Svédország

Svédország

Hivatalos adatok

Hivatalos név:Svéd KirályságIdőzóna:GMT+01:00
Anyanyelven:Konungariket SvergieAutójelzés:S
Államforma:alkotmányos monarchiaPénznem:svéd korona (SEK)
Főváros:StockholmElektromosság:  220 V

Vitorlások véget nem érő flottája, takaros, pirosra festett nyaralók Stockholm számtalan sziklaszigetén – amelyet ők séreknek neveznek -, kellemes, barátságos, szabadidejüket töltő emberek: ilyen egy svéd hétvége nyár derekán, amikor kint a szabadban még éjfélkor is világos van.

Hétvégén, nyár derekán, Stockholmban ugyanis hatalmas vitorlás-flottában rajzanak ki a svédek ki a sérek (szikla-szigetek) közé; a vitorlások később eltűnnek az ezernyi sziget között. A szigeteken – ha van rajtuk elég hely – többnyire vörösre festett nyaralók, előttük kis kert, a stégnél csónak himbálódzik. Sok házacska fölött ott leng a nemzeti lobogó. A “sérek kertjében”, közvetlenül a főváros kapujában tölti sok stockholmi szabadideje legnagyobb részét.
Svédországban a nyaraló, a csónak vagy mind a kettő nem kivétel, hanem szabály. Ezeket hitelbe lehet vásárolni, a törlesztési kamatok levonhatók az adóból. A Bérekhez hasonló kép fogad a főváros nyugati részén lévő Málaren-tó számtalan szigetecskéjén vagy kissé távolabb délre, a jóval nagyobb Váttern-tavon.

Ha a fővárosban maradunk,kellemes sétát tehetünk a Gustav Adolfs Torgon, a főtéren, megcsodálhatjuk, hogy áramlik előttünk a Málaren vize egyenest a Balti-tengerbe, és egészen biztosan láthatunk a folyó partján horgászokat. Itt, Stockholm kellős közepén is finom húsú halakat fognak, a víz ugyanis tiszta. Az örvénylő víz mögött a vár s az Óváros, a Gamla Stan terül el: keskeny, hosszú utcák, színes, csúcsos oromzatú öreg házak, amelyek nem ismerik a háborút. A városképhez, amely télen sem veszít varázsából, elengedhetetlenül hozzá tartoznak a víz, a hajók és a hidak. Amilyen vidám és nyugodalmas az élet a hosszú nyári napokon, olyan nyomott és kedélytelen a sötét tél idején, amikor még déltájban sincs igazán világos.

Norrlandot – így nevezik a Svédország több mint felét kitevő északi területet – vastag hótakaró borítja ilyenkor. Olykor jelentik valamelyik faluból, hogy farkascsorda húzódott le a hegyekből a völgyekbe. Ezen a vidéken, Európa egyik utolsó őserdejében, elvétve még medvék is akadnak. Norrland nagy folyói, amelyek a hegyekből délkeleti irányba folynak, ilyenkor télen beállnak. Hatalmas vízesések fagynak furcsa formákká, vastag jégtakaró borítja a Botteni-öblöt is, a Balti-tenger legészakibb nyúlványát. A hajózás folyamatosságát ilyenkor jégtörők biztosítják.Minél tovább haladunk Jokkmokkból északnak, annál hosszabb a sarki éjszaka; az Északi-sarkon majdnem fél évig tart. De nemcsak errefelé, az ország déli részében is rátelepszik az emberek kedélyére a hosszú sötétség. Stockholmban ebben az évszakban csak öt-hat órán át van Világos.

Amikor újra kitavaszodik, akkor a jóravaló lakosok ismét élnek a lehetőséggel, amit ez a hatalmas ország nyújt. A vidéki környezetben eltöltött hétvége úgy hozzátartozik a svédek életéhez, mint a mindennapi kenyér. Jávorszarvasra vadásznak Vármland erdeiben, gyalog- vagy vadvízi túrára indulnak a Lappföld hegyeibe a lappok – vagy samrk, ahogy a vidék őslakói nevezik magukat – közé (mivel a lapp megnevezést sértőnek tartják), illetve egyszerűen visszavonulnak nyaralójukba a tenger- vagy a tóparton. Ebben az óriási, gyéren lakott országban sok a hely.

De akár nyár, akár tél, a svédekből hiányoznak bizonyos vonások: a gyűlölködés, az ellenségeskedés, az agresszivitás nagyon ritka errefelé. A svédek békések és békeszeretők, 1814 óta nem viseltek háborút. Az ország hatalmas, hely van bőven, a természet csodálatos.

Főbb városok:  Stockholm, Göteborg, Malmő, Simrishamm

Utazási információk

Látnivalók

Stockholm csodálatos metropoliszában, (amelyet Észak Velencéje néven is emlegetnek, mivel 14 szigetre épült, és máig megőrizte a természet tisztaságát) minden lépés élményszámba megy. Nevezetességei a Királyi Palota, a fenséges Székesegyház, a városháza, a Nobel-díj átadásának a színhelye: a Kék Csarnok, a 300 éve elsüllyedt, majd kiemelt Wasa csatahajó, a csodálatos belváros, mind megtartották eredeti szépségüket az évszázadok során.

Érdemes ellátogatni Örebroba, a középkori városkába, amely szintén bővelkedik látnivalókban, érdemes ezen kívül időzni kicsit a Vänern-tó partján, amely Európa harmadik legnagyobb tava, és szintén gyönyörű tiszta, csakúgy, mint a Watter (Vättern)-tó, és déli csücskén található festői környezetben fekvő idilli kis városkába Jönköppingbe, vagy Granná-ba, mindenképp látogassunk el.

Nemzetközi repülőterek

Stockholm, Göteborg, Malmö, Lulea, Jönköping, Kiruna, Norrköping, Sundsvall, Umea, Vasteras, Vaxjö.

Fontosabb telefonszámok

Ország előhívó: 46

Földrajz, gazdaság

Népességi adatok

Lakosság:8 749 000 fő
Népsűrűség:19.40 fő/km2
Nyelvek:svéd.
Népcsoportok:svéd (97%); Iapp, finn (3%).
Vallások:evangélikus.

Földrajz, természeti adottságok

Terület:449 964.00 km2
Nagyobb települések:Stockholm 693 000 (1 517 000), Göteborg 438 000 (704 OOO),
Malmö 238 000 (458 000), Uppsala 178 000, Linköping 129 000, Orebro 124
000, Vasteras 122 0000, Norrköping 121 000, Jönköping 113 000,
Helsingborg 112 000, Boras 103 000.
Legmagasabb pontok:Kebnekajse 2132 m.
Főbb folyók:Göta alv, Dalalven, Umealven.
Főbb tavak:Vanern, Vattern, Malaren, Hjalmaren, Storsjön.

Földrajz

A hideg éghajlatú ország nyugati részén húzódó Skandináv-hegységet keletről kísérő keskeny parti síkság dél felé hullámos, alföldi jellegű felszínbe megy át, amelyet délen erdős dombság követ.

Gazdaság

Egy főre jutó GNP: 26 780 USD

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »