Maldív-szigetek

Maldív-szigetek

Hivatalos adatok

Hivatalos név:Maldív köztársaságIdőzóna:GMT+04:00
Anyanyelven:Divehi Ráddzsége DzsumhúrijjáAutójelzés:ML
Államforma:köztársaságPénznem:maldív-szigeteki rufiyaa (MVR)
Főváros:MaléElektromosság:

A csodálatosan szép sziget az Indiai- óceánban az Egyenlítő mentén 90 000 négyzetméternyi területen fekszik, India és a Sri Lanka
szomszédságában. A sziget fővárosa Malé. Az 1196 szigetből csupán 200 lakott. A szigeten valóságos paradicsom várja a búvárkodás szerelmeseit,
valamint a kikapcsolódni vágyókat. Pálmafákkal övezett, fehér homokos tengerpart, kristálytiszta víz látványa fogadja az ideérkezőket.

Főbb városok

Dél-Ari Atoll

Utazási információk

Vízum:
Magyar állampolgároknak 30 napos tartózkodásig nem szükséges! Az útlevél beutazáskor még 6 hónapig érvényesnek kell lenni.

Szigetek:
a szigetcsoportok területének mindössze 0,5%-a szárazföld, a többi a szigeteket összekötő Indiai-óceán. A szigetek alapterülete sokszor az
egy négyzetkilométert, magassága a 2 métert sem haladja meg.

Mindenképpen ajánlatos búvárszemüveget, pipát és békatalpat magunkkal vinni, mert rendkívül gazdag a vízi világ, ami csodálatos élményt nyújt majd.

Földrajzi helyzet: a Maldív – szigetek az Indiai-óceánon, Sri Lankától nyugatra, Indiától délre helyezkedik el.

Időeltolódás: +4 óra Magyarországhoz képest, Sri Lankához viszonyítva -1 óra.

Hőmérséklet: egész évben nyár van. A levegő 30-33°C körüli, állandó gyenge légmozgással. A víz sekély, kristálytiszta 27°C.
Főszezon: december közepétől-április végéig tart. Május és november között is meleg van, de ekkor már felhősebb az ég, magasabb a páratartalom, és nagyobb az esőzés valószínűsége.

Öltözködés: nagyon könnyű,
nyári öltözet, kalap vagy kendő ajánlott. A korallszigeteken célszerű
gumiszandált vagy strandpapucsot viselni. Az erős napsütéstől óvjuk
bőrünket magas faktorszámú napozókrémmel.
Egészségügy: védőoltás nem szükséges. A csapból tisztított tengervíz folyik, ezért a palackozott víz fogyasztása ajánlott.

Valuta: a nemzetközi valuta a Rufiyaa (RF), 1 USD~12.8RF. A szigeteken USD-t és hitelkártyát (Master, Visa) fogadják el.

Nyelv:
a maldívi nyelv (divehi), az Indo-Iráni nyelvcsoport tagja. A turisták által látogatott helyeken mindenki beszél angolul.

Hálózati feszültség: 220/240V, a csatlakózó hárompontos, nem európai szabvány.

Telefon:  a magyar mobiltelefonok nem működnek, de a szállodából lehetséges telefonálni kb: 5USD/1 perc.

Repülőtér:
a nemzetközi repülőtér a Hulhule szigeten épült 1981-ben. A területet, hogy elég hosszú legyen a kifutópálya, korallal töltötték fel, így a
meghosszabbított sziget maga a repülőtér. Itt látható a világ egyetlen olyan kifutópályája, amely az óceánból indul és az óceánban végződik.

Figyelem!
A male-i repülőtérre érkezéskor a vámvizsgálatnál a szeszes italokat, buddhaszobrokat elveszik, melyet a visszautazásnál visszaadnak.

Közbiztonság

A közbiztonság alapvetően jó, ugyanakkor kisebb bűncselekmények előfordulnak. A külföldi állampolgárokat ért leggyakoribb bűncselekmény a strandokon, szálláshelyeken őrizetlenül hagyott értéktárgyak eltulajdonítása. Javasoljuk, hogy értéktárgyaikat a hotel széfjében tartsák.

Egészségügy

Egészségügyi és baleset biztosításkötése mindenképpen ajánlott. Javasolt magasabb értékhatárú biztosítás kötése, mert a kórházi számlák esetenként kifejezetten magasak lehetnek, bár összesen Malé szigetén működik két kórház. A búvárkodóknak javasolt ellenőrizniük, hogy a biztosításuk a merülésből fakadó baleseteket is fedezi-e.

Nemzetközi repülőterek

Male.

Helyi közlekedés

A maldív hatóságok szigorúan korlátozzák a fővároson és a turista zónákon kívüli utazást. Minden más szigetre utazáshoz külön engedély (“Inter Attol Permit”) szükséges.

Szárazföldi közlekedés: a legtöbb sziget annyira kicsi, hogy bejárása nem okoz problémát, de a fővárosban taxik, bérelhető motorkerékpárok és biciklik is rendelkezésre állnak.

Vízi: A hagyományos közlekedési eszköz a dhoni (csónak) átalakítva szafárikra is kibérelhetők.

Légi közlekedés: a Maldív-szigetek egyetlen nemzetközi repülőtere a fővárosban, Maléban található. Ide rendszeresen indulnak Európából
charter-járatok. A szigetek között az Air Maldiv-nak vannak járatai, illetve léteznek hidroplán és helikopter transzferek.

Külképviseletek

Magyarország Maldív-szigeteken is akkreditált diplomáciai képviselete Újdelhiben, India
Újdelhi – Nagykövetség
Cím: 2/50-M, Niti Marg,Chanakyapuri New Delhi – 110021
Előhívó: (00)-(91)-(11)
Telefon: 2611-47-37
Ügyelet: Mobil::(00)-(91)-(98)-11-09-11-71
Fax: 2688-67-42
Rendkívüli és meghatalmazott nagykövet: Dr. Németh Iván
E-mail: huembdel2@vsnl.com
Honlap: http://www.mfa.gov.hu/emb/newdelhi
Akkreditált országok: India, Nepál, Banglades, Maldív-szigetek, Srí Lanka

Újdelhi – Konzuli hivatal
Cím: 2/50-M Niti Marg,Chanakyapuri New Delhi – 110021
Előhívó: (00)-(91)-(11)
Telefon: 2611-47-37
Ügyelet: Mobil::(00)-(91)-(98)-11-09-11-71
Fax: 2688-67-42
Konzul: Rapp Katalin
E-mail: huembdel2@vsnl.com
Ügyfélfogadás: hétfő-csütörtök: 9.00 – 12.00
Konzuli kerület: India, Nepál, Banglades, Maldív-szigetek, Srí Lanka

Beutazási feltételek, vámszabályok

Ingyenes 30 napra érvényes vízum (belépési engedély) felvehető a határon, de az úti okmánynak még legalább hat hónapig érvényesnek kell lennie, szükséges továbbá az érvényes retúr repülőjegy, valamint az esetlegesen az átutazáshoz szükséges vízumok. Minimum 30 USD birtoklása, naponta és fejenként vagy érvényes, visszaigazolt szállodafoglalás. A vízum
munkavállalásra, vállalkozás alapítására nem jogosít.

Fontosabb telefonszámok

Ország előhívó: 960

Földrajz, gazdaság

Népességi adatok

Lakosság:223 000 fő
Népsűrűség:748.00 fő/km2
Nyelvek:divehi (szingaléz dialektus), arab.
Népcsoportok:maláj, szingaléz, arab.
Vallások:mohamedán.

Földrajz, természeti adottságok

Terület:298.00 km2
Nagyobb települések:Male 55 000.
Legmagasabb pontok:24 m.

Földrajz

Az egyenlítői éghajlatú országhoz 1196 tökéletesen sík korallsziget tartozik.

Klíma

Május és november között, a dél-nyugati monszun idején viharokra, magas páratartalomra és viszonylag kevés napsütésre lehet számítani.

Gazdaság

Egy főre jutó GNP: 500 USD

agrárország.

Egyéb

A kábítószerrel való visszaélés minden formáját (birtoklást is!) szigorúan büntetik, akár életfogytig való börtönbüntetéssel is. Fontos a
helyi előírások tiszteletben tartása: pornográf irodalom, lőfegyver, robbanóeszköz, az iszlámot sértő tárgy (más vallás jelképe, biblia is!),
disznóhús készítmények, alkohol ennek minősülhet. Az iszlámon kívül bármely más vallás nyilvános gyakorlása ennek minősülhet. Alkoholos ital
csak a turista-szigeteken kapható, onnan kivinni tilos.

Egyneműek közötti szexuális kapcsolat börtön- és pénzbüntetést vonhat maga után. Korall és teknőspáncél kivitele az országból tilos. Kutyák behozatala (házi kedvenc is) az országba nem engedélyezett.

Maldív Köztársaság egy szigetország az Indiai-óceánonIndia délnyugati csücskénél. A szigetország 26 atollból, 1192 szigetből áll, amelyből kb. 200 lakott, további 87 a turisták részére fenntartott hely.

Egyik sziget területe sem nagyobb 13 km²-nél. Összterülete mintegy 300 km². A szigetvilágot Marco Polo az Indiai-óceán virága névre keresztelte.

A szigetek nem emelkednek 2,5 méternél magasabbra a tengerből, és a terület 80%-a legfeljebb 1 méterrel van a tengerszint felett.[3] Az alacsony tengerszint feletti magasság miatt a szigetek létét a globális felmelegedés miatt a tenger elnyelése fenyegeti

globális felmelegedés egyik hatása a tengerszint-emelkedés, mely a szigetcsoportot veszélyezteti. TuvaluCarteret-szigetek és a Barbados is hasonló problémákkal küzd. 2009. október 17-én a kormány az óceánban, a víz alatt tartotta a kabinetülését, ezzel híva fel a figyelmet arra, hogy ha a jelen tendencia folytatódik, akkor nemsokára el fog tűnni az országuk.[6]

A szigeteken – elhelyezkedésüknek megfelelően – trópusi éghajlat uralkodik. A hőmérséklet többnyire csak éjszaka csökken 25 °C alá.

Az időjárást kétféle monszun befolyásolja: a délnyugati monszun májustól októberig tart, az északkeleti monszun novembertől áprilisig tart. A délnyugati monszun júniusban és júliusban általában szelet és intenzívebb csapadékot hoz.

A szigetek legjellegzetesebb fafajtája a kókuszpálma, amelyet a csavaros pálma, majd a mangó követ.

Állatvilágát a gyík, a gekkó, a holló, a gém, a sirály és természetesen a halak alkotják.

A vízalatti világ egyik leghatalmasabb lakója, a planktonnal táplálkozó cetcápa igen gyakori a szigetek környékén.

A nyaralóhelyek többsége a hivatalos időhöz képest 1 órával előbbre állított órákat alkalmaz. A felsőrész nélküli fürdőzés vagy a meztelenség tilos. A fürdőhelyeken kívül tiltott az alkohol és a disznóhús fogyasztása.

www.wikipedia.org

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »