Irán

Irán

Hivatalos adatok

Hivatalos név:Iráni Iszlám KöztársaságIdőzóna:GMT+02:00
Anyanyelven:Jomhuri-Ye Eslami-Ye IranAutójelzés:IR
Államforma:köztársaságPénznem:iráni riál (IRR)
Főváros:TeheránElektromosság:

Irán az emberiség történelmével egyidős, civilizációnk egyik legősibb öröksége. Az évek folyamán Irán kultúrájának hatása a világ különböző
pontjain is feltűnt a Nílustól egészen Európa szívéig. A Föld minden pontjáról érkeztek ide turisták, hogy végigutazzanak a Selyemúton,
megcsodálva a Perzsa Birodalom dicsőségét.
Ha idelátogatunk, egy teljesen egyedi élményben lesz részünk; egy hatalmas kultúra és civilizáció bölcsőjében találhatjuk magunkat. Háromezer évnyi lejegyzett történelemmel dicsekedhet ez az ország. Romok sokasága és megszentelt kőfaragványok találhatók itt.

Főbb városok

Teherán,   Iszfahán

Utazási információk

Az építészeti stílusát tekintve elmondhatjuk, hogy nagy mértékben különbözik az európaitól, és rendkívül kreatív megoldások jellemzik. Többek között Persepolis és Isfahan épületei a szokatlan, iráni építészet fémjelzései.

Ha szeretnénk néhány kimagasló történelmi személy nyomán járni, Irán nagyon alkalmas hely erre. A történelem mellett a természet szerelmesei számára is van ajánlani valója; a változatos környezet miatt egyfajta paradicsomban érezhetjük magunkat.

Az éghajlati sokszínűség miatt lehetőség van téli sportokra a hegyekben, , amíg mások fürdőzhetnek a déli partok kellemes vizében, mindkettő csupán pár órányi autóútra van a főbb városoktól. Ha repülővel utazunk Iránba, és ablak mellett foglalhatunk helyet, ne mulasszunk el kitekinteni az ablakon, mert csodálatos látványban lehet részünk.

A legfigyelemreméltóbb dolog Iránban a nép; az emberek híresek a kedvességükről és barátságosságukról. Az utazók folyamatosan mesélnek a váratlan kedvességről, társaságot kedvelő, vendégszerető, nagylelkű lakosokról.

Ami mindenhol jellemző Iránra, az a költemények élvezetes  ritmusa, ahogy hangosan felolvassák, a csodálatos ételek, és a természetes szépségek egyetemleges csodálata. Elmondhatjuk, hogy Irán költők nemzete és a költészetet a mai napig tisztelik az országban.

Töltsünk el egy kis időt ezen az ősi földön, barangoljunk a shirazi bazár forgatagában, teázzunk a tradícionális Chaykhune udvarán (teaház), vagy
csatlakozzunk a tömeghez egy esti sétára, Tabrizban.

Ami az öltözködést illeti, a férfiaknak hosszú nadrág ajánlott, illetve ne viseljenek fülbevalót, a hölgyeknek pedig kendő, amit viselhetnek a
közösségi területeken.

Nemzetközi repülőterek

Teherán, Abadan, Shiraz, Bandar-e ‘Abbas, Zahedan.

Fontosabb telefonszámok

Ország előhívó: 98

Földrajz, gazdaság

Népességi adatok

Lakosság:55 840 000 fő
Népsűrűség:33.90 fő/km2
Nyelvek:perzsa, kurd, beludzsi, azeri.
Népcsoportok:iráni (perzsa) (60%), török, tatár, azeri (25%), kurd (10%), örmény (3%), arab (2%).
Vallások:mohamedán (99%) ebből: síita (90%), szunnita (8%), keresztény, zoroasztriánus, zsidó (1%).

Földrajz, természeti adottságok

Terület:1 648 000.00 km2
Nagyobb települések:Tehran (Teherán) 6 620 000, Mashhad (Meshed) 1 464 000,
Esfahan (Iszfahán) 987 000, Tabriz (Tebriz) 971 000, Shiraz (Siráz) 848
000, Ahvaz (Ahváz) 580 000, Bakhtaran 561 000, Qom (Kum) 543 000,
Orumiyeh (Urmia) 301 000.
Legmagasabb pontok:Damávand 5771 m.
Főbb folyók:Aras (Araksz), Atrak (Atrek), Karun, Shatt al’ Arab.
Főbb tavak:Kaszpi-tenger, Urmia-tó, Namak-tó.

Földrajz

Területének nagy része magas hegyvidék által övezett sivatagos, sztyeppés, mocsarakkal, sóstavakkal, időszakos folyókkal tarkított felföld.

Gazdaság

Egy főre jutó GNP: 2 190 USD

Irán éghajlata változatos, több éghajlati égöv egyszerre jelen van területén.

Legszárazabbak a mérsékelt övi sivatagi éghajlat uralta fennsíki medencék, elsősorban a keleti részek, ahová a nedvességet hozó szél nem jut el. Itt valódi sivatagok alakultak ki. A csapadék valamivel több a fennsík nyugati részén, amely ebből fakadóan sűrűbben lakott. Az éves csapadékmennyiség helyenként 200 mm alatti. A nyár forró és száraz, az átlaghőmérséklet meghaladja a 38 fokot.

Dél-Iránban a Perzsa-öböl és az Ománi-öböl parti síkságain a nyár nagyon forró és párás, a tél pedig enyhe. Az évi csapadékmennyiség 135–355 mm közötti.

Az ország északi peremén, a Kaszpi-tenger síkságán a tél szintén enyhe, a hőmérséklet ritkán esik fagypont alá. A nyári hőmérséklet általában nem haladja meg a 29 fokot. A síkság keleti részén az évi csapadékmennyiség 680 mm, a nyugati részén meghaladja az 1000 mm-t. Itt nedves, szubtrópusi klíma alakult ki.

A hegyvidéken kontinentális éghajlat uralkodik, magashegységi éghajlati jegyek jellemzők. A Zagrosz medencéiben alacsonyabb a hőmérséklet, télen a napi átlaghőmérséklet fagypont alatt marad, sok a hó.

Éghajlati és domborzati változékonysága folytán Irán növény- és állatvilága is változatos.

Az ország egytized részét borítják erdők. Az erdőalkotó fa típusát az éghajlati és domborzati viszonyok befolyásolják. Legkiterjedtebb erdősséggel a Kaszpi-tenger menti régió rendelkezik, ahol a jellemző erdőalkotók a tölgy, kőris, szilfa és a különböző ciprusfélék.

Főbb emlősállatai: medvék, gazellák, vaddisznók, farkasok, nagymacskafélék (eurázsiai hiúzázsiai gepárdperzsa leopárd), vadtevék, vadkecskék, sakálok. Az ázsiai gepárd kihalófélben van, évente alig pár példányt regisztrálnak belőle Irán szerte.

Nemzeti parkjai

Iránban is kialakult a természetvédelem soklépcsős rendszere – vannak nemzeti parkok, védett erdők, állatrezervátumok, védett tájak, természetvédelmi területek.[6]

Nem teljes lista nemzeti parkokról:

  • Bakhtegan Nemzeti Park – Shiraztól keletre
  • Bamu Nemzeti Park — Shiraz közelében
  • Gulisztán Nemzeti Park – Gulisztán tartományban, Északkelet-Iránban
  • Urmia-tó Nemzeti Park – az Urmia egy lefolyástalan, sós tó a török határ közelében
  • Tandooreh Nemzeti Park – Dargaz város közelében, Türkmenisztán határán
  • Kavir Nemzeti Park – 120 km-re Teherántól délre
  • Khabr Nemzeti Park – Kerman közelében

Természeti világörökségei

2016-ban az UNESCO természeti világörökséggé nyilvánította a Lut-sivatagot a VII. és VIII. kritériumok alapján.[

Kulturális világörökség

Irán írott története több ezer éves. A kulturális emlékek közül világörökséggé nyilvánította az UNESCO[7] a következőket:

Nemzeti ételeik a különféle kebabok, főleg a cselo-kebab.[40] A cselo-kebab birkából készült nyársonsült. Hagyma, paradicsom, friss zöldségek és fűszernövények, gyakran tojás és különféle mártások egészítik ki a rizses, vajszeletes kompozíciót.

A frissensülteket gyakran kézzel eszik. A rizst olykor mazsolával, pisztáciával vagy sárgás sáfránnyal ízesítik és forró birkafaggyúval meglocsolják.

Kukuszabszi néven a zöldség-felfújtat illetik. A salátaféléket étvágygerjesztőként eszik. A saláta mellett még jellemző a panír nevű sós sajt és a maszt, amely joghurt.

Az édességek igazi keleti csemegék: a magyar konyhához képest túl édesek, szinte sziruposak.

A kenyérfélék: a szángáki falusi lángos, a lávás forró kavicsokon sütött hatalmas lepény, a bárbári hosszúkás kenyérfonat.

Híres az iráni kaviár.

Nemzeti italaik a tea (csáj) és a dugh (dough). A dugh hígított, sós joghurt mentafűvel ízesítve. Jellemző még a limu vegyes gyümölcsökből és az ab-limu citromból készült limonádé. A sört abedzsonak hívják, csak kevesen isszák. A sarab híres fehér bor. A Kaszpi-tenger környékén jóízű konyakot is készítenek.[

Javasolt oltások Iránba utazóknak:

Malária ellen gyógyszer van. (Nyugati és Déli határvidékeken nagy a kockázata a fertőzésnek).

Kötelező oltás, ha fertőzött országból érkezik/országon át utazik valaki:

Közbiztonság

Az iszlám erőteljes hatása Iránt Ázsia egyik legbiztonságosabb országává teszi a külföldiek számára. Bár előfordulhat, hogy egy külföldit politikai vizsgálati fogságba vetnek, minden esetre jóval ritkábban mint a múltban. Nem javasolt viszont az ország keleti határvidékének meglátogatása és a szárazföldi határátlépés Pakisztánba vagy Afganisztánba. Ugyanígy kockázatos lehet az iraki határ közelébe való utazás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »