Ibiza

Ibiza

Ibiza a Baleári-szigetek harmadik legnagyobb tagja, a legnagyobb Mallorca, és a második legnagyobb Menorca után. Kb. 45 km hosszú, és 25 km széles, Területe 571 km2, ez nagyjából a Balaton felületének felel meg, 20 km2-rel kisebb a magyarországi tónál. A sziget népessége kb. 110 ezer fő, amely a nyári hónapokban a többszörösére nő.

Ibiza szigete leginkább legendás, és igen vad éjszakai élete miatt ismert, a sziget a fiatalok kedvencének számít. Számos világhírű szórakozóhelyének köszönhetően a spanyol sziget a bulizás szimbólumává vált, a sziget a földkerekség party-fővárosának számít. Ibiza példátlan toleranciájáról is ismert: elviselik itt a részeg fiatalokat, akik a legbotrányosabban viselkednek, a melegeket, a punkokat -mindenkit! Fontos információ a bulizást keresőknek, hogy június előtt, és szeptember után a szigetet járva az utazó szinte kivétel nélkül minden szórakozóhelyet zárva fog találni. A legtöbb szórakozóhely a fővárosban, Eivissában, avagy ismertebb nevén Ibizában, annak környékén, pl. Playa d’en Bossán, és a nyugati Sant Antonio településen összpontosul

Ibiza leghíresebb szórakozóhelye a San Rafael településen található Privilege, amely a világ legnagyobb szórakozóhelye címével büszkélkedhet – 10 ezer főt képes befogadni! További világhírű szórakozóhelyek az Eden, Sant Antoni legnépszerűbb szórakozóhelye, az Eden közvetlen szomszédjában lévő Es Paradis, amely leginkább híres vízibulijairól ismert. Ibiza városának híres, és népszerű klubja az Amnesia, amely kevesebb, mint 1 km-re található a Privilige-től. Az Amnesiát az International Dance Awards díjának keretében 2007-ben a világ legjobb szórakozóhelyének választották. A Playa d’en Bossán, az ibizai repülőtérhez közel található Space pedig 2005-ben, és 2006-ban nyerte el ezt a díjat. A Space híres bulija a We love Sundays, az 1999 óta létező party, amely 22 órán át tart: vasárnap reggel 8-tól hétfő reggel 6-ig. Szintén híres szórakozóhely a Pacha, az ibizai kikötő közelében található. Ibiza egyik leghíresebb klubjában a house stílus dominál, de az 5 teremben természetesen más zenei stílusokra is lehet táncolni.

A sziget legtöbb szórakozóhelyén a dj-k általában a következő zenei stílusok lemezeit forgatják: House, Baleári House, Deep House, Progressive, és Trance. A belépőjegyek 30-60 Eurótól kezdődnek, de a híresebb klubok nagyobb bulijaiért még ennél is többet elkérhetnek. Azonban az idelátogatók, és itt bulizók véleménye szerint megéri zsebbe nyúlni: az ibizai partyk életre szóló élményt nyújtanak. Interneten rendelve egyébként általában olcsóbbak a belépőjegyek, mint a klubok pénztáraiban.

Azonban Ibizát nem csak a bulizás miatt érdemes felkeresni. A csendesebb nyaralás keresők nyugodtabb, családbarát településeket is találhatnak a szigeten. Ibiza több, mint csak egy bulisziget: fantasztikus faunája és flórája miatt sokan Európa legszebb szigetének tartják. Kulturális-történelmi emlékei, és természeti szépségei miatt az UNESCO Ibiza teljes területét az a Világörökség részévé nyilvánította. Ibizát gyakran hívják “Fehér szigetnek” a tengerpart fantasztikus homokja, jellegzetes, hófehérre festett középkori hangulatú házai, és szűk kis utcácskái miatt. Ibizán járva érdemes megtekinteni az innen hajóval elérhető, döbbentesen szép, és romlatlan Formentera szigetét, amelyet Európa egyik utolsó paradicsomának tartanak.

Ibiza fővárosát, az azonos nevű Ibizát, katalán nevén Eivissát tartják a sziget legcsodálatosabb településének. Itt minden egy helyen megtalálható, ami Ibizát világhírűvé tette. Élvezhetők a tenger hullámai, a simogató napsütés, az óváros sármja, és itt van a sziget egyik legpezsgőbb éjszakai élete. A 37 ezer lakosú fővárost a helyiek csak “Vila”-nak hívják. Eivissa települése két részből áll: az óvárosból (Dalt Villa), és a modern részből (Eixample).

A sziget fővárosánál sokkal nyugodtabb az Ibiza kikötőjétől mindössze 15 percre található Talamanca. Igen népszerű hely, de itt nem olyan nagy a nyüzsgés. Széles, homokos tengerpartja remek kikapcsolódást kínál.

Playa d’en Bossa Ibiza egyik legnépszerűbb része, itt van a sziget leghosszabb strandja, amely remek vízisport-lehetőségeket kínál, és a település ad otthont a Space diszkónak, és a világhírű és a Bora Bora tengerparti klubnak.

San Antonio (San Antoni) a főváros mellett a sziget másik legpezsgőbb éjszakai élettel rendelkező települése, híres klubjai: Eden, Es Paradis, Gala Night. San Antonio híres csodálatos napfelkeltéjéről. Öblét Európa egyik legszebbjének tartják.

A sziget harmadik legnagyobb üdülő-települése Santa Eulalia a családok, és a csendesebb nyaralást keresők kedvelt helye. Homokos tengerpartja, és pálmafás promenádja igen szép. Itt szinte alig vannak éjszakai klubok. Santa Eulalia Ibiza gasztronómiai, és kulturális központjának számít.

Es Cana, ahol a híres hippi-piac található, szintén családbarát pihenést tesz lehetővé. Ibiza egyik különlegessége ez a hippi piac. Es Cana településen, a Punta Arabi klubnál tartják szerdánként, 10-19 óra közütt. Az igen hangulatos piacon egzotikus batikokat, és egyéb hippikelléket lehet vásárolni a sziget hippijeitől.

A turizmustól távol lévő kis falukban, mint Santa InesSan CarlosSan José, vagy San Miguel pedig megismerhető az igazi, hamisíthatatlan, bájos, romantikus, “falusi” Ibiza.

További információ: www.spanyolorszag.lap.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »