Svájc

Svájc

Hivatalos adatok

Hivatalos név:Svájci ÁllamszövetségIdőzóna:GMT+01:00
Anyanyelven:Autójelzés:CH
Államforma:szövetségi köztársaságPénznem:svájci frank (CHF)
Főváros:BernElektromosság: 220 V

Svájc – másoknak álom. Mennyi mindent takar: büszkeséget, örömöt, elégtételt, de talán rezignációt, szomorúságot és sajnálkozást is. Svájc mindenekelőtt a tisztaság, a rend és a jólét szinonimája, a tejjel-mézzel folyó Kánaán. Paradicsom, a boldogság szigete ebben a kavargó, tengernyi szükségtől és nyomortól, háborúságtól és  kétségbeeséstől terhes világban. Valljuk be – a németek kicsit irigylik a svájciakat, akiktől rossz néven veszik, hogy néha németebbek a németeknél. De ki szereti, ha saját jó tulajdonságait mások felülmúlják?
És mégis: titokban csodálják Svájcot: álomszép tájait és öntudatos polgárait, akiknek mintha mindennél fontosabb lenne a politikai semlegesség.

CH-ez a mindenütt ismert rövidítés a Confoederatio Helvetica két kezdőbetűje, a Helvét Szövetségi Államnak a jelölése, amivé Svájc vált az évszázadok során. A kelta eredetű helvétek igencsak harcosak lehettek, mert – legalábbis a krónika szerint – a Kr. előtti időkben még egy római hadsereget is megvertek. Az egyik római történetíró azzal bókolt nekik, hogy “bátrabbak és rátermettebbek”, mint a többi gall. Asterix és Obelix elsápadnának irigységükben, ha tudnák ezt. A svájci lobogó – vörös alapon fehér kereszt – Schwyz kanton zászlajából alakult ki.

Svájc – nehéz lenne tagadni – a boldogság szigete. Van abban valami, amit irigyei és gúnyolói “romlatlan világ”-nak neveznek. Errefelé minden tiszta és takaros. Átlépve a határt, máris afféle patyolatországban érezhetjük magunkat. Ápoltnak, frissen fényesítettnek látjuk az utakat, a városokat, sőt még a hegyeket, völgyeket is. Svájc olyan, mint a képeskönyvek idilli világa, mint egy óriás babaszoba. De a svájciakon is érezhető, hogy büszkék országukra. Nem éppen szerénytelenül mondják, hogy a svájci útlevél felér egy első osztályú életbiztosítással.

Bár rossz nyelvek azt mondják: majd minden svájciban megfordul egyszer a gondolat, hogy kivándoroljon, és egy másik országban letelepedve, örökre hátat fordítson Svájcnak. Az utcák és szállodák makulátlan tisztasága, az intézmények tökéletessége és a hivatalnokok megvesztegethetetlensége néha már nyomasztó, fojtogató. Mindenki életében eljön a pillanat, amikor egy kis emberi tökéletlenségre, hanyagságra vágyik – legalább egy döglött légy lenne valamelyik utazási iroda kirakatában. De nem. Minden tiszta és tökéletes.

A Svájci-Alpok láncai a Gotthard-masszívumban találkoznak, itt találjuk a nevezetes Szent Gotthárd hágót. Az ország gazdasági élete a legnépesebb, dimbes-dombos területű Svájci-medencében zajlik.

A svájci emberek zárkózottabbak, és nem rajongják körbe a turistákat, ám ha tapintatosak vagyunk, és meghagyjuk nekik saját köreiket, semmi kellemetlenségre nem kell számítanunk.

Főbb városok: Bern, Genf, Zürich

Utazási információk

Látnivalók

A természeti látványosságait tekintve Svájc Európa leggazdagabb országa. Láthatunk itt gleccsereket, vízeséseket, szurdokokat, és hágókat, és rengeteg szép várost is.

Luganóban, amely egy csodaszép tó partján terül el, megismerkedhetünk az egész ország nevezetességeivel, kicsinyítve, a Schwiss Miniature parkban. Fantasztikus tájakon haladva, viaduktok, alagutak tucatján kell átkelnünk.

Luzern Svájc legszínesebb városa, amelynek érdemes megtekintenünk a fedett hídját, jezsuita templomát, városházát, és híres oroszlános emlékművét.

Érdemes ellátogatni Lauterbrunnenbe, ahol, a világon egyedülálló módon, egy hegy belsejében zubogó vízesést láthatunk, melynek helyét az Eiger, Mönch, és a Jungfrau 4000 m-es csúcsairól induló gleccserfolyók vájták ki.

Ha erre járunk megéri felmásznunk az 1200 m magasságban fekvő Les Diablerets nevű városkába. Bernben keressük fel a híres medveárkot és a berni rózsakertet.

Zürich nevezetességei, a Grossmünster, a Fraumünster, a Bahnhofstrasse boltjai, és a városháza megtekintése után a pihenésre vágyók felkereshetik Gstaadot, a multimilliomosok üdülővároskáját, ahol egész évben lehetőségünk nyílik a sípályák használatára többek közt.

Nemzetközi repülőterek

Genéve, Zürich, Basel-Mulhouse, Bern.

Fontosabb telefonszámok

Ország előhívó: 41

Földrajz, gazdaság

Népességi adatok

Lakosság:6 908 000 fő
Népsűrűség:167.30 fő/km2
Nyelvek:német, francia, olasz, rétoromán.
Népcsoportok:svájci (91%), német (4%), olasz (3%), francia (1%), egyéb (1%).
Vallások:római katolikus (49%), protestáns (48%), zsidó, egyéb (3%).

Földrajz, természeti adottságok

Terület:41 293.00 km2
Nagyobb települések:Zürich 344 000 (840 000), Basel 175 000 (363 000), Genéve
(Genf) 170 000 (384 000), Bern 130 000 (300 000), Lausanne 117 000 (262
000), Winterthur 87 000 (108 000), St. Gallen 72 000 (126 000), Luzern
59 000 (161 000), Biel 51 000 (83 000).
Legmagasabb pontok:Dufourspitze 4634 m.
Főbb folyók:Rajna (Rhein), Rhone, Inn, Aare.
Főbb tavak:Genfi (Léman)-tó, Neuchateli-tó, Boden-tó, Vierwaldstaatti-tó, Zürichi-tó, Lago Maggiore.

Földrajz

A hegyvidéki ország középpontja a 400-600 m magas Svájci-medence, amelyet északnyugatról a középhegység jellegű Jura karsztos mészkőláncai, délről pedig az Alpok magas, jégformálta vonulatai határolják, Európa leghosszabb gleccsereivel.

Klíma

Éghajlatában a hegyvidéki kontinentális, délen pedig mediterrán hatások érvényesülnek.

Gazdaság

Egy főre jutó GNP: 36 230 USD

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »