Waldviertel

Waldviertel

WALDVIERTEL Tourismus
A-3910 Zwettl,

 Sparkassenplatz 4,

+43/2822/541 09

F: + 43/2822/541 09

info@waldviertel.at

www.waldviertel.at

Alsó-Ausztria északnyugati régiójának a neve, Waldviertel. Az ősidők óta határvidék, az érintetlen erdők, völgyek, a sok látnivaló marasztalják hosszabb tartózkodásra a turistákat. A Kamp-völgyi borvidék, a pompás kastélyok, és értékes kiállításaik tartalmas kirándulásokat tartogatnak. A Waldviertel nemcsak, hogy idilli hely egy üdüléshez, de Ausztria egyik legegészségesebb csücskének is mondják. A tájegység sokszínűségét mutatja, hogy egyszer a természet szépségét szívhatjuk magunkba a misztikus Kampstausee-nél töltött tóparti séta alkalmával, vagy várakat, kastélyokat látogathatunk a régmúlt idők emlékei közt barangolva. Télen is érdemes idelátogatni, hiszen a síelők, a sífutók, és a korcsolyázók is remek terepre lelhetnek kedvükre.

Alsó-Ausztria északnyugati része rideg szépségű, mégis különleges, elbűvölő táj, amely már ősidők óta határként szolgál. Az idelátogatókat tűlevelű erdőkkel, érintetlen folyóvölgyekkel, pompás kolostorokkal, kastélyokkal, valamint középkori kisvárosokkal és várakkal fogadja. Helyenként még találkozhatunk az ősi kézművesség máshol már rég eltűnt, ritkaságnak számító maradványaival, vagy annak a titokzatosságnak a nyomaival, amelynek gyökerei a távoli, pogány múltban keresendők.
Kremstől valamivel keletre, a Kamp egyik oldalága mellett található egy 30 ha nagyságú angol kert közepén Schloß Grafenegg, az osztrák romantikus historizmus egyik legkiemelkedőbb műve, amely rendszeresen ad otthont kiállításoknak és koncerteknek. A kastélytól északra, egy nagykiterjedésű bortermő vidék szívében kezdődik a Kulturpark Kamptal. A festői szépségű és már a századforduló táján is kedvelt nyári üdülőhely völgyvidékéhez tartozó helységek 45 „pontban“ mutatják be közösen a látogatóknak a térség sokszínű természet-, föld- és kultúrtörténeti különlegességeit. Feltétlenül érdemes felkeresni: a „Loisium“ nevõ bor-élményvilágot Langenloisban.
A Waldviertel egykori stratégiai jelentőségéről tanúskodnak ma is várai, melyek közül itt két gyönyörűt emelnénk ki, az egyik Rappottenstein vára a Kamp felső folyása mentén, a másik jó 30 km-rel lefelé, Ottensteinben található. Rosenburg, a Horn közelében található csodálatos reneszánsz építmény naponta megtekinthető ragadozó madárröptetési bemutatóiról híres. Heidenreichsteinben a tartomány legnagyobb vízivára tartotta távol több mint 800 éven át sikeresen az ellenséget. A Thaya mentén valóságos erődítményrendszer védte a határt Cseh- és Morvaország felé. A legimpozánsabb várfalak Raabs, Kollmitz és Hardegg helységekben láthatók a folyó felett. Hardegg egyben az innen a folyó mentén 25 km hosszan felfelé elterülő, érintetlen Thayatal Nemzeti Parkba vezető kirándulásoknak is kiindulópontja.
A boldog békeidők kulturális virágzásáról tanúskodnak az inkább díszesnek, mint erődítményszerűnek mondható nemesi székhelyek. Elsők között említendő: Schwarzenau és Riegersburg kastélya (mindkettő a Thaya mentén), a Zwettl közelében található Rosenau barokk kastély, szabadkőműves múzeumával, valamint a reneszánsz két remekműve Weitraban és Greillensteinben.
A gerasi, altenburgi és zwettli apátság gyökerei a kora középkorig nyúlnak vissza, amikor a Waldviertelt először művelték meg és a térséget betelepítették. A kultúra bölcsői mellett, amelyek máig is páratlannak számító műkincseknek adnak otthont, fontosak a szakrális építőművészet remekei is, mint például a Friedersbachi (Zwettl mellett) román stílusú plébániatemplom, vagy a bájos kis vártemplom Kleinzwettlben (a Thaya közelében).
A földtörténet egy különleges pillanatának köszönheti a Waldviertel a sok „kivájt ill. mozgó“ kövét – a sziklatömböket, amelyeket a kelták kultikus szentélyeknek tartottak és erőgyűjtésre használtak, és amelyek a legjobban a Gmünd melletti Blockheide nevű természetvédelmi területen csodálhatók meg. Emberi kéz teremtette ezzel szemben az ottensteini tározót, amelynek skandináv tájra emlékeztető sűrű erdőkkel borított sziklás partjait fürdés és pihenés céljából keresik fel sokan. Hangulatos túrákra invitál a Weitra, Schrems és Litschau között elterülő nagy kiterjedésű tó- és lápvidék. Ugyanebben a térségben megismerkedhetünk az üvegcsiszolók és –fúvók hagyományőrző munkájával. A térség ipartörténetének központi fejezeteit mutatja be a 40 állomásból álló Waldvierteli Textilút, gazdag látnivalóival kiemelendő a Groß Siegharts-i, Weitra-i és Waidhofeni Textilmúzeum.

Niederösterreich-Werbung GmbH
Niederösterreichring 2, Haus C

 3100 St. Pölten
+ 43 02742/9000-19800

+43 02742/9000-19804
office@noe.co.at
www.niederoesterreich.at

További információk Magyarul:

Osztrák Nemzeti

Idegenforgalmi Képviselet

06 80 012 726

informacio@austria.info

www.austria.info

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »