Mostviertel

Mostviertel

Mostviertel Tourismus GmbH
3250 Wieselburg, Österreich
Adalbert-Stifter-Straße 4

T +43 (0)7416/521 91

F:+43 (0)7416/521 91
office@most4tel.com

www.mostviertel.info

A Mostviertel a Csábítás régiója Alsó-Ausztriában. Egy felvirágzó, élvezetes menedékhely a Duna és az Ötscher között. A nyugat szelíd, termékeny tája és a dél vadregényes alpesi hegyvidéke közötti elragadó ellentét változatos felfedezőutakra, hegyi kalandokra és vidám családi üdülésekre csábít. A Mostviertel Alsó-Ausztria nyugati részén terül el, a Dunától délre. Nagyobb városai: Alsó-Ausztria tartományi fővárosa St. Pölten, Amstetten, Scheibbs, Waidhofen an der Ybbs és Wieselburg.

A Mostviertel Alsó-Ausztria nyugati részén terül el, a Dunától délre. Nagyobb városai: Alsó-Ausztria tartományi fővárosa St. Pölten, Amstetten, Scheibbs, Waidhofen an der Ybbs és Wieselburg.
A Mostviertel éghajlatát az atlanti és pannóniai hatások befolyásolják. A Dunától délre fekvő enyhén dimbes-dombos táj szelíd éghajlata zöldséget, gyümölcsöt és bort érlel. Az alpesi hegyvidéken a nyári napok kellemesen hűsítőek, a síterületek meglepően hóbiztosak.
Az utolsó sínap a Mostviertel legnagyobb síterületén, Hochkar bei Göstling/Ybbs, hagyományosan május elseje.
A Mostviertel központja Ausztria legifjabb fővárosa, St. Pölten. Érdekesség, hogy a legifjabb főváros egyben a „legrégebbi város” címet elnyert település Ausztriában.
A Traisenen lefelé haladva a Herzogenburgi apátsághoz jutunk, az Ausztria legismertebb barokk építőmesterei által kialakított kolostor együttes gyönyörű művészeti gyűjteménynek ad otthont. Közvetlenül a Duna mellett fekszik Traismauer az egykori római település, amelynek ókori múzeumát és különösen gyermekek számára szórakoztató szaurusz parkját feltétlenül érdemes felkeresni. Melktől csak „egy ugrásra“ található a reneszánsz korból származó Schallaburgi kastély. Említésre méltó csodálatos, terrakottával díszített kerengője. Évről évre érdekes kiállításokkal csalogatja a látogatókat.
A tartományi fővárostól 20 km-re délre fekszik Alsó-Ausztria középkori építőművészetének egyik legfontosabb és legszebb műve: a Lilienfeldi apátság. Többek között egy csodálatos keresztfolyosós apátsági templommal, gazdag festménykiállítással, könyvtárral, valamint pompás alvó- és raktárcsarnokokkal várja az idelátogatókat, ez utóbbiak egy a Babenbergiekről szóló állandó dokumentációnak adnak otthont.
Az Annabergen keresztül a stájer Mariazellbe vezető régi zarándokúttól nyugatra található az Ötscher-Tormäuer természeti park, a gyönyörű és érintetlen természetvédelmi terület, ahol vízeséseket, valamint egy cseppkőbarlangot találunk. Kiválóan alkalmas túrázásra, hegyi kerékpározásra, vagy vadvízi evezésre. Különösen romantikus körülmények között ismerhetjük meg a lenyűgöző természeti és hegyvidéki tájat a keskeny nyomtávú Mariazellerbahn kisvasúttal.
A Mostviertel nyugati része egy bájos, gyümölcsfák százezreivel borított dombvidék. Fő látnivalója a Seitenstetteni apátság, a gazdag festmény és ásványgyűjteményéről híres barokk épületegyüttes, amelynek formája a térség parasztgazdái számára mintaként szolgált jellegzetes zártudvaros gazdaságaik kialakításához. Szemet gyönyörködtető a közelben található barokk bazilika a Sonntagbergen. A táj harmóniája egy túra keretében a Panorama-Kultur-Weg sétaúton vagy a Mostviertler Höhenstraßera vezető úton különösen érvényesül.

Városépítészeti szempontból rendkívüli értékű a kitűnő állapotban megmaradt Waidhofen an der Ybbs, amelyet középkori városkép kialakítása miatt az „osztrák Rothenburgnak“ neveznek. Ez a kisváros a „kapuja“ az ún. Eisenwurzennek, a délfelé egyre alpesibb erdőségnek, amelyre a középkor óta közelsége miatt a stájer érchegy nyomta rá bélyegét. Ybbsitz, Opponitz, Hollenstein, Göstling, Scheibbs, Purgstall és az Ybbs, valamint az Erlauf völgyének többi községe közösen megalapította a Niederösterreichische Eisenstraße-t és számos kovácsműhelyt, nemesi kúriát restauráltak, múzeumokat, valamint az ősi kézművességet bemutató műhelyeket alakítottak ki a szakmák elsajátításának bemutatásával és a túristák számára gazdag program kínálattal. A három idillikus tengerszem vonzáskörzetében fekvő Lunzból kiindulva gőzös kisvasúttal különösen nosztalgikus módon fedezhetjük fel ezt a gyönyörű vidéket: az Ötscherland-Expressz útvonala „Trestlework“-hidakon vezet át és csodálatos kilátást nyújt. A térség szellemi és gazdasági központja már több mint 650 éve a megtekintésre feltétlenül ajánlott nemrégiben helyreállított karthauzi kolostor Gamingban.

Niederösterreich-Werbung GmbH
Niederösterreichring 2, Haus C

 3100 St. Pölten
+ 43 02742/9000-19800

+43 02742/9000-19804
office@noe.co.at
www.niederoesterreich.at

További információk Magyarul:

Osztrák Nemzeti

Idegenforgalmi Képviselet

06 80 012 726

informacio@austria.info

www.austria.info

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »