Egyiptom

Egyiptom

További információk:  www.egyiptom.lap.hu

Hivatalos adatok

Hivatalos név:Egyiptomi Arab KöztársaságIdőzóna:GMT+01:00
Anyanyelven:Jumhuriyat Misr Al ‘ArabiyahAutójelzés:ET
Államforma:köztársaságPénznem:egyiptomi font (EGP)
Főváros:KairóElektromosság: 230 V

Úgy tűnik az egyiptomiak túláradó életöröme s gyakorlatias alkotásvágya csorbítatlan maradt a Nílus menti hatalmas oázis 5000 éves történelme alatt. Egyiptomnak, amely saját géniusza s a görög kultúra összefonódása révén jelentősen befolyásolta az európai szellemi élet fejlődését, ma is fontos kulturális szerepe van: az ország népe, mely a világ leghosszabb folyamatos történelmét mondhatja magáénak, s második természetévé vált a tolerancia és a kiegyensúlyozottság, mindmáig a híd szerepét tölti be a nyugati világ és az arab Kelet között.

Az ország valaha is olyan szép és páratlan volt, mint ma: sivatagos, kopár dombokkal kísért, lapos és keskeny, de hihetetlenül termékeny völgy a Nílus két oldalán, valamint a Nílus-delta.
A mai kor turistája számára kétségtelenül szembetűnő az új és az ősi keveredése. A modern Kairó felhőkarcolói és a tévétorony tövében találjuk a régi mecseteket és a Khan el Khalili kereskedőutcáit, ahol az ügyes kézművesek őseik mesterségét űzik. Mindez az egész országban így van. Az ősi oly élesen válik el az újtól, mint a Delta a sivatagtól.

Az idelátogatók számos helyen pihenhetnek vagy szórakozhatnak. Fajjúm-oázis a sportolók paradicsoma, és Kairótól gépkocsival egy délelőtt elérhető; vannak napfényes strandok, mint Marsa Matruh halványsárga homokja; a Vörös-tenger páratlan lehetőséget nyújt búvárkodásra és mélyvízi halászatra. A szenvedélyes turistákat várja a Sínai-hegy, ahol Mózes átvette a Tízparancsolatot, az alexandriai katakombák, a Görög-Római Múzeumban kiállított finom tanagra szobrocskák, a híres strandok.

Akit inkább a mai kép érdekel, gyönyörködhet Kairó világvárosi forgatagában, semmihez sem hasonlítható egzotikus éjszakai életében és a folklórműsorokban. A változatlan falusi életforma a Nílus mentén él tovább. A vízi sportok kedvelői pedig bőséggel találnak lehetőséget a mélyvízi halászatra, könnyű- és mélyvízi búvárkodásra és széllovaglásra.

Főbb városok: Kairó, Assuán, Alexandria, Suez, Hurghada, Sharm El Sheikh, Taba, Luxor, Karnak, Gíza

Utazási információk

Kairó, az ország fővárosa, de nem volt mindig így, a régi időkben a fáraók a Nílus más partjain székeltek. A hatalmas metropolisz Európai
szemmel maga a káosz, de idővel fel lehet a város ritmusát, igaz a közlekedéssel nagyon kell vigyáznunk.

Minden képen keressük fel a méltán világhíres Kairó Múzeumot, a bazár negyedet, a Citadellát, az Iszlám Múzeumot, és ha tehetjük, az óváros mecseteit. Egy látogatást tegyünk a Kairó toronyban, az elénk tárulkozó panoráma magáért beszél. Az esténket minden képen Nílusi hajókázással töltsük, ahol hastáncos program is vár minket.

Kötelező program a város közelében levő Gizában a piramisok és a Szfinx felkeresése, de az ősrégi hajóroncsot se hagyjuk ki. Ha időnk engedi, a Szakkarai piramisokat is keressük fel.

Nem fedeztük fel Egyiptomot, ha nem néztük meg Karnak és Luxor templomait, a Királyok völgyét és kolosszusokat. Vigyázat, legalább két napot szánjunk a programra, ha legalább a lényeget látni akarjuk.

Feledhetetlen utazásnak ígérkezik egy hajókázás a Níluson a minden igényt kielégítő luxushajókon Luxor és Asszuán között, ahol útközben nem csak tájban, hanem az évezredes templomokban is gyönyörködhetünk. Ha időnk engedi, feltétlenül látogassunk el Aba Simbelbe is, és nézzük meg a tó miatt áttelepített templomot.

Nyaralásra két híres partszakasz is kínálkozik, az egyik Hurghada és környéke, itt a „hagyományosabb” nyaralók találják meg számításaikat, bár a korall szigetekhez való hajókázással itt is élvezhetjük a tengert víz alatti szemszögből is. Ezen a részen az árak is olcsóbbak, és innen könnyen elérhető Karnak és Luxor.

Aki inkább a természet bűvöletében szeretne élni, annak a Sharm El Sheikh és környékének partjait javasoljuk, ami szinte mindenhol maga korál, igaz itt sokszor korlátozott a fürdés, egyből mély a víz, és az árak is magasabbak. Innen viszont felejthetetlen kirándulást lehet tenni a Sínai félszigetre, a Mózes hegyhez és a Katalin kolostorhoz, illetve a vörös kanyonba.

Nemzetközi repülőterek

AI Qahirah (Kairó), Dayr Katrinah.

Külképviseletek

Kairó, Nagykövetség
Cím: 29, Mohamed Mazhar St. Zamalek, Cairo 11211.
Előhívó:
– külföldről/mobilról: +20 (2)
– országon belülről: 02
Telefon: +20 (2) 735 86 59, 735 86 34, 735 64 78
Ügyelet: +20 (2) 735 86 59, 735 86 34, 735 64 78
Fax: +20 (2) 735 86 48, 737 00 18
E-mail: huembcairo@tedata.net.eg

Alexandria, Tiszteletbeli Konzul
Dr. Ahmed Ragab
Előhívó:
– külföldről/mobilról: +20 (3)
– országon belülről: 03
Telefon: +20 (3) 484 14 50, 483 63 61

Szuez, Tiszteletbeli Konzul
Mr. Emile Wahba
Előhívó:
– külföldről/mobilról: +20 (62)
– országon belülről: 062
Telefon: +20 (62) 335 035

Beutazási feltételek, vámszabályok

– Az Arab Liga tagja, magyar állampolgárok érvényes útiokmány (útlevél) birtokában vízumkötelesen utazhatnak be Egyiptomba.
Vízum
igényelhető: Egyiptomi Nagykövetség Konzuli Osztályán, vagy Egyiptom nemzetközi repülőterein, kb. 12 €ur, vagy 15 USD vízumdíj illeték befizetésével.
– Az egyiptomi munkavállalás előzetes engedélyhez kötött.

Tartózkodási napok száma a vízumban megjelölt / engedélyezett napok száma (általában 30 nap turizmus céljából). Ezt meghaladó tervezett tartózkodás esetén a helyi Belügyminisztérium ‘Passports, Nationality and Immigration’ osztályán kell kérvényezni a vízum meghosszabbítását.
Turizmus céljából általában összesen 6 hónap a maximálisan megkapható ott-tartózkodás időtartama. Magyar állampolgárok törekedjenek érvényes egyiptomi vízum vagy tartózkodási engedély birtokában lenni.
– A magyar állampolgárok érvényes nemzetközi utasbiztosítás megléte, vagy költségtérítés befizetése mellett részesülhetnek (nemzetközi színvonalú, magán intézményi) egészségügyi ellátásban. Baleset esetén az elsősegély ellátása, állami mentő használata és az állami kórházi ellátás ingyenes.

Ünnepnapok

Állandó dátumú ünnepek:
– január 7. – Kopt Karácsony
– április 25. – Sínai félsziget felszabadulása
– május 1. – Munka ünnepe
– július 23. – 1952-es forradalom ünnepe
– október 6. – Egyiptomi hadsereg napja

Változó dátumú vallási ünnepek:
Az iszlám kalendárium és a Hold állása szerint változnak. 1-2 nap eltérés is lehet a naptárban előjelzett időpontoktól!
– Aid El-Adha (4 nap)
– Aid el-Fitr (3-4 nap)
– Iszlám Újév (1 nap)
– Mohamed próféta születésnapja (1 nap)
– Kopt húsvét vasárnap (1 nap)
– Sham El-Nessim tavaszünnep, hétfő (1 nap) kopt húsvét utáni nap.

Fontosabb telefonszámok

Ország előhívó: 20
Rendőrség: 122   Tűzoltóság: 180   Mentők: 123

Földrajz, gazdaság

Népességi adatok

Lakosság:55 163 000 fő
Népsűrűség:55.30 fő/km2
Nyelvek:arab.
Népcsoportok:arab (97%), görög, beduin, egyéb (3%).
Vallások:mohamedán (93%), kopt keresztény (7%).

Földrajz, természeti adottságok

Terület:997 738.50 km2
Nagyobb települések:AI Qahirah (Kairó) 6 663 000 (13 300 000), AI Iskandariyah
(Alexandria) 3 295 000, AI Jizah (EI-Giza) 2 096 000, Shubrá al Khaymah
(Subra-el-Haima) 812 000, Bür Sa’id (Port-Szaíd) 449 000, AI Mahallah al
Kubra (EI-Mahalla-el-Kubra) 400 000, As Suways (Szuez) 376 000, Tantá
372 000, AI Mansurah (EI-Manszúra) 362 000, Asyut (Aszjút) 313 000, Az
Zaqáziq (Ez-Zagázig) 279 000, AI Isma’iliyah (Iszmáilíja) 247 000, AI
Fayyum (EI-Fajjúm) 244 000, Kafr ad Dawár 221 000, Damanhur 216 000,
Aswan (Asszuán) 215 000, AI Minya (EI-Míneja) 203 000.
Legmagasabb pontok:Jabal Kátriná 2637 m.
Főbb folyók:Nílus.
Főbb tavak:Nasszer-tó (víztároló).

Földrajz

Legértékesebb része, a Nílus-völgy 10-15 km széles termékeny folyami oázisa és 200 km széles deltavidéke a Líbiai- sivatag oázisokkal, homokbuckákkal, mélyföldekkel (Kattara-mélyföld – 133 m) tarkított mészkőtáblavidékére és a Vörös-tenger árkára 2000 m magasból leszakadó Arab-sivatag mészkőből és homokkőből álló sivatagi hegyvidékre osztja az országot. A már Ázsiához tartozó Sínai-félsziget kopár hegyvidékét a Szuezi-csatorna választja el az ország többi részétől.

Gazdaság

Egy főre jutó GNP: 630 USD

agrárország.

Top 10 látnivaló

A főváros, Kairó és környéke

 • Kairói Egyiptomi Múzeum: Maga az épület jelentéktelen, de a termek sokaságában felhalmozott kincsek értéke felbecsülhetetlen. Elme nem képes befogadni egyszerre ennyi információt, ezért érdemes célzottan, egy-egy tárlatot látogatni. Aki eddig csak tévében látta Tutanhamon halotti kelengyéjét, az itt élőben megnézheti.
 • Hasszán szultán mecsetje: a Közel-Kelet legszebb mecsetje, melynek minaretje a legnagyobb egész Kairóban. Hatalmas kupolája, arany és ezüst berakásos jennifer aniston pokies ajtajai lenyűgözőek. A helyiek úgy tartják, ha valaki elsétál a szószék alatt, akkor annak teljesül a kívánsága.
 • Ha már Kairóban vagyunk, nem szabad kihagyni a híres Bazárt! Óriási forgatag, hangzavar, és tömeg jellemzi, sajátos hangulata miatt azonban muszáj egyszer megnézni. Ha valamilyen portékára szemet vetettünk, kötelező az alkudozás! Ha féláron elhozunk valamit, az árusnak még mindig dupla haszon marad rajta, ebben biztosak lehetünk!
 • Gizai piramisok: amikor a Gízai piramisokról beszélünk, három nagy építményre gondolunk: Kheopsz, Khephrén és Mükerinosz fáraók piramisára. Legalább ennyire látványos a mellettük fekvő Nagy Szfinx, mely a Föld egyik legnagyobb és legrégebbi szobra! Kairó közelében helyezkedik el, egyszerűen megközelíthető.

Memphis és Szakkara

 • Szakkara – Dzsószer fáraó lépcsős piramisa: ez volt Egyiptom első piramisa, a szakkarai nekropolisz legjelentősebb építménye! Ugyanitt megcsodálható a világ egyik legrégebbi falfirkája is.
 • Memphis romjai: Az egykori városból II. Ramszesz szobrán és egy alabástromszfinxen kívül nem maradt semmi, de ezeket viszont látni kell.

A Sínai félsziget

 • Dahab: a Sínai félsziget gyöngyszeme, valódi búvárparadicsom. Világhírű merülőhelyeiről híres, mint például a Blue Hole. Ez azonban adottságai miatt csak a haladó búvárok által merülhető, és a rengeteg látogató miatt kissé lepusztult. Kezdőknek a korallokban, szivacsokban és halakban gazdag „The Islands” nevű labirintusszerű helyet ajánlom, közvetlenül Dahab mellett, a sétány végén.
 • Szent Katalin Monostor és a Mózes-hegy: Az Ószövetség eseményeinek egyik fontos helyszíne. Ma turistautak során látogathatjuk az égő csipkebokor helyén épített kápolnát, illetve a hegy tövében lévő monostort, mely a világ egyik legrégebbi ilyen épülete. A monostor nappal látogatható, de a hegycsúcsra vezető legtöbb túra este indul, hogy a napfelkeltét és a kilátást a hegytetőről csodálhassák a látogatók. Az út megterhelő, aki teheti, béreljen tevét!
 • Sharm el Sheik: a vízi sportok és az éjszakai élet fellegvára, műemlékeket ne keressünk.

Középső területek

 • Luxori és Karnaki templomok: a Luxori templomot III Amenhotep fáraó építette, majd II Ramszesz hatalmas oszlopsoros udvarral bővítette tovább. A Karnaki templom nagyobb. Itt csodálhatjuk meg a feneketlennek tartott tavat, mely III. Tuthmoszisz idejéből való, és valójában sekély.
 • Királyok völgye: a thébai nekropolisz fő látnivalója. A legtöbb sír azonban zárva van a nyilvánosság számára. A keleti völgybe temetkezett többek között VI. Ramszesz, és Tutanhamon is. A nyugati völgyben csak egy sír látogatható, ezért a turisták itt kevésbé gyakrabban fordulnak meg. A sírok rongálásának megelőzése érdekében az idegenvezetők nem tarthatnak előadást a sírokban és elvárják, hogy a látogatók csendben, egymás után haladjanak végig a sírokon.

Hajóval a Níluson

Számos iroda kínál hajóutat a Luxor-Asszuán közti szakaszon, mely során a Nílus partján fekvő nevezetességek látogathatók. Érdekes, és kényelmes módja ez a nézelődésnek.

 • Kom Ombo: Szobek krokodilisten és Haroérisz napisten kettős temploma, érdekessége, hogy kis kápolnájukban mumifikált krokodilok láthatók.
 • Abu Szimbel-i templomok: Egyiptom déli részén a Naszer-tó partján, a Világörökség részeként áll a két látványos ókori sziklatemplom, mely II Ramszesz nagyságára hivatott emlékeztetni. Érdekesség, hogy a nagy gonddal kiválasztott szent helyről a templomokat az Asszuáni-gát építésekor áthelyezték, nehogy víz alá kerüljenek.
 • Asszuáni-gát: a hatalmas gát építésekor Egyiptom villamos energia ellátásának felét biztosította. Nagyobb, mint az amerikaiak büszkesége, a Hoover-gát: 3600m hosszú, és 111 m magas.

Gasztronómia, ételek és éttermek

A tradicionális egyiptomi konyha igen sokszínű. Igen kedvelt az ízletes taamiya nevű harapnivaló, mely bő olajban sütött, erősen fűszerezett, összetört babszemekből készül (a Közép-Keleten falafel néven ismerik).

Másik utcai specialitás Egyiptomban a kushari, mely fűszeres paradicsomszósszal leöntött tészta, rizs és lencse keveréke.

A legfontosabb nemzeti étel azonban a fuul, mely citrom, só, bors és szezámolajos lóbab sűrű, ízletes keveréke. Salátával és kenyérrel tálalják.

Szintén zöldségkeverék még a tahina, melyet őrölt szezámmagvakból készítenek és a ghanoug, melyet tahinából és tojásnövényből készítenek.

Az átlag – városi vagy falusi – egyiptomi asztalára különleges alkalmakkor kerül csak hús. Az ünnepi menüben bárány-, birka-, csirke- és galambhús fordul elő leggyakrabban. A bárányból készült kofta, kebab és shawarma a legtöbb egyiptomi étterem étlapján megtalálható.

Alexandriában és a Vörös-tenger partján igen bőséges és változatos a halválaszték. A halat leggyakrabban roston sütve tálalják.

Az általában ragacsos és édeskés desszert gyakran mézből és tésztarétegekből áll. A turistahotelek leginkább nemzetközi ételeket prezentálnak a vendégek számára svédasztalos formában.

Bár az egyiptomiak nem fogyasztanak sertéshúsból készült ételeket, a kolbász, szalonna és a szalámi megtalálható minden nagyobb turistaszálló konyháján.

Egyiptom az iszlám alkohollal kapcsolatos törvényeit nem veszi olyan szigorúan, mint a többi mohamedán ország, az ország megtermeli saját borát, sörét és pálinkáját. Az egyiptomi sörök közül híres a Stella Lager, a sötétebb és ízesebb Stella Premium és a népszerű Sakkara Gold.

Az egyiptomi borpiac előnyére vált a nemrégiben lezajlott privatizációs folyamat és az új termékek megjelenése. A piacon néhány különösen finom bor található. A Gianaclis szőlőskertből származó régi nagy nevek még mindig vezető szerepet töltenek be: Omar Khayyam (vörös), Rubis d’Egypte (rozé) és a Cru des Ptolemées (fehér). Ám az Obelisk vörös és fehér bor ugyanúgy népszerű, mint a kiváló minőségű Grand Marquis vörös és fehér változata. Minőségi bor a még mindig fellelhető, Aida márkájú, egyiptomi habzóbor is.

Egyiptomban népszerű a görög eredetű, ánizs ízesítésű ouzo, amely vízzel keveredve opálos, fehér színűvé válik. Az ouzo egyiptomi variációját zebib-nek nevezik. Az igen erős egyiptomi kávé hasonlatos a görög illetve török kávéhoz, általában kis csészékben, sok cukorral szervírozzák. Néha kardamom maggal is ízesítik. A teát általában kis, fekete pohárból fogyasztják, és az egyiptomiak többsége rendkívül édesen issza, néha öt-hat kanálnyi cukrot is beletéve. Ugyanezzel a szirupos itallal kínálnak akkor is, amikor a bazárosok üzleteikbe invitálnak a jó alku reményében. Fogadjuk el tőlük!

A nemzetközi szállodákban európai jellegű az élelmezés, de azért itt is ellenőrizzük az élelem állagát fogyasztás előtt (illat, íz). A helyi specialitásokból csupán a sülteket ajánlatos fogyasztani (kabál). Nyers zöldségeket, gyümölcsöket csak akkor fogyasszunk, ha magunk tisztítottuk, vagy meghámoztuk. Az edzett gyomrúak megpróbálhatják a göngyölt húsokat, leggyakoribb a kisebb tökbe töltött húsféleség.

A nemzeti ételnek számító főtt babot (fúl) sokan ízetlennek tartják. A halféleségeket csak akkor kérjük, ha magunk választhatjuk ki a még élő, nyers példányokat.

Számítani kell rá, hogy a fokhagyma ízesítés mindenben domináns lesz. Nem csak az ételek miatt, de a magas hőmérséklet is indokolja, hogy sok folyadékot igyunk. Ez azonban nem lehet csapvíz, viszont fogyasztható a kóla és néhány gyümölcslé. Sörivók a helyi specialitásokat nyugodtan fogyaszthatják, sőt néhány közkedvelt európai fajta is kapható. Boruk már kevésbé felel meg ízlésünknek, talán az Omar Khajjám típusok a legjobbak. Az égetett szeszek abban a melegben előnytelenek. Valamennyi édességük túlcukrozott.

Az alacsonyabb higiénés követelmények mindenképpen magukban hordozzák a gyomorrontás bekövetkezését, ezért feltétlenül vigyünk magunkkal megelőző, vagy tünetkezelő gyógyszert.

A dohányzás egy számunkra igen egzotikus formáját figyelhetjük meg az országban: a shisa, vagy vízipipa tömőanyaga aszalt datolyával kevert dohány, különböző aromákkal ízesítve. Illata jellegzetesen gyümölcsös, és közel sem olyan büdös, mint a nálunk elterjedt cigaretta. Érdemes kipróbálni, mert füstje sem olyan maró. Éppen ezért sokan úgy gondolják, hogy nem is káros, de ez a gondolat nem állja meg a helyét. A shisázás igazi közösségi élmény, hiszen általában többen szívnak egy vízipipát. A fertőzések megelőzése érdekében mindig kérjünk cserélhető szipkát!

Érdekesség az is, hogy a kisebb, vagy kevésbé forgalmas helyeken (például Dahab vendéglőiben) szívesen marasztalják a vendéget. A búvárok jól ismerik azokat a tengerparti sátrakat, melyekben két merülés között ehetnek, és megpihenhetnek. Itt az étterem tulajdonos maga hoz plussz párnát, ha vendége fáradtnak tűnik, és az sem zavarja, ha egy hibiszkusz tea kíséretében 1-2 órát szundikálunk.

A területről szóló részletes utibeszámolót keresse az „Uti tippek” rovatban, vagy az archívumban!!!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »