Szamoa

Szamoa

Hivatalos adatok

Hivatalos név:Szamoai Független ÁllamIdőzóna:GMT-12:00
Anyanyelven:Malo Tuto’atasi O Samoa I SisifoAutójelzés:WS
Államforma:alkotmányos monarchiaPénznem:szamoai tala (WST)
Főváros:ApiaElektromosság:

Főbb városok

Apia

Utazási információk

Nemzetközi repülőterek

Apia.

Fontosabb telefonszámok

Ország előhívó: 685

Földrajz, gazdaság

Népességi adatok

Lakosság:169 000 fő
Népsűrűség:60.00 fő/km2
Nyelvek:angol, szamoai.
Népcsoportok:polinéz (99%), európai (1%).
Vallások:protestáns (80%), római katolikus (20%).

Földrajz, természeti adottságok

Terület:2 831.00 km2
Nagyobb települések:Apia 33 000.
Legmagasabb pontok:Mt. Silisili 1857 m.

Földrajz

Két nagyobb és több kisebb vulkáni eredetű szigetből áll, melynek partjait korallszirtek övezik.

Gazdaság

Egy főre jutó GNP: 940 USD

Szamoa, hivatalosan Szamoai Független Állam két nagy szigetet, Upolut és Savaiʻi-t, valamint 8 kisebb szigetet foglal magába a Csendes-óceán délnyugati részén, az egyenlítőtől 1 500 kilométerre délre. Az ország legmagasabb pontja a Mauga Silisili, a két főszigetet az Apolima-szoros választja el egymástól. A területét tekintve körülbelül Vas megye méretű országban 196 000-en laknak, népsűrűsége alig kétharmada a magyarországi adatnak. Keletről Amerikai Szamoával, délről Tongával, nyugatról Wallis és Futunával, északról pedig Tokelauval osztozik közös tengeri határon.

Az ország neve szamoai eredetű, jelentése a törzset jelentő  kifejezésből és egy helyi királyi dinasztia, a Moa szó összetételéből származik. Az őslakos szamoaiak által benépesített Szamoa-szigeteket 1722-ben fedezte fel a holland Jakob Roggeveen, az európai hatalmak 1899-ben gyarmatosították az országot. A háromhatalmi egyezmény értelmében a szigetcsoport nyugati részén, a jelenlegi állam területén a németek hozták létre gyarmatukat Német Szamoa néven, míg a keleti szigetek Amerikai Szamoaként az USA gyámsága alá kerültek. Németország első világháborús veresége után az ország Új Zéland fennhatósága alá került Nyugat-Szamoai Gyámsági Terület néven. Szamoa 1962-ben nyerte el függetlenségét. Az angol és a szamoai egyaránt hivatalos nyelv. 

A szigetek klímája trópusi, az időjárás egész évben párás. Az éves csapadékmennyiség területenként erősen változó, amíg a partvidéken évente 2,540 mm eső esik, addig ez az érték a belső hegyvidéken elérheti a 7,620 mm-t is. Az év során két évszak különböztethető meg, májustól októberig tart a száraz időszak, amikor a kedvező időjárási körülmények sok turistát vonzanak, majd novembertől áprilisig egy csapadékosabb évszak következik. A hőmérséklet alig változik, egész évben 24-30°C körül mozog. A tengervíz az év legnagyobb részében kicsit melegebb, mint 20°C.  Az uralkodó szélirány a délkeleti, ez az esős évszakban, novemberben és decemberben északira változik, ekkor gyakoriak a tomboló viharok, tájfunok és hurrikánok söpörnek végig a szigeteken.

Szamoa természetes növénytakarója a partvidéken a buja esőerdő, a hegyvidékéket felhőerdő-vegetáció borítja. Mára a partvidéken nagyrészt kiirtották az erdőt, és taró, valamint kókuszpálma ültetvényekkel helyettesítették. A szigeteken jelenleg 83 madárfaj él, amelyből 10 endemikus. A madárvilág jellegzetes tagjai a szamoai papagájamandina, a tahiti póling, a szalagos guvat és a szamoai legyezőfarok.[8] Az ország területén élő egyetlen őshonos emlősfaj a denevérek rendjéhez tartozó veszélyeztetett szamoai repülőkutya. Az európaiak hurcolták be a szigeteken élő elvadult marhákatdisznókat és patkányokat. Szamoán ezenkívül számos őshonos gyík, két boafaj, valamint színes pók és rovarvilág él. 1978-ban alakították ki az ország első nemzeti parkját, az O Le Pupu Pue Nemzeti Parkot. Az ország számos súlyos környezeti problémával küzd, komoly gondot okoz a kivágott erdők termőtalajának erodálódása, a gyakori földcsuszamlások, az erdőtüzek és a főváros, Apia körzetében a természetes vizek ipari eredetű szennyezése. 

Nemzeti parkjai

Szamoa jelenleg két nemzeti parkkal rendelkezik, valamint 12 természetvédelmi területtel.

SorszámNemzeti ParkIgazgatóságTerületAlapítva
1Lake Lanoto’o-iApia8500 ha[10]1976[11]
2Pupu Pu’eApia5489 ha1978[12]

Természeti világörökségei

Szamoa jelenleg nem rendelkezik világörökségi helyszínnel, két jelöltje van a javaslati listán:[13]

  • Fagaloa Bay – Uafato Tiavea Természetvédelmi Terület (Kulturális és természeti, 2006)
  • Manono, Apolima és Nuulopa Kultúrtáj (Kulturális, 2006)

A szamoai ételkészítés hagyományos eszköze az umu: a földön tüzet raknak, amin kisméretű köveket hevítenek fel, majd ezeken sütik meg az előkészített ételeket. A fogások alapjai legtöbb esetben a taró és a kenyérfa gyümölcse, erre kerülnek rá a bőségesen termő trópusi gyümölcsök, mint a banán, az ananász, a csillaggyümölcs, a mangó és a papaja. A legtöbb szamoai ételnél fölhasználják a kókuszdió különféle részeit, a húsételek a két hagyományosan tartott háziállatból, a csirkéből és a disznóból készülnek. Fontos szerepet játszanak az étrendben a frissen fogott halak és a tenger gyümölcsei is. Népszerű alap fogás a palusami, amelynek készítése során kókuszhéjban sütnek kókuszkrémet az umu-n, valamint a citromlében, chiliben és hagymaágyon pácolt nyers hal, az oka.

Esőerdővel borított sziklás hegyeivel és homokos strandjaival Szamoa igazi trópusi paradicsom. A természeti környezet és a jó közbiztonság minden évben számos turistát vonzz, akiknek száma folyamatosan növekszik: míg 2010-ben 124 000 turista érkezett, 2018-ban már 191 000-en látogatták meg a szigetországot.Népszerű turista célpontok a jól kiépített infrastruktúrával rendelkező Upolu központi hegyvidékének akár 100 m magas vízesései, krátertavai és tanösvényei, valamint a sziget strandjai. Savai’i nehezebben megközelíthető, de sokan felkeresik látványos lávamezőitbarlangjait és fúvóit (blowhole). Számos látogatót vonzanak a búvárkodás lehetőségei a partmenti vizekben és a korallzátonyokon. A kulturális turizmus célpontjai a különböző őslakos ünnepek, falvak és táncok, valamint a híres író, Robert Louis Stevenson házából kialakított múzeum.

www.wikipedia.org

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »