Gyűrűk Ura filmtrilógiából több jelenetet is itt vettek fel.

Taupói-tó

Új-Zéland legnagyobb tava. A Taupo tűzhányó kalderájában keletkezett, annak mintegy 26 ezer évvel ezelőtti szupervulkáni kitörése nyomán. A tó felszíne alatt, valamint a környékén továbbra is működnek vulkáni eredetű hőforrások.

A tó északkeleti partján található Taupo, amely fontos idegenforgalmi központ.

Napier

Ez a Hawke-öbölben fekvő kisváros az art deco építészetéről híres. A várost 1931-ben egy földrengés elpusztította és art deco, valamint ún. spanyol misszió stílusban építették újra.

Napier minden februárban az Art Deco Fesztivállal ünnepli örökségét. Ez az 1930-as évek stílusának ünnepe, ideértve a szüreti autókat, a divatot és a zenét is.

Wellington

Új-Zéland fővárosa, és Auckland után a második legnagyobb városa. A Föld legdélebben található fővárosa.

Egyik legnépszerűbb látnivalója a Museum of New Zealand Te Papa Tongarewa, amely Új-Zéland nemzeti múzeuma. A múzeum nagy hangsúlyt helyes az ország kettős – maori és európai eredetű – kultúrájának és a gyűjtemények multidiszciplináris bemutatására.

Ha a város látképében szeretnénk gyönyörködni, akkor a fogaskerekűt (Wellington Cable Car) kell választani. Az öt perces út végén a Kelburn kilátópontról csodás kilátás nyílik.

parlament épülete, a „Méhkas” (The Beehive) is érdekes kinézetű. A jellegzetes formájú épület a város legszebb építészeti eleme.

Az 1868-ban létrehozott Wellington Botanikus Kert egy 25 hektáros oázis, tele virágzó virágkiállításokkal és őshonos állatvilággal. Az itt található Lady Norwood rózsakertek a botanikus kertek egyik legszebb látványossága, 110 rózsaágy különféle fajtákkal borított.

j-Zéland látnivalók – Déli-sziget

Észak felől a Cook-szoros határolja, nyugat felől a Tasman-tenger, délről és kelet felől pedig a Csendes-óceán.

Az észak-déli irányban húzódó Déli-Alpok hegyvonulat két részre osztja a szigetet. A hegység legmagasabb pontja a 3754 méter magas Aoraki/Mount Cook. A Déli-szigeten 18 olyan hegycsúcs található, amelyeknek a tengerszint feletti magassága meghaladja a 3000 métert.

A sziget nyugati fele híres sziklás partvidékeiről, dús bozótjairól, valamint a Fox-gleccser és a Ferenc József-gleccser is itt található.

Milford Sound

Új-Zéland látnivalók között az egyik leghíresebb. Az ország legismertebb fjordja és legnépszerűbb kirándulóhelye az ország Déli-szigetén, a Fiordland Nemzeti Parkban, a Te Wahipounamu világörökségi területen.

Az új-zélandi fjordvidék legészakibb fjordja egy jégkorszaki gleccserrendszer törzs-részének völgyében jött létre és 15 kilométerre nyúlik be a Tasman-tengertől a szárazföld belsejébe. A fjordot meredek sziklafalak, hegyek szegélyezik, magasságuk mindkét oldalon 1200 méter körül van. A legmagasabb hegy, amit alakjáról Elefántnak neveztek el, 1517 méter magas.

A fjord oldalában két nagyobb állandó vízesés van, a Lady Bowen-vízesés és a Stirling-vízesés. Nagyobb esőzések után (ami errefelé igen gyakori) azonban időszaki vízesések százai zuhannak le a meredek sziklafalakon.

A fjord egyik legfőbb látványossága a Mitre Peak, közel az öböl végéhez, így a szárazföldön maradó kirándulók is jól láthatják.

Christchurch

A Déli-sziget legnagyobb és az ország második legnagyobb városa. Hivatalosan ez a legrégebben alapított új-zélandi város. Városképe alapján azt is szokták mondani róla, hogy az Anglián kívüli legangolosabb település.

Canterbury Museum Új-Zéland elsőrendű műemlékei közé tartozik. A múzeum állandó kiállításai közül nemzetközi hírűek többek között az antarktiszi gyűjtemény, a Canterbury régió geológiájával, természetrajzával, az itt élő maorik és európai származású új-zélandiak történetével foglalkozó galériák.

Másik fő látványossága a Christchurchi Botanikus Kert, amely az ország egyik legrégebbi és legnagyobb botanikus kertje. Közvetlenül csatlakozik a Canterbury Museum épülettömbjéhez.

Az International Antarctic Centre az antarktiszi felfedezéseket és élővilágot mutatja be sok tárggyal és interaktív előadással.

Aoraki / Mount Cook Nemzeti Park

A park több mint 40% -át gleccserek borítják és az ország legmagasabb hegye, az Aoraki / Mount Cook és a leghosszabb gleccser, a Tasman-gleccser határain belül helyezkedik el. Ez a hegymászás legfontosabb célpontja.

A Mount Cook Village remek kiindulópont a park felfedezéséhez. Sok turistaút van a parkban, útközben több kisebb-nagyobb tó is található a hatalmas hegyek árnyékában.

Ferenc József-gleccser

A nevet Julius von Haast osztrák származású geológus adta, aki az 1860-as években expedíciókat szervezett erre.

Régebben elérte a tengert, de az éghajlat hosszú távú felmelegedése miatt ma 300 m tengerszint feletti magasságban véget ér. Még száz évvel ezelőtt is két kilométerrel hosszabb volt, de rövidülése 1965-ben megállt.

A Franz Josef Glacier nevű turistaközpontból lehet legkönnyebben megközelíteni, egészen a gleccser végéig fel lehet sétálni. Ám lehetőség van helikopterrel is megtekinteni, sőt leszállni a gleccseren.

Kaikoura

A madarak, a vadvilág rajongói és a tenger gyümölcseit szeretők kedvelt helye ez a falu.

Ez a fő kiindulóhelye a tengeri kirándulásoknak, ahol sok bálnát, ámbráscetet és delfint láthatunk a túrák során.

Érdemes a közeli Kaikoura-félszigeten lévő partrészt bejárni gyalog a Dr James A Mills-túrútvonalon. Csodás kilátás nyílik a tengerre.

Abel Tasman Nemzeti Park

A Déli-sziget egyik legnaposabb régiója, ahol fantasztikus tengerpartok várják az idelátogatókat.

Remek kirándulási lehetőségek vannak a parkban, ahol hatalmas gránitsziklák között túrázhatunk rengeteg állatot látva, köztük ritka fajokat.

Az egyik legnépszerűbb útvonal az Abel Tasman Coast Track, amely nagyrészt a tengerparton vezet végig. Nagyon jól kiépített túraút, kiindulópontja Marahau falu.

Forrás és további információ: www.utazaskatalogus.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »