Bali

Bali

Bali az “Istenek szigete”, az indonéz szigetvilág turisták által legkedveltebb és leglátogatottabb szigete, gyönyörű természeti környezete, történelmi emlékei és a helyiek vendégszeretete, valamint az egész évben egyenletes meleget biztosító trópusi klímája miatt. A sziget mindenki számára nyújt valamit: modern turisztikai infrastruktúrát, kiváló vásárlási lehetőségeket, az egyedülálló történelmi és kulturális örökséget, melyet a természet szépsége egészít ki. Kellemes klímája kedvelt üdülőhellyé teszi.

Amikor az első Holland hajó az 1500-as évek végén kikötött Bali egyik napfényes öblén, szinte az összes matróz eltűnt a fedélzetről, s csakhamar az egész sziget a holland Ádámoktól volt zajos, akik indonéz Éváikat kergették a homokfövenyen. Bali a démonok és az istenek szigete. A szigeten több mint húszezer kisebb-nagyobb templom van, sőt minden háznak van házi oltára, s természetesen a falvak főterén, a tengerparton, az apró szigeteken, a vulkánok krátereiben, de még a fák lombkoronáiban is szent helyeket találunk.

A templomok születésnapján a balinéz lányok asszonyok hosszan kígyózó sorokban viszik az áldozati tornyokat. Mivel a születésnapok más-más időpontokra esnek, a Balira látogatók az év szinte bármely napján gyönyörködhetnek a díszmenetekben.
A szigeten lenyűgöző látványt jelent a teraszos rizstermesztés is. A szorgalmas balinézek minden talpalatnyi földet megművelnek, így nem csoda, hogy a sziget fűszereiről is híres.
Vallás és tánc mindig elválaszthatatlanul fonódott össze a régi kultúrákban. Így van ez a mai Indonéziában is.
A balinéz előadások a látogatók örök kedvencei.
A híres Kecaktánc előadásain több mint száz táncos vonult fel, hogy a Ramayana történetét felelevenítse.

Az igazi ősi balinéz hangulatot árasztó, majomtáncként is emlegetett előadás a sziget városkáiban más-más koreográfiával látható.

Kuta: Kuta Beach az egyik legrégebbi, leghíresebb és talán a legkeresettebb tengerparti része a szigetnek. Több ezer üzlet, étterem, bárok, szórakozóhelyek és pezsgő élet várja az idelátogatókat. Aranysárga homokja, a tengerparti szállodák tiszta strandjai és a kék tenger felejthetetlen élményt nyújt.

Nusa Dua: A sziget e részét talán a legelegánsabb kifejezés jellemezné. Itt találhatóak a legelegánsabb szállodák. A tengerpart csendes, a tökéletes kikapcsolódásra vágyóknak ajánljuk ezt a partszakaszt.

Hasznos információk – Bali:
Beutazás: Magyar állampolgároknak vízum szükséges. Az útlevélnek a visszautazástól még 6 hónapig érvényesnek kell lennie. A vízumot vagy Indonézia budapesti nagykövetségén, vagy a helyszínen belépéskor kell igényelni (a helyszínen 25 USD a harminc napos tartózkodásra jogosító vízum). Igény szerint a vízumot irodánk intézi. A vízum és ügyintézési költsége: 12 000 Ft/fő.
Időeltolódás: +7 óra, Magyarországhoz képest.
Hivatalos nyelv: bahasa indonéz, a turizmusban dolgozók alapfokon beszélnek angolul.

Egészségügyi előírások, étkezések, italok:. Az utcai árusoktól, ha lehet ne vásároljanak ételt, mert nagy a fertőzésveszély. CSAPVIZET INNI TILOS! Kérjük utasainkat, hogy kizárólag palackozott vizet, vagy italokat igyanak, mert a csapvíz számunkra fogyasztásra alkalmatlan, jégkockát se fogadjanak el. Védőoltás az érintett területeken nem szükséges.
Időjárás, klíma: Bali szigetének éghajlata trópusi, mindig meleg van, és magas a páratartalom. A száraz évszak április és október között van, az esős évszak novembertől márciusig. A két évszak között nincs éles választóvonal: a száraz évszakban is előfordulhatnak záporok. Hasonlóan, az esős évszakot sem úgy kell elképzelni, hogy folyamatosan szakad az eső, inkább jellemzőek a napi esők (általában egy-egy óra az éjszakai órákban). A napi hőmérséklet 25-33 C fok között van egész évben.
Hálózati feszültség: 220 V, 50 Hz.
Pénznem, pénzváltás: a hivatalos fizetőeszköz az indonéz rúpia. 1 HUF= kb. 43 IDR. Pénzt váltani a szállodákban, bankokban, hivatalos pénzváltóhelyeken lehet. Felhívjuk figyelmüket, hogy 1996. előtt kiadott US dollárt sehol nem váltanak, ezért új címleteket vigyenek magukkal, ha dollárt visznek. Nemzetközi hitelkártyákat a szállodákban, nagyobb helyeken elfogadnak. ATM-eket a nagyobb üdülővárosokban találhatnak.
Vásárlás, árak: Bali kiváló vásárlási lehetőségeiről is híres. Érdemes felkeresni a piacokat, kis üzleteket, ahol az alkudozás szinte kötelező. A sziget ismert a kézműves termékeikről, arany- és ezüst ékszereiről, fa- és kőfaragványairól, maszkjairól.
Üzletek nyitva tartása: Az üzletek általában 9-21 óra között tartanak nyitva.
Étkezés: Sok ételükön érezhető a kínai hatás, de természetesen vannak kifejezetten indonéz specialitások. Mindenütt árulnak az utcán valamilyen ételt: burgonyát, mogyorót, kekszet, vagy gyümölcsöt. Minden főfogás alapja a rizs. Legnépszerűbb ételük a Nasi goreng, amely csirkehúsból, rákból és alapvetően rizsből készül és amit fűszerekkel ízesítenek, tálaláskor pedig vékonyan kisütött tojással díszítenek. Hagyományos ételük még a sate és a gado-gado is. Nemzetközi éttermek a turisták által látogatott helyeken találhatók.
Borravaló: Általában 10% az elfogadott.
Telefon, kommunikáció: a hazai mobiltelefonok használhatók.
Közbiztonság: A közbiztonság Bali szigetén jó, ám az alapvető biztonsági szabályokat érdemes betartani.

Bali sziget Indonéziában. A Kis-Szunda-szigetek legnyugatibb tagja, Jávától keletre, Lomboktól nyugatra fekszik. Indonézia 33 tartományának egyike, a tartományi főváros, Denpasar a déli részén található. A sziget ad nagyrészt otthont Indonézia hindu kisebbségének, a balinézeknek. Az ország legnépszerűbb idegenforgalmi célpontja, híres a magas fokon űzött művészetekről, beleértve a táncotszobrászatotfestészetet, bőr- és fémművességet, valamint a zenét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »