Stájerország

Stájerország

Steirische Tourismus GmbH

St. Peter Hauptstrasse 243
8042 Graz, Österreich

Tel.: +43 (0)316/4003-0
Fax: +43 (0)316/4003-10

info@steiermark.com

www.steiermark.com

Steiermark, vagyis Stájerország Ausztria második legnagyobb kiterjedésű tartománya. Rendkívül változatos képet nyújt. Bővelkedik látnivalókban, büszkélkedhet az Alpok magas hegyeivel, gazdag mezőgazdasági területeivel. Ausztria zöld szíveként is emlegetik. Fővárosa a kétszeres császárváros, Graz.

Ausztria legzöldebb tartományában, azaz Zöld Szívében, az összterület mintegy 60 százaléka erdős rész. A hegyek és az erdők, a borok és a kertek valamint a városok és a találkozások világa ez. Stájerországban minden „jellegzetesen Osztrák”. Természetesen mindenekelőtt az emberek barátságossága, aztán pedig a sok-sok termék, melyek itt rögtön egy karnyújtásnyira nőnek. Legyen az a tök, az alma vagy a fenséges bor, amely a déli lejtőkön érik.

Az északi rész hatalmas hegyekkel övezett, ahol a majdnem 3.000 méter magas Dachstein emelkedik a magasba. Salzkammergut pedig itt kezdődik. De Ausztria legfiatalabb nemzeti parkja, a Gesäuse is innen csalogatja a vendégeket lélegzetelállító szurdokaival. Itt északon azonban a síelők is megtalálják számításukat: 741 kilométernyi pálya, a legjobb alpesi kunyhók és az egyre népszerűbbé váló sífutáshoz kiváló 15 kitüntetett pálya.

Délen a szőlőhegyek szelíd dombjai nagy sétákra, a borkimérők kellemes elidőzésre invitálnak. A Vulcano sonka és a tökkóstolásra vár, a meleg források a jóleső fürdés élményeit kínálják. A kertekben termő stájerországi almát vétek kihagyni. Kerékpározzon, túrázzon, tegyen sétákat – közben pedig élvezze a stájerországi emberek vendégszeretetét.

Stájerország mindemellett a találkozások és a hangulatos városok régiója is:Graz gasztronómiai főváros és egyben a kultúra városa is .„Hódítsa“ meg a történelmi óratornyáról is ismert Schlossberget, csodálja meg fentről a híres piros tetőket, melyek a világörökség részét képezik, látogassa meg az Operaházat vagy a számos lokál egyikét, miután a Kunsthausban („a barátságos idegenben“) is látogatást tett. Élje át, hogy micsoda déli hangulat jellemzi ezt a lüktető várost, amely mindamellett Ausztria második legnagyobb városa. És azt is, hogy ennek ellenére mennyire környezetbarát tudott maradni.

Hiszen egész Stájerországot a Zöld szín jellemzi – Zöld, mint az őt szimbolizáló szív.

Stájer-országban a helybéliek és a látogatók kedvencei egyaránt az ízletes paraszti ételek. Jellegzetes étel a Heidensterz, a hajdinalisztből, sertészsírból és vízből gyúrt tepertős gombóc, valamint a Klachlsuppe, amely sertésláb-darabokból és zöldségből készült, különböző fűszernövényekkel ízesített leves. A könnyebb fogásokat kedvelő vendég a friss zöldségek bőséges választékából vagy a helyi tökkülönlegességekből válogathat. A saláták egyedi ízét a sötéten csillogó tökmagolaj szolgáltatja. A tökmagolaj – Stájerország fekete aranya – kulináris ínyencség, amely nemcsak a zöldségpiacot hódította meg. Ez a selymes-diós ízű kiváló termék mind az egészségügyben, mind az aromaterápiában hatékonynak mutatkozik. Az olajsajtolás művészetét a tartomány mintegy 60 olajütőjében gyakorolják.

Stájerország meghatározó itala a snapsz, mely a pálinkafőzők remeke, s optimálisan szederfa, tölgyfa-, akácfa- vagy gesztenyefahordókban érlelődik.

Ősidők óta stájer házi itókának számít továbbá az alacsony alkoholtartalmú must, mely optimális szomjoltó, szépen letisztult állapotban fogyasztják.

További magyar nyelvű információ:

Osztrák Nemzeti

Idegenforgalmi Képviselet

06 80 012 726

informacio@austria.info

www.austria.info

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »