Lilienfeld

Lilienfeld

Mostviertel Tourismus GmbH
3250 Wieselburg, Österreich
Adalbert-Stifter-Straße 4

T +43 (0)7416/521 91

F:+43 (0)7416/521 91
office@most4tel.com

www.mostviertel.info

Lilienfeld osztrák város, Alsó-Ausztria Lilienfeldi járásának központja. Lilienfeld a tartomány Mostviertel régiójában fekszik a Gutensteini- és Türnitzi-Alpok között, a Traisen folyó mentén. Legmagasabb pontja az 1248 méteres Muckenkogel.

A régészeti leletek tanúsága szerint Lilienfeld területe a kőkorban is lakott volt. A népvándorlás végén szlávok telepedtek meg a térségben, akiket előbb az avarok, majd a frankok hódítottak meg. Lilienfeldet (pontosabban Schrambachot) először III. Sándor pápa 1180 körül kiadott egyik menlevelében említik.

VI. Lipót osztrák herceg 1202-ben megalapította a lilienfeldi apátságot. A kolostor építése számos munkást, kézművest, művészt vonzott a korábban jelentéktelennek minősülő helyre. Az apátsági templom ma is Alsó-Ausztria egyik legnagyobb temploma. A kolostor mellett a mai Marktl helyén már népes mezőváros alakult ki.

Bécs 1683-as ostromakor a törökök feldúlták a vidéket. Az osztrák örökösödési háborúban 1741-ben francia-bajor csapatok fosztogatták Lilienfeldet. 1796-ban árvíz pusztított, 1805-ben és 1809-ben Napóleon katonái szállták meg a települést, 1810-ben pedig tűzvész dúlt az apátságban.

A községi önkormányzat 1850-ben alakult, de Lilienfeld már 1854-ben megkapta a mezővárosi rangot. Fejlődött az ipar, cementgyárat és szénbányákat létesítettek és a St. PöltenLeobersdorf vonal a vasúti hálózatba is bekapcsolta a települést. Ebben a korszakban épült a városháza, a járási hivatal és a kórház.

1905-ben Mathias Zdarsky, a síelés technikájának egyik kidolgozója a lilienfeldi Muckenkogel lejtőin szervezte meg a világ első lesiklóversenyét. A második világháborúban a mezőváros négy héten át intenzív harcok színhelye volt, amely jelentős károkat okozott épületeiben.

Lilienfeld 1974-ben kapta meg a városi rangot. 1997-ben egy árvíz több száz magán- és középületet megrongált.

  • a lilienfeldi cisztercita apátság. A kolostorban látható VI. Lipót herceg sírja

. Ez a legnagyobb kolostoregyüttes Ausztriában. Itt van a legelső osztrák csarnoktemplom, a legnagyobb cisztercita kerengő és a laikus testvérek megmaradt háza.

1202-ben VI. Lipót herceg alapította.

A gótikus kerengő a kolostor egyik nagy látványossága, amelyet 1230-1260 között emeltek. A könyvtár a legszebb barokk könyvtárépületek egyike.

Az apátság egyben a Babenbergek idejéből fennmaradt legnagyobb építmény, a 82 m hosszú, ma barokk díszítésű templom pedig egyike Ausztria legnagyobb templomainak. Keresztelőkápolnája gótikus, 19 m magas főoltára a szomszédos Türnitzben bányászott fekete márványból készült. Mindenképp érdemes szólni a kolostor 1730-ban berendezett szépséges könyvtáráról, mely 39000 régi és értékes művet, köztük 226 régi kéziratot őriz.

Az apátság mellett a botanika kedvelőinek érdemes egy sétát tenni a kolostor melletti botanikus kertben (Stiftspark) is: itt találjuk Ausztria legnagyobb tulipánfáját. Az apátság mellett fontos látnivalója még Lilienfeldnek a Traisen folyó másik oldalán álló múzeum. A gótikus kaputoronyban berendezett múzeum bemutatja a régió történelmét (bányászat, ipar), de a legjobb része a múzeumnak a Zdarsky-emlékterem, ahol számos történelmi eszköz tanúskodik a síelés úttörőjének működéséről.

  • a 14. századi kaputoronyban található helytörténeti múzeum és a Zdarsky-símúzeum
  • a Berghof-kastély

Lilienfeldtől délre emelkedik a 729 m magas Spitzbrandkogel, erre is fel lehet caplatni, de ha csak egy napunk van az itteni túrázásra, akkor érdemes a vízesés-útnak (Wasserfallweg) nevezett másfél órás cirka másfél kilométeres túrát megcsinálni egészen a 956 m magasan fekvő Lilienfelder Hüttéig, majd onnan tovább fel az 1248 méter magas Muckenkogelra. Ide egyébként egy együléses libegő is vezet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »