Graz

Graz

Graz Tourismus

Herrengasse 16

A-8010 Graz

Tel. +43 (0)316/8075-0

Fax: +43 (0)316/8075-15

info@graztourismus.at

www.graztourismus.at

Graz kulináris főváros, a piros tetők városa, az óratorony városa, emellett változatos történet jellemzi. Barokk épületek, idilli belső udvarok és olyan futurisztikus művészeti remekek, mint a Mura-menti Kunsthaus és a Murschnecke, az acélból épült kávéház közvetlenül Stájerország fő folyóján. Itt művészet és kultúra, déli hangulat és modern életstílus, íz és élmény találkozik egymással.

Graz Stájerország tartományi székhelye, Ausztria második legnagyobb városa. A Dél kapuja, egyidejűleg kulturális, egyetemi és kongresszusváros is. Gazdag történelmével, mint kétszeres császárváros és meggyőzőerejével, mint 2003-ban Európa egyetlen kulturális fővárosa Graz egyszerre mutatkozik tradicionálisnak, avantgardnak, színesnek és déliesnek. A régi közt az új – ez gondoskodik feszültségről a művészetben, építészetben és életérzésben. A Mura-folyó kettészeli a várost, a bal partján emelkedő Várhegyen, a Schlossberg, áll a Burginnen letekintve egész Graz-ot láthatjuk. A Várhegy lábánál, terül el a hajdani óváros, itt találhatjuk a legszebb épületeket: Az Óratornyot, Uhrturm, a dómot, Grazer Dom, a Tartományi székházat, Landeshaus.

Graz az Alpok középső részének keleti lábánál fekszik. A várost a Mura szeli ketté. Graztól északra, a Mura völgyének két oldalán mészkőből és palából képződött hegyvidék magasodik. Itt található az 1446 m magas Schöckl-hegy is.
Európa kulturális fővárosa
2003-ban Graz állt az európaiak érdeklődésének középpontjában. Ebben az évben egyedül Graz kapta meg az “Európa kulturális fővárosa” címet.
Az Óvárosban sétálgatva román stílusú, gótikus, reneszánsz, barokk és szecesszió stílusú épületekben gyönyörködhetünk. A Schlossbergről lenézve a város háztetőinek, romantikus utcáinak, a csodálatos olasz palotáinak, a város házainak és azok gyönyörű belső udvarainak látványa tárul elénk.
Az UNESCO szakértőire olyan hatást gyakorolt a városrész sok apró részlete, hogy Graz Óvárosát Világörökségként ismerték el.
A Schlossberg
A 474 m magas, kicsi, zöld hegy az óratoronnyal Graz egyik jellegzetes ismertetőjele. Ha Grazban jár, mindenképpen látogassa meg! A Schlossbergről nyílik a legjobb kilátás a város piros téglatetőire. Az óratorony hatalmas számjegyei és felcserélt óramutatói hasonló benyomást keltenek. A Schlossbergre feljuthatunk a 260 fokból álló Schlossberg lépcsőn is, miközben a fantasztikus kilátásban gyönyörködhetünk. Amennyiben nem szeretne gyalogolni, a hegyi vasúttal vagy a felvonóval kényelmesen feljuthat a Schlossbergre.

Graz kellős közepén magasodik a várhegy, a Schlossberg.

Grazon kívül kevés város büszkélkedhet azzal, hogy az óváros közepén egy kirándulásra alkalmas, gyönyörű hegy emelkedik.

Már 1000 évvel ezelőtt is állt egy vár a magaslat sziklakiszögelésén , ez adta a városnak a nevét is. A szláv “gradec” kis vár, váracska szóbólszármazik a későbbi Graz. A váracskából pedig erődítmény lett, amit Napóleon katonái felrobbantottak. Így mára már csak az óratorony és a harangtorony maradtak fenn, mint a város jelképei. A Schlossbergre feljuthatunk a 260 fokból álló Schlossberg lépcsőn is miközben a kilátásban gyönyörködhetünk. Amennyiben nem szeretne gyalogolni, a hegyi vasúttal vagy a felvonóval kényelmesen feljuthat a Schlossbergre.

A Schlossbergen álló Óratorony Graz jelképe.

Óratorony: A 28 méter magas torony óraműve 1712 óta mutatja pontosan az időt, s üti fáradhatalanul az órákat. Ilyenkor hajlamosak vagyunk elfelejteni az időt, és belefeledkezni Graz romantikus jelképétől elénktáruló látványba. Az eredetileg középkori védőbástya mai formáját 1560 körül kapta. 3 harang szól az óratoronyból, mint ahogy 3 címer is díszíti a falakat. A párok gyakran járnak ide álmodozni, vagy csókolózni. Ez egy igazán varázslatos hely.

Ha Graz környékéről beszélünk, akkor egy nagyszerű kettősséget kell megemlítenünk. Az a jó ezen a vidéken, hogy Graz a közelben van. De azt is mondhatjuk, hogy Graz szerencsés, hogy ilyen környezetben helyezkedik el. Hiszen, aki nagyváros nyüzsgésére vágyik, pillanatok alatt élvezheti, de aki ki akar szabadulni az urbanizációból rövid időn belül élvezheti a természet csendjét.
Graz környéke egy hagyományokkal teli vidék, ahol megtalálható a modern kisvárostól az érintetlen, identitását féltve őrző település is.
Aki sportos kikapcsolódásra vágyik, az mindenre talál lehetőséget néhány percre Graztól, legyen az kerékpározás, túrázás, úszás egy fürdőzésre alkalmas tóban, lovaglás, túrázás, akár paplanernyőzés is.
Aki a helyi specialitások iránt érdeklődik, látogasson el Stübing-be, a szabadtéri múzeumba, és ismerkedjék a bor, és az olaj készítés hagyományaival, vagy akár kóstolgasson is.
Ellátogathatunk a legidősebb cisztercita kolostorba is, Rein-ba, ahol értékes középkori kézzel írt ritkaságokat őriznek.

További információk Magyarul:

Osztrák Nemzeti

Idegenforgalmi Képviselet

06 80 012 726

informacio@austria.info

www.austria.info

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Translate »