Sri Lanka

Sri Lanka

Hivatalos adatok

Hivatalos név:Sri Lanka Demokratikus Szocialista KöztársaságIdőzóna:GMT+05:00
Anyanyelven:Sri Lanka Prajatantrika Camajavati JanarajyaAutójelzés:CL
Államforma:köztársaságPénznem:Srí Lanka-i rúpia (LKR)
Főváros:ColomboElektromosság:

Sri Lanka különleges varázsát a brit gyarmatbirodalom örökségeinek és a buddhista hagyományoknak sajátos keveredése adja. 2000 éves
műemlékei, templomai, őserdői és nemzeti parkjai, kókuszpálmákkal tarkított tengerpartja egzotikus utazásra csábítja a turistákat.
Vendégszerető lakosaival várja Önöket Sri Lanka. A pihenni vágyóknak tengerparti szállodák sora ad lehetőséget a kikapcsolódásra. Az ősi
romvárosok építészeti, szobrászati emlékei páratlan élményben részesítik az odautazót. Ázsia egyik leghíresebb botanikus kertje, a
vadrezervátum, a tea- és fűszerültetvények maradandó emlékekkel ajándékozzák meg az odalátogatót.  Az Indiai óceán gyöngyszeme 420 km
hosszú és 240 km széles könnycsepp alakú sziget. Indiától a Mannari-öböl és a Palk-szoros választja el.

A legenda szerint ez az a hely, ahol Ádám a földre lépett, mikor kiűzetett a paradicsomból. A buddhisták szerint Buddha is ezt a szigetet látogatta meg útban az örök élet felé. A sziget nagy részét sík terület jellemzi csodálatosan dús és változatos vegetációval, monszunerdőkkel, vadrezervátumokkal, kaktuszos szavannákkal és trópusi tengerparttal, a déli részein a hegyláncolat 2000 méter fölé magasodik. Éghajlata trópusi az évi átlaghőmérséklet 26-28 °C körül alakul.

Utazási információk

A főszezon december és február között van. Srí Lankára jellemzőek a rizs- és teaföldek, a fűszernövények, a víztározók, a fafaragás, a Buddha szobrok, templomok, a gazdag kultúra, az ősi történelmi emlékek, a számos ceyloni buddhizmusból kifejlődő építészeti és képzőművészeti emlék, mely elsősorban a három ősi szingaléz királyi városban: Sigiriyában, Anuradhapurában és Polonnaruwában látható.

Hasznos információk:

Időeltolódás: GMT nyári időszámításban +4 óra, téli időszámításban +5 óra

Vízum:
magyar állampolgárok maximum 30 napos turista célú tartózkodás esetén vízummentességet élveznek. Az útlevélnek minimum 6 hónapig érvényesnek kell lennie. Az országból történő kilépéskor 1000 rúpia kilépési illeték fizetendő.

Valuta: hivatalos pénzneme a Rupia (RF),
1Rupia~2.-Ft, 1 EUR~125Rupia. A hitelkártyák közül a legelterjedtebbek (Visa, MasterCard) a nagyobb üzletekben elfogadják, de eldugott kis
boltokban erre nem lehet számítani. Pénzt váltani a szállodákban és a repülőtéren lehet.

Egészségügy:  nincs kötelező oltás. A csapvíz fogyasztása nem ajánlott, kérjük csak a  palackozott vizet fogyassza.

Ivóvíz: Csak palackozott víz fogyasztása javasolt.

Hőmérséklet: Sri Lanka trópusi ország. A hőmérséklet szinte egész évben állandó 25-33fok.

Öltözködés:
az éghajlat számtalan variációjával találkozhatunk Sri Lankán. Nagyon könnyű, nyári öltözet ajánlott. A buddhista templomok megtekintéséhez
férfiak számára szükséges hosszú nadrág, nőknek hosszú szoknya és vállat fedő felsőruha. A körutazás alkalmával ajánlott magunkkal vinni
melegebb öltözéket, mert a hegyvidékes részen akár 20fok körüli hőmérséklet is várható. Az égető napsugarak ellen feltétlen vigyünk magunkkal magas faktorszámú napozókrémet, baseball sapkát vagy kalapot.

Vásárlás:
az alku elfogadott és elvárt dolog. Üzletekben is néhol, de piacon az utcai árusoknál feltétlen érdemes alkudni. Gyakran a kért összeg negyedére is le lehet alkudni az árat. Amit érdemes vásárolni: batik, fa dísztárgyak, maszkok, tea, bőrholmik és fűszerek.

Fényképezés:
néhány helyen a videózásért, fényképezésért külön díjat számítanak fel (Kandy).Videóért kb.: 100-200Rs, fényképezésért kb.: 50Rs fizetendő.

Nyelv:
hivatalos nemzeti nyelv a sinhala, tamil, de angolul szinte mindenki beszél az országban, mert minden iskolában kötelező tárgy.

Elektromosság: 220Volt, a csatlakozó hárompontos, nem európai szabvány.

Telefonálás:
Sri Lanka előhívószáma: 0094, Magyarországra: 0036.  A telefonálás, a fax vagy e-mail küldése a városban található kommunikációs üzletekben a
legkedvezőbb (kb.:200Rs/perc). A szállodákban is megoldható, de drágább. Mobiltelefon működik:

Nemzetközi repülőterek

Colombo.

Fontosabb telefonszámok

Ország előhívó: 94

Földrajz, gazdaság

Népességi adatok

Lakosság:17 400 000 fő
Népsűrűség:270.00 fő/km2
Nyelvek:szingaléz, tamil, angol.
Népcsoportok:szingaléz (72%), tamil (20%), mór (mohamedán) (6%), egyéb (2%).
Vallások:buddhista (67%), hindu (17%), keresztény (8%), mohamedán (7%), egyéb (1%).

Földrajz, természeti adottságok

Terület:64 454.00 km2
Nagyobb települések:Colombo 615 000 (1 540 000), Dehiwala-Mount Lavinia 196 000,
Moratuwa 170 000, Jaffna 129 000, Kotte 109 000, Kandy 104 000, Galle 84
000.
Legmagasabb pontok:Pidurutalagala 2524 m.
Főbb folyók:Mahaweli, Kala.
Főbb tavak:Senanayake Samudra-tó.

Földrajz

A sziget központi részét hegység foglalja el, amelyet alacsony dombvidék és alföld vesz körül.

Gazdaság

Egy főre jutó GNP: 540 USD

Srí Lanka az Egyenlítőtől valamivel északra, az Indiai-óceánban terül el, klímája trópusi. Átlaghőmérséklete és a levegő páratartalma magas, de a sziget domborzati viszonyai miatt tájegységenként különböző. A tengerparton a levegő jóval melegebb – esetenként kifejezetten forró -, míg a hegyek között jóval kellemesebb a hőmérséklet. Tengerparton átlag 27 °C, “a hegyi fővárosban”, Kandiban 20 °C, mig a közel 2000 méter magasan fekvő Nuwara Eliyaban 16 – 18 °C. A csapadék eloszlása sem egyenletes. A sziget délnyugati részén fekvő esős zóna átlagosan évi 2500 mm csapadékot kap. A legtöbb vidéken az évi csapadékmennyiség 1200–1900 mm. Itt az esős időszak októbertől januárig tart, az év többi részében nagyon kevés a csapadék. Az északnyugati és a délkeleti partok kifejezetten szárazak, az évi csapadékmennyiség 600–1200 mm.

Eredetileg a sziget egészét erdő fedte, a 21. század elejére csak 32%-át foglalja el erdő. Természetes növénytakarója DNy-on trópusi esőerdő, DK-en monszunerdő, É-on szavanna és fás szavanna. Erdőirtások miatt elsősorban a trópusi sík vidéki esőerdők állományai tűntek el, ezek nagyobbrészt csak 1000 m magasság felett maradtak meg. 1500 méteren hegyi esőerdők, illetve köderdők vannak, felettük füves növényzet, az úgynevezett pata. Észak felé haladva az örökzöld erdőket lombhullató fajok alkotta erdők váltják fel. A legszárazabb vidékeket bozótos szavanna borítja. Az általában homokos tengerparton pálmaligetek nőnek.

Gazdag állatvilágát sok bennszülött (endemikus) faj jellemzi, a rovarevők közül például a karmoscickány és a ceyloni törpecickány. Jellegzetes faj a félmajmok közé tartozó karcsú lóri, amelynek legközelebbi rokonai Madagaszkáron élnek. A főemlősök közül megtalálható a ceyloni parókás majom, a hulmán, a vörösarcú langur is, ragadozók közül az aranysakál, a mocsári hiúz, a ceyloni leopárd, a ceyloni törpemacska, az ajakos medve, az indiai mongúz. Valószínűleg betelepített az indiai elefánt és a disznószarvas.

Természetvédelmi területek

A szigeten sok nemzeti park található.[5] Az alábbi felsorolás csak a legrégebbieket, legnevezetesebbeket tartalmazza.

 • Yala: Colombótól 309 km-re a sziget délkeleti részén, száraz vidéken fekszik. Területe: 1259 km2. Nevezetessége az itt élő nagy testű emlősök, köztük elefánt.
 • Uda Walawe: Colombótól 170 km-re a sziget északnyugati részén fekszik, száraz övezetben. Területe 30821 ha. Elefántleopárd, vízibivalykrokodilvaddisznószarvasőz és számtalan madár élőhelye.
 • Horton Plains: Colombótól 200 km-re, hegyvidéken, az esőerdőben helyezkedik el.
 • Kumana madár rezervátum: Colombótól 312 km-re. Vándormadarak és több mint 500 féle honos madár.
 • Wilpattu: Colombótól 176 km-re, az északnyugati part száraz övezetében, természetes tavak vidékén.
 • Pinnawela elefánt menhely: Colombótól 90 km-re, több mint 70 elefántból álló csorda látható.
 • Peradeniya botanikus kert: 600 ha festői környezetben Kandi mellett található, 1371-ben létesítették. A világ egyik legszebb botanikus kertje.

Természeti világörökség

Az UNESCO által elismerten a világ természeti örökségének része a Sinharadzsa Erdő Természetvédelmi Terület.

Múzeumok

 • Nemzeti Múzeum – Colombo. Címe: Sir Marcus Fernando Mawatha, Colombo 7. Nyitva: péntek kivételével 9-17 h

Könyvtárában 500000 könyvet tartanak, melyek közül 4000 pálmalevélre íródott

 • Kandi Városi Múzeum – A királyi palotában található. Nyitva: minden nap 9-17 h
 • Drágakő Múzeum – Ratnapura. Nyitva. 9-17 h
 • Romvárosok: AnuradhapuraPolonnaruwa. Megtekinthetők: 9-17 h

Kulturális világörökség

A sziget a buddhizmus egyik központja és hosszú múltra tekint vissza története és kultúrája. Ezért aránylag sok helyet nyilvánított az UNESCO világörökséggé:

Srí Lanka történelmének korai időszakából elsősorban építészeti emlékek maradtak fenn: nagyobbrészt vallási célú építmények (főleg buddhista templomok és dagobák), illetve a királyi hatalomhoz kapcsolódó paloták, erődítmények. A vallási építészet alapja, a dagoba, rendszerint négyzetes kőteraszon nyugvó, félgömb alakú építmény, tetején négyzetes oszlopra állított, fokozatosan vékonyodó, hengeres csúccsal. A tömör építmény lényegében ereklyetartó, melynek alapjában, vagy csúcsában befalazva Buddha-ereklyét, vagy szent életű szerzetesek hamvait helyezték el. A buddhista gondolkozás a dagoba egyes elemeinek meghatározott jelentést tulajdonít, így kialakítását e szimbolika előírásai határozzák meg. A dagobák, amelyek éppoly elmaradhatatlan részei a buddhista templomoknak, mint a terebélyes bó-fák, méreteiket tekintve az 1-2 méterestől a 100 métert meghaladó magasságúig terjednek.

A konyhaművészet alapja a curry (fűszerkeverék és egyben a felhasználásával készült ételek neve). A curry-s ételek a pörkölthöz hasonlóan, de a pirospaprika szerepét a fűszerkeverék játssza. Az ízléstől és az étel jellegétől függően még további fűszereket (kardamom, szegfűszeg, mustármag) is felhasználnak. A currys ételek nagyobbrészt zöldségfélékből készülnek. A leggyakoribb alapanyagok: zöldbab, káposzta, burgonya, uborka, cékla és más Magyarországon ismeretlen zöldségek. A curry-t elsősorban főtt rizzsel eszik. A vidéken élő Srí Lanka-iak gyakran minden étkezéshez curry-t esznek, de különböző alapanyagokból és különböző ízesítésekkel.

Reggelire gyakran fogyasztják a hoppert, ami rizslisztből és kókusztejből készült, ropogós palacsintaféle. A Srí Lanka-i konyhában a leves gyakorlatilag ismeretlen, de az ebéd vagy vacsora elképzelhetetlen a gyümölcsök sokasága nélkül. A buddhisták és hinduk jelentős része vegetáriánus.

A legjellegzetesebb üdítő ital a kókusz friss leve. Jellemző még a napi többszöri teázás. A sötétre készített teát sok cukorral és gyakran néhány csepp tejjel isszák. Jó minőségű a kávé is, amelyet hosszú lére eresztve isznak. A nemzeti italuk még a kókuszléből erjesztett pálinkaféle, az arak, melynek fő termelő vidéke a déli tengerparti sáv.

Fő látnivalók

Az ország ókori városok, paloták, templomok maradványaiban gazdag. A kellemes klíma, a több mint 2500 éves írott történelem, a fantasztikus kirándulások évről évre rengeteg turistát vonzanak a világ minden tájáról. Srí Lankán egy ma még érintetlen kultúra várja az odalátogatót.

www.wekipedia.org

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Translate »