Mianmar

Mianmar

Hivatalos adatok

Hivatalos név:Mianmari ÁllamszövetségIdőzóna:GMT+06:00
Anyanyelven:Myanmar NaingnganAutójelzés:BUR
Államforma:köztársaságPénznem:mianmari kyat (MMK)
Főváros:RangoonElektromosság:

Csodaszép tengerpartok, festői tájkép, buja trópusi dzsungel, folyami hajókázás Ázsia egyik leghíresebb folyóján, az Ayeyarwady-n… Egy
mianmar-i utazás jelenthet egyszerre túrát az érintetlen Mianmar Himaláján, vagy elfeledett törzsek felfedezését, mint például a Mianmar
Naga vagy a Chin, illetve további közösségekét.

Főbb városok

Rangoon

Utazási információk

Nemzetközi repülőterek

Yangon (Rangoon).

Fontosabb telefonszámok

Ország előhívó: 95

Földrajz, gazdaság

Népességi adatok

Lakosság:41 550 000 fő
Népsűrűség:61.40 fő/km2
Nyelvek:burmai, angol, tamil, hindi, kínai, san, karen, kacsin, csin, kajah.
Népcsoportok:burmai (78%), san (9%), karen (7%), csin (2%), kínai (2%), indiai (1%), kacsin (1%).
Vallások:buddhista (87.2%), mohamedán (3.6%), hindu (1%), keresztény (5.6%), egyéb (2.6%).

Földrajz, természeti adottságok

Terület:676 522.00 km2
Nagyobb települések:Yangon (Rangoon) 2 513 000, Mandalay 533 000, Henzada 284 000,
Mawlamyine 220 000, Myingyan 220 000, Bago 151 000, Pyé 148 000,
Pathein 144 000, Sittwe (Akyab) 108 000, Taunggyi 108 000, Monywa 107
000, Dawei 102 000.
Legmagasabb pontok:Hkakabo Razi 5881 m.
Főbb folyók:Irrawaddy, Szalven (Salween), Chindwin, Mekong.

Földrajz

Az Irrawaddy alföldjét és a szavannás Shan-fennsíkot észak-déli irányú, 3000-5000 m magas, értékes fákkal borított hegyvonulatok zárják közre.

Gazdaság

Egy főre jutó GNP: 200 USD

Az ország nevét 1989-ben változtatta meg a katonai junta Burmáról Mianmarra, de a demokratikusan megválasztott parlament soha nem ülhetett össze, és nem hagyhatta jóvá a módosítást. Az ellenzék azóta is a Burma alakot használja, s a Mianmar alak megmaradt a totalitárius katonai rezsim szóhasználatának.

Burma a trópusi monszunövezethez tartozik. A trópusi monszunra jellemző az esős és forró nyár, télen kevésbé esős, de közepesen meleg hőmérsékletű. A páratartalom általában igen magas.

A délnyugati monszun esős időszaka (az Arakan-hegységben és Tenasserimben évente több mint 5000 mm csapadék hullik) május közepétől október közepéig, a hűvösebb, száraz időszak decembertől márciusig tart. Ezek között két rövid időtartamú forró átmeneti időszak van – április-májusban és október-novemberben. A Shan-fennsík nyugati peremén 2000 mm, a központi síkságon csak 400–1000 mm csapadék hullik évente.

A havi átlaghőmérséklet évszakonkénti eltérése Mandalajban nagyobb (áprilisban 32, januárban 20,5 °C), mint a tengerparthoz közeli Rangunban (áprilisban 30,5, januárban 25 °C

Az ország közel felét erdő borítja. Északi részén hegyvidéki esőerdők élnek, állományaikban őshonos a tea. A Bengál-öböl partvidékét és a Shan-fennsíkot babérfélék, örökzöld tölgyfajok, magnóliák és fenyők alkotta szubtrópusi esőerdők borítják. Az ország középpontja felé haladva monszunerdők nőnek. Az erdőállomány egy részét kiirtották, helyükre kaucsukfa– és olajpálma-ültetvényeket telepítettek.[7]

Jelentős fája a tíkfa, mellette bambuszmangrovepálmakókuszpálmavasfagumifa. Magasabb területeken a tölgy és fenyőfélék, valamint a rododendron fajok borítják a tájat.

Faunája gazdag. A tigris és a leopárd előfordul a dzsungelekben. Az északi részeken megtalálható az orrszarvúszarvas, vad bölény, vaddisznó, és az elefánt, melyet sok munkában hasznosítanak. Kisebb emlősök a tapírgibbon, többféle majom. 800-nál több jelentősebb madárfaj él a területen, köztük sok papagáj. A hüllők közül megtalálhatók krokodilok, kobrák, gekkók és teknősök.

Nemzeti parkok

  • Alaungdaw Kathapa Nemzeti Park, Sagaing régió
  • Hlawga Nemzeti Park, Yangon régió
  • Khakaborazi Nemzeti Park, Kachin állam
  • Lenya Nemzeti Park, Tanintharyi régió
  • Lampi Island Marine Nemzeti Park, Mergui-szk.
  • Loimwe Nemzeti Park, Shan állam
  • Mount Victoria Nemzeti Park, Chin állam
  • Popa Mountain Nemzeti Park, Mandalay régió
  • Tanintharyi Nemzeti Park, Tanintharyi régió

A kultúrában központi szerepet tölt be a buddhizmus. Burma történelmének első évszázadaiban a monok ismertették meg az indiai kultúrával, valamint a hinduizmus és a buddhizmus tanaival a szomszédos népcsoportokat.

A burmai mindennapi életet a vallási élet, a szertartások gyakorlása, a virágzó hagyományok és a jóslási technikák különböztetik meg a környező országoktól. A vallási élet a hatalmas, városokban és vidéken egyaránt az ég felé törő, harangra emlékeztető buddhista építmények körül zajlik. Sokuk mélyén buddhista relikviákat őriznek, Buddha vélt vagy tényleges földi maradványait (csont, fog, hajszál) és szent tárgyakat, mint a mélyen tisztelt szajadók (Buddhista mesterek) által megáldott ruhadarabok vagy drágakövek.

A burmai kézművesek sokféle anyagból készítenek Buddha-ábrázolásokat és a pagodák környékén, a boltokban, sorokban állnak e szobrocskák.

Főbb látnivalók

  • RangunSvedagon pagoda és más pagodák
  • Bagan (Pagan)
  • Mandalaj és mellette Amarapura,  az ország egykori fővárosa
  • Inle-tó. A látványa kora reggel a legszebb, amikor az „úszó piac„on pezseg az élet.
  • Aranyszikla (Kyaiktiyo-Pagoda)  Mon államban
  • Popa hegy : Buddhista kolostor, Taung Kalat. Bagantól 50 km-re
  • Bago, Rangúntól 80 km-re

www.wikipedia.org

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »