Párizs

Párizs

További információk: www.franciaorszag.lap.hu

www.rendezvoussenfrance.com

info.hu@atout-france.fr

Történelem dióhéjban

Párizst a kelta parisii törzs alapította i. e. 300. körül, a Szajna legnagyobb szigetén, Île de la Cité-n. Ma ez a sziget a városnak csupán egy kis részét képezi. Julius Caesar idején a rómaiak már Lutetia néven tesznek említést a kiváló fekvésű városról, melyet folyamatosan fejlesztettek. Párizs először I. Klodvig frank király uralkodása alatt lett főváros. Később számos trónharc és ármány következett, mígnem a Capetingek alatt Párizs ismét felvirágzott. Kolostorok, templomok épültek, és a város szellemi központtá nőtte ki magát. A 12. században rengeteg művész és tudós érkezett Párizsba még inkább felvirágoztatva a kultúrát. A 14. században ismét nehéz idők következtek. Erre az időre tehető az angolokkal vívott száz éves háború, a nagy pestisjárvány és a Jacquerie felkelés is. Az ismételt felvirágzás a Bourbon- ház hatalomra kerülése után kezdődött el. A királyok tetemes összeget költöttek az építészetre. Számos híd, sugárút, palota és park épült ezekben az időkben. Párizs virágzás a Napkirály idejében érte el csúcsát. Azonban a felső tízezer pompája és luxusa egyre jobban elütött az egyszerű nép körülményeitől, mely végül a forradalom kitöréséhez vezetett. A forradalom elsöpörte a királyságot, és az akkori királyt XVI. Lajost és feleségét Marie- Antoinettet lefejezték.
Az események során egyre nagyobb befolyást szerzett magának Bonaparte Napóleon, aki császárrá koronáztatta magát. Bukása után a trónra ismét visszatértek a Bourbonok XVIII. Lajos révén. A 19. század forradalmi hangulata Párizst is elérte, így a királynak ismét mennie kellet.
Ezt követően Napóleon unokaöccse lépett színre, aki III. Napóleon néven császárrá koronáztatta magát. Ez az időszak a gazdasági fellendülés időszaka. Vasútvonalak, sugárutak épültek, felújították a városközpontot. Emellett kétszer rendeztek Párizsban világkiállítást is. A század végén azonban ismét megdőlt a császár hatalma, s eljött a harmadik köztársaság ideje.
Párizs, mint oly sok válságot, a két világháborút is átvészelte, s ma ismét a világ egyik legjelentősebb városa.

Párizs a szerelem, a divat, a festők, a filmesek, az írók és a konyhaművészet fővárosa. A Szajna-parti metropolisnak világhírű a történelme, művészete és kultúrája. Az impozáns épületek, széles sugárutak, az állandóan lüktető közlekedés adják Párizs hangulatát.
Párizs ma is a világ egyik legromantikusabb városa. A kultúra és a divat terén talán legtöbbet kínálja a világon. Táthatjuk a szánkat a kirakatok étel-, csokoládé-és divatcikk kínálata láttán. Az éttermeket és kávézókat olyan nép fiai töltik állandóan meg, akik számára az étkezés komoly és fontos dolog. A világon bármire elkölthetjük pénzünket itt, a legdivatosabb kosztümöktől az ínyenc falatokig. A belváros egészen kicsi, a fontosabb helyek egymástól sétányi távolságra vannak. A főbb látnivalókat, az Eiffel-tornyot, az Arc de Triomphe-ot és a Notre-Dame-ot, a Pompidou-központot, a Louvre-t és az új Musée d ‘Orsayt szinte el sem téveszthetjük. Ha hosszú hétvégére készülünk Párizsba, inkább érkezzünk már csütörtök este, ha tehetjük, mivel több múzeum és üzlet zárva tart hétfőn. Azt se feledjük, hogy sok múzeumi belépő olcsóbb vagy éppen ingyenes vasárnap.

Párizsban egyszerűen lehet eljutni mindenhova, mert nagyon sűrű a városi közlekedési eszközök hálózata. 15 metróvonal segít abban, hogy mindenhova könnyedén eljussunk. Egy jeggyel addig utazhatunk, amíg ki nem megyünk a kijáraton, de maximum 2 óráig. A buszon a jegyeket átszállásonként kell érvényesíteni, a le- és felszállást jelezni kell, különben nem áll meg a busz. Éjszaka buszokon tudunk utazni, itt a jegyek 2, 50 EUR-ba kerülnek és ezek átszállásra is ér vényesek. A párizsi taxisok nagyon megbízhatóak. Az Utasok csak hátulra szállhatunk be, ha valaki az első ülésre akar ülni, azt csak a sofőr engedheti, mégpedig 2-3 EUR felárért. Városon belül a viteldíj 10 -15 EUR között mozog, késő este vagy szombaton gyakran sorba kell állni.

Párizsban rengeteg látnivaló fogad minket:az Eiffel-torony, Diadalív, Champs Elysées, Latin negyed, Montparnasse művésznegyed, a Marais negyed polgárházai, Montmartre, a Sacre Coeur templommal.  Templomok, múzeumok és monumentális épületek sokasága, mint Notre Dame, Louvre, Piramis, Bastille Opera, Picasso Múzeum, Concorde tér, Bastille, D ‘Orsay Múzeum.
A különös Georges Pompidou Központ, más néven Beaubourg ad otthont a Musée National d ‘Art Moderne-nek és időszakos kiállításoknak. A
“kifordított” megjelenést Richard Rogers tervezte. Sokan megütköztek rajta, de vonzza a tömegeket. Versailles (kb. 25 km), a Napkirály kastélya a csodálatos parkokkal és szökőkutakkal, valamint kicsivel messzebb, a Loire mentén szép kastélyok várják a látogatókat. Párizsi Disneyland: csak 30 km-re található, RER-rel, metróval és az A4 autópályán kényelmesen elérhető. De nem szabad kihagyni a szombaton, vasárnap és hétfőn megrendezésre kerülő bolhapiacot, a “Marché Dauphine “-t, a Porte de Clignancourtnál sem.

A város legvonzóbb bevásárló utcái közé tartoznak a régi, korhű stílusban helyreállított, átjárókkal tarkított üzletsorok. Rendkívül sok áruházat találhatunk, de körülnézhetünk piacokon is. Külön van a virágpiac, madárpiac, bolhapiac, régiségek piaca. Nem szabad megfeledkeznünk a számtalan divatházról, és kis parfümériákról sem. Az üzletek általában este 7 óráig, néhány napon este 10 óráig vannak nyitva.
Nem szabad abból kiindulnunk, hogy mivel Párizsban vagyunk, finom ételeket kaphatunk minden sarkon, sem pedig abból, hogy az természetszerűen francia specialitás. A város tele van igencsak középszerű éttermekkel, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy a világ legjobb éttermei közül is néhány itt található. Sok étterem szombaton vagy vasárnap zárva tart. Júliusban vagy augusztusban egész hónapra is bezárhatnak, szabadság miatt. Sok étteremben rögzített árú menüt szolgálnak fel, megengedhető áron. A felszolgálási díj és adó mindig benne van az árban, így nem szükséges borravalót adni. Ebédidőben nagy a forgalom. Rendelést este 9 után már nem igazán fogadnak el. Előételnek (hors-d ‘ouvre) ajánlható a gombasaláta, majonézes tojás (oeuf á la mayonnaise), füstölt lazac (saumon fumé) és esetleg dinnye sonkával (melon au jambon). Specialitásnak számít a libamájpástétom (páté de fois gras), a kacsapástétom (terine de canard)és a borjúpástétom szarvasgombával (timbale de riz de veau). Leveseket (soupe)a legtöbb étteremben csak este lehet kapni. A francia konyha két különleges specialitása a csiga (escargots)és a rántott békacomb (grenouilles santée). A húsok között választhatunk bárányt (mouton), borjút (boeuf)
és sertést (porc). Édességnek megpróbálhatjuk a karamellpudingot (flau) vagy édesített joghurtot (yagourt). Közel 350 féle sajt közül (fromage)választhatunk. A francia étkezéshez hozzátartozik a pohár fehérbor (vin blanc) vagy vörösbor (vin rouge), de manapság egyre többen fogyasztanak sört (biere)is.

Korlátlan mennyiségű utazásra jogosít Párizs tömegközlekedési eszközein és kedvezményes belépőt biztosít Párizs számos nevezetességébe a Paris Card. Csak szállásfoglalással együtt váltható. Érvényessége:3 nap.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »