Izrael

Izrael

Hivatalos adatok

Hivatalos név:Izraeli ÁllamIdőzóna:GMT+02:00
Anyanyelven:Medinat Yisra’elAutójelzés:IL
Államforma:köztársaságPénznem:új izraeli sékel (ILS)
Főváros:JeruzsálemElektromosság: 220V

Az eleven történelem…

A kellemes tengerparti klíma miatt Izrael kedvelt úticél az utazók számára. Az ország története 4000 éves múltra tekint vissza melynek főbb állomásait akár egy körutazás illetve Eilatban való nyaralásunk során különböző fakultatív kirándulások alkalmával ismerhetjük meg. Bejárhatjuk a Bibliából ismert szent helyeket, keresztülhaladhatunk az ország változatos tájain, fürödhetünk a Holt-tengerben, valamint kis ízelítőt kaphatunk a történelmi városok múltjáról és jelenéről.

Jeruzsálem, Betlehem és Názáret olyan sajátos légkörrel rendelkezik, amellyel máshol nem találkozunk. Az élményekben gazdag kirándulások mellett lehetőségünk van arra, hogy pihenjünk a Vörös-tenger partján, Eilatban, amely Izrael egyik legmodernebb üdülőhelye, a szörfözők és búvárok paradicsoma. Fedezzék fel az ország változatos tájait, tegyenek egy időutazást, amely során felejthetetlen élményekben lesz részük.

Térképre nézve, a sivatagi részeket leszámítva egy kis országot látunk, de egy hónap sem lenne elég a történelmi helyek bejárására. Mindegy melyik vallás híveként, vagy csak utazóként érkezünk az országba, ne is reménykedjünk abban, hogy végigjárhatunk minden híres helyet. Minden esetre, amit semmi képen nem lehet kihagyni, az a három vallás bölcsőjének számító Jeruzsálem, a világ legszentebb városa a keresztény, a
muzulmán és a zsidó vallás számára. A főbb látnivalókra legalább két napot szánjunk, ne hagyjuk ki a Golgotát, a „Sirató falat”, a Sziklamecsetet, az El-Aksza mecsetet, és magát a templomhegyet, a Szentsír-bazilikát, az Olajfák hegyét és az egész óvárost, hogy csak a lényeget említsük.Názáret, Akko ősi városa, Betlehem a Születés templomával, Caesarea a keresztesek városa, Masszada, a Holt tenger, Jeriko, Haifa, Genezáreti tó és környéke, csak néhány olyan hely, amit semmi képen nem lehet kihagyni, ha csak egy kicsit is körül akarunk nézni az országban.A közbiztonság jó, a mindenhol jelen levő fegyveres katonák képét meg kell szoknunk, mind ahogy az igazoltatásokat és a csomag átvizsgálásokat is, de ezeket a mi érdekünkbe is teszik.Az infrastruktúra és a közlekedés országrészenként változik, de jónak mondható, vezetéssel vigyázni kell, nem árt, ha van megfelelő gyakorlat, az Európai normák nem mindig vannak jelen. Nem szabad elfelejteni, hogy péntek estétől vasárnap reggelig szinte semmi nem működik, és zárva van, ezzel számolni kell.

A fotózással és a filmezéssel vigyázni kell, sok helyen tiltott, komolyan veszik.

Főbb városok

Jeruzsálem,   Tel-Aviv

Utazási információk

Nemzetközi repülőterek

Tel Aviv-Yafo, Elat, Yerushalayim.

Külképviseletek

Tel-Aviv, Nagykövetség
Cím: Pinkas St. 18. (PO Box 21095) Tel-Aviv, 62661
Előhívó: +972 (3)
Telefon: 546-6991, 546-6985
Ügyelet: 546-6981
Konzuli fax: 546-7018, 545-6686
E-mail: huembtlv@bezeqint.net
Konzuli E-mail: huconsul@bezeqint.net
Honlap: www.hungaryemb.org.il

Eilat
Tiszteletbeli konzul: Dov Ramati
Cím: Eilat Patio 665.
Előhívó: +972 (8)
Telefon: 633-23-17
Fax: 633-23-17

Beutazási feltételek, vámszabályok

Magyar
útlevéllel rendelkezők számára vízummentesség van érvényben: 3 hónap tartózkodással, az útlevél megkívánt érvényességi ideje a tervezett
tartózkodás befejezésétől számított legalább 6 hónap.

Fontos tudni: Minden vallásos ünnepnap előtti délután 14-15 órától a tömegközlekedés szünetel.

Fontosabb telefonszámok

Ország előhívó: 972
Rendőrség: 100   Tűzoltóság: 102   Mentők: 101

Földrajz, gazdaság

Népességi adatok

Lakosság:5 059 000 fő
Népsűrűség:230.50 fő/km2
Nyelvek:héber, arab, angol, német, jiddis.
Népcsoportok:zsidó (82%), arab (16%), egyéb (2%).
Vallások:zsidó (82,0%), mohamedán (14,0%), keresztény (2,5%), egyéb (1,5%).

Földrajz, természeti adottságok

Terület:21 946.00 km2
Nagyobb települések:Yerushalayim (Jeruzsálem) 544 000, Tel Aviv-Yafo (Tel
Aviv-Jaffa) 353 000 (1 663 000), Hefa (Haifa) 251 000 (395 000), Holon
162 000, Petah Tiqwa 149 000, Bayt Lahm (Betlehem) 146 000, Rishon
LeZiyyon 146 000, Netanya 140 000, Be’er Sheva’ 128 000, Ramat Gan 123
000, Bene Berak 121 000.
Legmagasabb pontok:Har Meron 1208 m.
Főbb folyók:Jordán.
Főbb tavak:Holt-tenger, Kineret-tó.

Földrajz

A tengerpartot kísérő termékeny síkság észak-keleten 700 m magas hegyvidékbe, délen sivatagba megy át. Keletről a Jordán folyó és a világ
legmélyebb depressziójában (-397 m) található sósvizű Holt-tenger határolja.

Gazdaság

Egy főre jutó GNP: 13 230 USD

ipari-agrár ország.

Egyéb

Hasznos információk:
A szállodanegyed mögött található Eilat repülőtere. A fel- és leszálló gépek zaja zavaró lehet. A nagy érdeklődésre való tekintettel törekednek
a szállodai fogadóképesség bővítésére, és emiatt néhol építkezési munkálatokra kell számítanunk. A tengerparton természetes strandokat
találunk. Esténként kissé hűvösre fordulhat az idő, emiatt meleg ruhát ajánlatos magunkkal vinni. Az euro/utazási csekket illetve a hitelkártyákat általában mindenhol elfogadják. A legtöbb szállodában/apartmanban a vacsoránál az alkalomhoz illő viselet (férfiaknak hosszú nadrág) ajánlott.

Izrael (héberül: ישראל Jiszráél arabul: إسرائيل Iszráíl), hivatalos nevén Izrael Állam (héberül: מדינת ישראל Medinat Jiszráél arabul: دولة اسرائيل Daulat Iszráíl) a Közel-Keleten, a Földközi-tenger keleti partján fekvő ország.

Az izraeli államot 1948május 14-én alapították meg. Az ország a történelmi Júdea és Izrael, ókori zsidó királyságok területén helyezkedik el. Lakóinak nagy része izraelita vallású zsidó, akik a szétszóratás 1850 éve után többnyire a második világháború és az európai holokauszt után vándoroltak vissza a térségbe. A lakosság további jelentős részét arabok alkotják, akik elődei az ókori zsidó államiság megszűnése után települtek be a századok során. A szomszédos államok és Izrael között az 1948-as újjáalapítás óta szinte folyamatosak az összetűzések.

Éghajlata északi és nyugati részén mérsékelt mediterrán. Télen esik némi eső, de a hosszú meleg évszak tavasszal, áprilisban kezdődik és októberig tart. Az ország további részein szubtrópusi sztyepp, illetve szubtrópusi-trópusi sivatagi éghajlat uralkodik.

Az évi csapadékmennyiség északon – Galileában – 600–800 mm, dél felé ez fokozatosan csökken. A Negevben, a Jordán-árok déli felén és a Holt-tenger környékén (Júdeai-sivatag) viszont a 200 mm-t sem éri el. A nyári hónapok az egész országban szárazak.

Tengerparti területeinek természetes növénytakarója a keménylombú erdő. Állományai azonban mára nagyon megfogyatkoztak, helyükön főként citrusfélékolajfaültetvények, száraz, szúrós cserjések (macchia) találhatók. A Jordán folyó mentén is mezőgazdasági területek váltották fel a természetes növénytakarót. A szárazföld belsejében – főleg az ország déli részén – pázsitfűfélék, szárazságtűrő libatopfélék alkotta félsivatagi, sivatagi növényzet uralkodik.

Emlősök közül a keleti sün, a vadmacska, a nyest, a vidra, a méhészborz, a dorkászgazella, madarak közül a vörös vércse, a tőkés réce, a macskabagoly, a csuszka és a széncinke jellegzetes. Hüllők közül előfordul pl. a mór teknős, az anatóliai gyík és a négycsíkos sikló

Oltások

Javasolt oltások Izraelbe utazóknak:

Fő látnivalók

www.wikipedia.org

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »