Németország

Németország

Hivatalos adatok

Hivatalos név:Német Szövetségi KöztársaságIdőzóna:GMT+01:00
Anyanyelven:Bundesrepublik DeutschlandAutójelzés:D
Államforma:szövetségi köztársaságPénznem:euro (EUR)
Főváros:BerlinElektromosság:  220 V

A Nyugat-Európa vezető országai közé tartozó Németországot, a volt NDK és NSZK területeinek egyesítése (Einigung) óta 16 szövetségi állam alkotja. Minden tagállam (bundesland) önálló tartományi központtal, székhellyel, közigazgatással, törvényekkel rendelkezik.
Az országot sokáig kettéválasztó politikai ellentétek miatt a gazdasági, és ipari fejlettség terén különbségek alakultak ki az ország keleti és nyugati területei között. Ez a különbség 1990 óta csökken, ám az újonnan jött tagállamok jelentős hátránnyal indulnak a régi tagállamokhoz képest.
Az ország éghajlata északnyugaton óceáni, délkelet felé haladva kontinentális jellegű.

Németország történelme

Németország Európa egyik leg sokszínűbb országa, amely többek között viharos és változatos múltjának köszönhető. A német történelem első meghatározó időszaka a Habsburgok uralkodására tehető. Rendkívül sokszínű és eseménydús időszak volt ez, Németország vezető hatalommá vált Európában. A következő meghatározó esemény az ország történelmében az első- és második világháború volt, melyekben kiemelkedő szerepet töltött be Németország, habár mindkét háborúból vesztesként került ki. A második világháború után, 1961-től az ország kettébomlott, így létrejött Kelet (NDK)- és Nyugat- (NSZK) Németország. Ennek a különállásnak a jelképe volt a berlini fal, melyet 1989-ban bontottak le.

  1. október 3.-án pedig megszületett a Német Szövetségi Köztársaság, melynek jelenlegi szövetségi elnöke Horst Köhler, kancellárja pedig Angela Merkel. Az ország tehát 1990 óta köztársaság, hivatalos nyelve a német. Az Európai Unió egyik alapító tagja, így hivatalos pénzneme 2002 óta az euró. 82 531 700   fő az ország lakossága, ebből kb. 90% német nemzetiségű, azonban jelentős számú vendégmunkás él az országban. Területe 357 021 km, fővárosa Berlin. Legnagyobb számban katolikus és a protestáns vallásúak élnek az országban.

Németország elhelyezkedése

Európa nyugati szívében fekszik, kilenc országgal (Dániával, Hollandiával, Belgiummal, Luxemburggal, Franciaországgal, Svájccal, Ausztriával, Csehországgal és Lengyelországgal) és két tengerrel (Északi- és Balti-tenger) határos. Kontinentális éghajlat uralkodik a térségben, rendkívül szélsőséges földrajzi adottságokkal rendelkezik, magashegységek és alföldek alkotják az ország domborzatát, ez alapján három térségre különíthető el: a Germán-alföldre, a Német-középhegységre és a Sváb-Bajor-medencére.

Az utazni vágyók rengeteg helyre ellátogathatnak, sok érdekességgel megismerkedhetnek, a nagyvárosok rengeteg turisztikai látványosságot nyújtanak. A kikapcsolódni vágyók is könnyen megtalálják a számukra megfelelő helyeket, pl. egy hegyi kis faluban. A nagyobb városok egyértelműen mutatják a különböző korok jellegzetességeit, mindenhol találhatunk valami nevezetességet, ami felkeltheti érdeklődésünket.

Németország turizmusa

Berlin nem csak amiatt jelentős, mert az ország fővárosa, hiszen itt található többek között a berlini tévétorony, melynek megépítéséhez rendkívül sok legenda fűződik. Berlin leghíresebb tere az Alexanderplatz, mely fontos közlekedési csomópont, a TV- torony és a berlini dóm közelében található. Az Alexanderplatzon (a helyiek csak Alexként nevezik) található a híres világóra is. Továbbá itt építették meg a berlini Múzeum-szigetet, amely a világ egyik legkiemelkedőbb múzeum-együttese, több múzeum található egymás mellett ezen a részen.

Hamburgban található Európa egyik legnagyobb városháza, a Rathaus, melyet a 19. század végén építettek újra, miután a század közepén leégett. A város híres még Japán kertjéről, mely csodálatos látnivalókat kínál, illetve a vízpart kedvelőinek nagy örömére minden év májusában itt rendezik meg a világ legnagyobb kikötői ünnepét.

A legtöbb embernek Kölnről először a dóm jut eszébe, ami nem is csoda, hiszen a világ harmadik legmagasabb temploma, Németország egyik leglátogatottabb turisztikai látványossága.

Németország másik jelentős nagyvárosa München, amely szintén rengeteg látnivalót nyújt az odalátogatóknak. A Pinakotékák (régi, új, modern) München legkiválóbb műcsarnokai, melyekben kiemelkedő építészeti, festészeti, szobrászati, grafikai stb. bemutatókat tekinthetünk meg. A város egyik legnagyobb parkja az Angolpark, mely még a Central Parknál is nagyobb területen fekszik. A város másik gyönyörű parkja a nymphenburgi park, melyhez a Nymphenburg kastély tartozik. Németország egyik méltán híres autómárkája a BMW, Münchenben a BMW múzeumot is megtekintetjük. Sokaknak azonban Münchenről elsőre az Oktoberfest jut eszükbe, mely nem csak Európa, hanem szinte az egész világ legnagyobb népünnepélye, melyet minden évben október elején rendeznek meg.

Stuttgartban meglátogathatjuk a Mercedes Benz múzeumot, mely a BMW mellett Németország másik legjelentősebb márkáját képviseli. A természetbe vágyó utazók ellátogathatnak Közép-Európa egyik legnagyobb állat- és növénykertjébe a Wilhelmába. Stuttgart nevezetességei közé tartozik még a TV-torony, amelynek érdekessége, hogy a világ első TV-tornya.

Az országban rendkívül sok olyan építmény, földrajzi terület stb. található, amelyek a világörökség részei, ezek száma a 25-öt is meghaladja. A legkiemelkedőbbek ezek közül az aacheni dóm a Karoling palotakápolnával, a speyeri dóm, a würzburgi érseki székhely, Potsdam és Berlin palotái és parkjaik, a már említett kölni dóm, a Luther-emkékhelyek: a szülőház Eislebenben és az emlékház Wittenbergben, a Muskauer Park, a Rajna felső szakaszának völgye, és az Elba völgyének drezdai szakasza.

Az Európában – és az egész világon – hagyományosnak tekinthető ünnepeken kívül (karácsony, húsvét stb. ) több jellegzetesen német ünnepet ünnepelnek az itt élő emberek. Magyarországgal ellentétben, azonban a legtöbb másik országgal megegyezően a németek sem ünneplik névnapjukat, csupán születésnapjukat. Jellegzetes német ünnepnek tekinthető a Weiberfastnacht. Ez az ünnep a magyar nőnapnak feleltethető meg valamilyen formában, hiszen kezdetben a menyasszonyokat, özvegyeket és szüzeket vacsorára, táncra hívták. Később ez a szokás kissé átalakult és a hölgyek a férfiak nélkül ünnepeltek. A Walpurgis éj, melyet április 30.-án tartanak Szent Walburga-ról nevezték el, aki a mágia ellen nyújtott védelmet. A babona szerint április 30-án éjjel boszorkányok jelennek meg. Ellenük az emberek fáklyákat gyújtottak ( ezt még a mai napon is sokan megteszik) és lábosokkal keltettek zajt, hogy ezzel elűzzék a boszorkányokat.

Nem csak Németország történelme és földrajzi adottságai változatosak, gasztronómiája is rendkívül színes képet mutat az országról. Bármely részére utazunk, mindenhol különböző különlegességekkel találkozhatunk. Több Európai országhoz hasonlóan, itt is a hús, a burgonya a meghatározó alapja a konyhának. Tipikusnak tekinthetők a belsőségekből készült ételek (pl. Bajorországban a Lüngerl (savanyútüdő)), illetve a káposztából készült ételek. Azonban szinte minden embernek a virsli és a sör jut eszébe, ha a német konyhára gondol. Mindez nem is csoda, hiszen az ország híres söreiről pl. Löwenbrau, Paulaner, Holfbräu, ezenkívül meghatározó italnak tekinthető a fehérbor. A német konyhára továbbá jellemző, hogy nagyon sokféle pékárut fogyasztanak az itt élő emberek. A Magyarországon is kedvelt feketeerdő torta is jellegzetes német édesség, illetve a német édességek közül kiemelkedők a különböző fánkok.

Mindezek ismeretében egyértelművé válik, hogy Németország kiemelkedő szerepet foglal el Európában, és az egész világon úgyszintén. Mindezt elsősorban rendkívüli sokszínűsége teszi lehetővé, hiszen itt mindenki megtalálja az érdeklődésének megfelelő tájakat, látnivalókat, ételeket.

További információk:  www.nemetorszag-utazas.lap.hu

Főbb városok:
Berlin, Bonn, Drezda, Frankfurt, hamburg, München, Nürnberg, Passau, Köln, Dortmund, Düsselldorf, Stuttgart, hannover, Bremen, Lipcse, Erfurt

Utazási információk

Nemzetközi repülőterek

Frankfurt am Main, Berlin (Schönefelde, Tempelhof), Düsseldorf, Hamburg, Stuttgart, München, Hannover, Bremen, Köln, Nürnberg, Leipzig, Dresden, Erfurt, Saarbrücken.

Külképviseletek

Berlin, Nagykövetség
Cím: Unter den Linden 76., 10117 Berlin
Előhívó:
– külföldről/mobilról: +49 (30)
– országon belülről: 030
Telefon: 203-100
Ügyelet: +49 (172) 32-33-930
Fax: 229-13-14
E-mail: info@ungarische-botschaft.de, konzuli@ungarische-botschaft.de
Honlap: www.ungarische-botschaft.de
Konzuli kerület: Niedersachsen, Bremen, Hamburg, Schleswig-Holstein,
Mecklenburg-Vorpommern, Brandenburg, Berlin, Thüringen, Sachsen,
Sachsen-Anhalt.

Bonn, a Nagykövetség Bonni Hivatala
Cím: Turmstrasse 30. (Plittersdorf), 53175 Bonn
Előhívó:
– külföldről/mobilról: +49 (228)
– országon belülről: 0228
Telefon: 39 16 80, 3916 820, 37 10 23
Ügyelet: 173/981-33-86
Fax: 37-10-29, 37-10-25
E-mail: humisbon@t-online.de
Konzuli kerület: Nordrhein-Westfalen, Rheinland-Pfalz, Saarland, Hessen

München, Főkonzulátus
Cím: Vollmannstr. 2., 81927 München
Előhívó:
– külföldről/mobilról: +49 (89)
– országon belülről: 089
Telefon: 91-10-32, 96-22-80-229
Ügyelet: 91-10-78
Fax: 91-10-34, 910-18-53
E-mail: huconmuc@t-online.de
Konzuli kerület: Bayern

Stuttgart, Főkonzulátus
Cím: Haussmannstr. 22., 70188 Stuttgart
Előhívó:
– külföldről/mobilról: +49 (711)
– országon belülről: 0711
Telefon: 238-93-0
Ügyelet: +49 (170) 502-50-80
Fax: 259-96-56, 259-96-49
E-mail: huconstu@t-online.de
Konzuli kerület: Baden-Württemberg

Beutazási feltételek, vámszabályok


Az Európai Unió és a Schengeni Rendszer tagja, magyar állampolgárok érvényes útiokmány (személyi igazolvány, útlevél) birtokában vízummentesen utazhatnak Németországba. A németországi munkavállalás továbbra is előzetes engedélyhez kötött.
– Tartózkodási napok száma külön bejelentés nélkül: 90 nap, ezt meghaladó tervezett tartózkodás esetén a helyi lakcímnyilvántartónál kell bejelentkezni. A megélhetési feltételek és az egészségügyi biztosítás meglétének igazolása után magyar állampolgárok tartózkodási engedély nélkül tartózkodhatnak 90 napon túl is Németországban.
– A magyar állampolgárok a magyarországi lakóhely szerint illetékes Megyei Egészségbiztosítási Pénztár által kiállított E111-es számú nyomtatvány alapján részesülhetnek sürgős és orvosilag indokolt esetben egészségügyi ellátásban. Az ellátás további feltétele, hogy rendelkezzenek egy német egészségügyi biztosító (Krankenkasse) igazolásával az E111-es nyomtatvány bemutatásáról.

Ünnepnapok

– Újév
– Húsvét
– május 1.
– Pünkösd
– október 3. – a német egység napja
– Karácsony
– az egyéb ünnepek és ünnepnapok tartományonként változhatnak

Fontosabb telefonszámok

Ország előhívó: 49
Központi segélyhívó: 112   Rendőrség: 110   Tűzoltóság: 112   Mentők: 112

Földrajz, gazdaság

Népességi adatok

Lakosság:80 275 000 fő
Népsűrűség:225.00 fő/km2
Nyelvek:német, szorb, dán.
Népcsoportok:német (91%), külföldi (8,9%), szorb (vend) és dán (0,1%).
Vallások:protestáns (44,3%), római katolikus (35,1%), mohamedán (2,1%), ortodox (0,3%), egyéb (18,2%).

Földrajz, természeti adottságok

Terület:357 733.00 km2
Nagyobb települések:Berlin 3 438 000, München 1 236 000, Köln 955 000, Frankfurt
am Main 647 000, Essen 626 000, Dortmund 600 000, Stuttgart 584 000,
Düsseldorf 577 000, Bremen (Bréma) 552 000, Duisburg 537 000, Hannover
514 000, Leipzig (Lipcse) 508 000, Nürnberg 495 000, Dresden (Drezda)
488 000, Bochum 397 000, Wuppertal 384 000, Bielefeld 320 000, Mannheim
312 000, Halle an der Saale 307 000.
Legmagasabb pontok:Zugspitze 2963 m.
Főbb folyók:Rajna (Rhein), Duna (Donau), Elba (Elbe), Odera (Oder), Weser, Majna (Main), Saale, Ems, Spree.
Főbb tavak:Boden-tó, Müritz-tó, Chiemi-tó, Schwerini-tó, Starnbergi-tó, Ammer-tó.

Földrajz

Északi részén a Germán-alföld tavakkal, morénahalmokkal ékesített síksága helyezkedik el, amely dél felé a sok tagból álló, folyóvölgyekkel szabdalt, természeti szépségekben gazdag Német-középhegységbe megy át. A középhegységet az ország nyugati felén a Duna-völgyétől déli irányban fokozatosan emelkedő Sváb-Bajor-medence és az Alpoknak az ország területére eső része határolja.

Gazdaság

Egy főre jutó GNP: 20 750 USD

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »