Görögország

Görögország

További információk: www.gorogorszag.lap.hu

Hivatalos adatok

Hivatalos név:Görög köztársaságIdőzóna:GMT+02:00
Anyanyelven:Elleniké DemokratíaAutójelzés:GR
Államforma:köztársaságPénznem:euro (EUR)
Főváros:AthénElektromosság: 230 V

A görög történelem rendkívül hosszú időre nyúlik vissza, hiszen Kr.e. a 3. évezredben a Kikládok szigetén alakult ki a görög civilizáció. Az i.e.-i jelentős kultúra a krétai minoszi, a pelopponnészoszi mükénéi és a kisázsiai trójai. Az i.e. 5. században már kialakult a demokrácia, ezt a hellenisztikus korszak váltotta, ekkor jelentős uralkodó és hódító Nagy Sándor volt. Ezután a görög nép római befolyás alá került, majd jóval később a 15. századtól a görög föld török uralom alá került, és ez jó 400 éven keresztül így volt, végül 1832-ben független királyságot kiáltottak ki. 1912-13-ban a két balkáni háborúban jelentős területeket szereztek vissza, többek között Krétát. A 2. világháborúban olasz, később német megszállás alá kerültek, majd egészen a század közepéig polgárháború volt az országban. 1967-től katonai vezetés veszi át a hatalmat, azonban 1974-ben visszaállítják a parlamentáris rendszert.

Azóta tehát Görögország parlamentáris köztársaság, területe 131.957 km2, lakossága 10.964.000 fő, melynek csaknem 95%-a görög, ezen kívül még macedónok, törökök, romák és albánok lakják nagyobb számban az országot. Hivatalos nyelve a görög, hivatalos pénzneme pedig az euro, hiszen 1993 óta az Európai Unió tagja.

Görögország földrajza

Görögország Európa délkeleti részén fekszik, négy országgal határos: Albániával, Macedóniával, Bulgáriával és Törökországgal. Területe egyrészt szárazföldi kiterjedésű, másrészt viszont több sziget is tartozik hozzá, hiszen több tenger is határolja: az Égei- a Jón-a Földközi- és a Trák-tenger. Domborzat szempontjából nagyjából egységes terület, hiszen csaknem négyötöde hegyvidék, melynek nagy része magashegység, azaz 1500 méternél magasabb. Az ország északi részén erdőség is található, a legtöbb helyen azonban mára már csak csupasz mészkősziklák vannak. Éghajlata egyértelműen mediterrán, azaz forró, száraz nyár, és hűvös tél jellemzi.

Görögország kultúrája

A görög mitológia világszerte híres, és egyik jellegzetessége a görög népnek. Hatalmas és szerteágazó mitológiával rendelkeznek, mely az évszázadok során az élet csaknem minden területén otthagyta nyomát a görög kultúrában. Az istenségek, hősök a babonákban, népmesékben, népdalokban is megtalálhatók, tehát szerves részét képezik a folklórnak, melynek az istenek mellett gyakori szereplője Nagy Sándor, a hódító is.

Népzenéjükre és néptáncukra hatással volt a több évszázados török hatás, ez egyértelműen megmutatkozik ezekben. A mitológia a vidéki táncokban is megmutatkozik, hiszen a csatába készülő férfiak táncából alakult ki sok, illetve az ún. sousta tánc Akhilleusz Patroklosz temetésén eltáncolt táncából származik.

Népmeséik is jellegzetesek, ám a görög irodalom két kiemelkedő alkotása Homérosz két műve az Iliász és az Odüsszeia.

A hagyományosnak számító vízkereszt ünnepét a görögök jellegzetesen ünneplik, a tenger, tó, folyó melletti falvakban a vízbe keresztet dobnak, melyek után fiatalok ugranak, és amelyik kihozza, az lesz a nap hőse. Pireuszban a vizek megáldása hivatalos esemény, fontos egyházi személyek és a kormány képviselői is részt vesznek az ünnepen.

A másik szintén egyházi ünnepet augusztus 15-én tartják, amikor több ezer zarándok látogat Tínosz szigetére, ott ünneplik Mária mennybemenetelét.

Görögország gasztronómiája

A görög konyhának nagyon sok jellegzetessége van, az egyik például, hogy csak olajat használnak minden étel elkészítéséhez, ezen kívül a citrom a legfontosabb ízesítő, nagyon sok ételhez használják. Az olívabogyó és olívaolaj illetve a különféle sajtok, elsősorban a feta sajt is a görög konyha meghatározó alapanyagai. Jellegzetes előételük a dolmádesz, amely szőlőlevélbe tekert darált hús rizzsel, levesük az avgolemono, amely egyfajta tyúkhúsleves tojással és citrommal. Főételként általában valamilyen hús- vagy halételt fogyasztanak zöldségekkel. A világszerte ismert gyros jellegzetes görög étel. Édességeik nagy része keleti eredetű, és rendkívül édesek. Ha görög italokról van szó, a legtöbb embernek először az ouzo jut eszébe, amely tulajdonképpen egy ánizsos pálinka. A másik világhírű görög ital a Metaxa, amely egy jellegzetes ízű konyak. A borok az édességekhez hasonlóan nagyon édesek, gyakran ízesítik őket fenyőgyantával.

Görögország turizmusa

Görögország kedvelt az utazók körében, sokan járnak az országba nyaralni gyönyörű tengerpartja miatt, azonban nem csak ez vonzza az utazókat, hiszen rengetek látnivalót nyújt az ország.

A főváros, Athén az ország déli részén az Attika-síkságon található. Rendkívül sok látnivaló található a városban és környékén, az egyik legjelentősebb az Akropolisz, azaz a Fellegvár, amely a világörökség része a Daphni kolostorral együtt. A nevezetességek közé tartozik még az Akropolisz Múzeum, az Agora és a hozzá tartozó múzeum. Itt található továbbá a Bizánci- és a Benaki Múzeum, valamint a Kaprikaria templom és a Nemzeti Galéria.

Az Attika-félszigeten található a Marathoni emlékmű, hiszen itt fekszik a marathoni síkság, amely az egyik legnevezetesebb ókori csata helyszíne volt.

Mükéné szintén az ország déli részén, a fővárostól nem messze található. A város egyik híres bejárata az Oroszlános kapu, ezenkívül a város másik nevezetessége a palotarom.

Olümpia a Peloponnészosz-félszigeten található, jellegzetessége, hogy itt rendezték először az olimpiákat, így a város híres múzeuma az Olimpia Múzeum.

Delphoiban található a mitológiából is ismert Apollon szentély és jósda.

A meteorák Görögország leglátogatottabb látnivalói, a sziklákon kolostorok is találhatók, gyönyörű látványt nyújt ez a természet alkotta nevezetesség, mely a világörökség részét is képezi.

Kréta szigete az ország legdélibb pontja, egyrészt kedvelt úti cél a turistáknak, hiszen gyönyörű tengerparttal rendelkezik, másrészt azoknak is megfelelő hely, akik nevezetességeket is meg akarnak látogatni, hiszen itt található többek között az Agiosz Minasz Katedrális, a Szent Katalin templom és az Iraklion Régészeti Múzeum.

Ha az ember nyaralni indul Görögországba, nagy valószínűséggel Rodoszban köt ki. Rengetek nyaralni vágyót vonzz, hiszen elsősorban a turizmusnak köszönheti hírét. Természetesen látnivalókkal itt is találkozhatunk, például egy ókori színházzal vagy a Collachiummal, amely a johanniták „kolostorvárosa”.

Az Athos-hegyet az Égei-és a Trák tenger fogja közre, gyönyörű hegység, a világörökség része.

Görögország ezeken kívül még rengetek látnivalót kínál, így nem csoda, hogy minden évben rengeteg turista látogatja meg az országot.

Görögország 131.944 km2 területe megoszlik a félszigetekkel tarkított szárazföldi részre és a számtalan kisebb-nagyobb szigetre. Görögország már évtizedek óta a Földközi-tenger egyik legkedveltebb turistaparadicsoma. Az idelátogatókat több mint 15.000 km változatos strand, gyönyörű kék tenger, vendégszerető nép és a tipikus görög konyha fogadja.

Kedvelt üdülőhelyek, a Thesszaloniki mellett található Paralia, melynek nagyszerű strandja van, Katherini és Kamena Vourla, amely a csatájáról nevezetes Thermopülai-szoros közelében fekszik, és ahonnan a Delphoi-jósda, Athén városa, és a Meteórák “levegőbe épült” sziklatkolostorai is megtekinthetőek. Ezen kívül a Chalkidiki-félszigeten, amely délkeletre található Thesszalonikitől, és Görögország legváltozatosabb, legizgalmasabb vidéke. Itt vannak a legkedveltebb üdülőhelyek, pl. Asprovolta, Sarti, Pevkobor. A félsziget három földnyúlványa közül a legnyugatibb fekvésű a Kasszandra-félsziget, amelyet hosszú homokos strandja, árnyékos fenyő, és pínea erdői, festői falvai (pl. Polichronó),  és gyönyörű tengeröblei tesznek felejthetetlenné.Népszerű célpont a szárazföldön még a narancsligetekkel övezett Mükéné(Mykonos), amely Argosz városa mellett található, híres mitológiai, ill. történelmi helyszín. A magyar turisták által gyakran látogatott Pefki, mely a Volosi-öböl bejáratánál fekszik, csendes nyugodt kis falu, aprókavicsos, tiszta, lassan mélyülő tengerparti szakasszal.

A szigetek közül Korfu, Kréta, Rhodosz, és a Santorini szigetek a legnépszerűbbek, mi Evia szigetét is ajánljuk megtekintésre, egyrészt Athénhoz való közelsége miatt, másrészt vadregényes tájai miatt. Bátran tanácsolhatjuk még Epirosz felkeresését, amely gyönyörű, és még viszonylag érintetlen része Görögországnak. Korfu az Ión szigetcsoporthoz tartozik, mindössze 589 négyzetkilométer területű, és talán a legkedveltebb üdülőhely Görögországban. Kedvező éghajlati adottságai miatt üde zöld színfolt a görög szigetek közt. A divatossá vált szigetet évszázadok alatt sok híres személyiség kereste fel, pl. Erzsébet királyné, aki Achilleon néven remek villát építtetett magának. A népszerű természetbúvár, Gerald Durell itt töltötte gyermekkorát, itt ébredt vonzalma a természet, az állatok iránt, és itt írta első természetről szóló regényeit. Minden, ami az Ión-szigeteken szépség, izgalmas érdekesség, vagy pihentető lágy harmónia, sűrítve lelhető fel Korfun.
Kréta a görög szigetvilág legnagyobb szigete, a hegyek országa, páratlan történelmi emlékeivel, természeti szépségeivel,
kellemes klímájával, barátságos lakóival közkedvelt üdülőhely.Hosszú homokos part, lassan mélyülő, kristálytiszta tenger teszi még vonzóbbá a szigetet. Fővárosa Herakleión, ahol a Knossosi-palota található. Itt építette Minosz király a labirintusát, amelyben Minotaurosz, a bikafejű szörnyeteg élt, mígnem Oresztész, Ariadné (!) segítségével le nem győzte. A fővárosban található Régészeti Múzeum páratlan élmény az idelátogatók számára. Érdemes elmenni a Szamaria-szurdokhoz, amely Európa legszebb, leghosszabb szurdoka, és különlegesen gazdag flóra, és fauna él itt.

Rhodosz építészeti emlékei és éghajlata télen-nyáron vonzzák a turistákat. A látogatók festői öblöket, hófehér, vagy élénk színű házakkal övezett kikötőket, kis falvakat, kolostorokat, ciprusfákat, tarka réteket, kristálytiszta tengert találnak itt. A pálmafás sétányokon megszámlálhatatlan szálloda, étterem, üzlet várja az idelátogatókat. A tengerpart homokos, ill. ,kavicsos. A sziget északi csücskében található különleges hangulatú város Rhodosz, a főváros.4 km hosszú városfallal övezett óvárosa lovagvárával, a híres lovagok utcájával, bástyáival a középkor hangulatát idézi. Az új városrész számtalan üzletével, tavernáival, nyüzsgő éjszakai életével kápráztatja el a turistákat. Pálmafás aprókavicsos tengerpartján számtalan vízi-, és más sportolási lehetőség várja az aktív pihenésre vágyókat. Népszerűek még Ixia, és Trianda üdülőhelyei is a szigeten.

Főbb városok:
Athén, Thesaloniki, Rodosz, Kerkira, Patra, Larissza, Volos, Heraklion, Chana, Rethimno, Tolo, Kerkyra, Kos, Iraklion

Utazási információk

Nemzetközi repülőterek

Athína, Theszaloníki, Iráklio, Ródosz, Kérkira, Joánina, Alexandrúpoli, Mitilíni, Kósz.

Helyi közlekedés

Autókölcsönzés:
Minimum korhatár 23 év, minimum 1 éves jogosítvány, útlevél szükséges. A kölcsönzési díj előre fizetendő, az üzemanyagköltség a bérlőt terheli.
Általában kauciót kérnek, amit visszakapnak. Egy ill. kétnapos bérletnél a kilométerfutást limitálják, naponta 100-100 km. Amennyiben átlépik ezt, km-enként 0,2-0,5 EUR-t kell fizetni. Három vagy több nap esetén ez a korlátozás megszűnik. Kérjük mielőtt autót vagy motort bérelnek győződjenek meg a biztosítási feltételekről, csak biztosított járműveket béreljenek. Kérjék idegenvezetőjük segítségét a helyszínen.

Külképviseletek

Athén, Nagykövetség
Cím: 25-29 Odos Karneadou, Kolonaki, Athína 106 75
Előhívó:

 • külföldről/mobilról: +30 (210)
 • országon belülről: 210

Telefon: +30 (210) 725-6800, +30 (210) 725-6801
Ügyelet (mobil): +30 (694) 860-1793
Fax: +30 (210) 725-6840
E-mail: titkarsag@hunembassy.gr
Honlap: www.hunembassy.gr

Tiszteletbeli Konzulátusok:
Pireusz
Tiszteletbeli konzul: Alexandros BESI
Cím: 6 Odos Sotiros, P.O. Box 80119, Pireaus 185 10
Előhívó:

 • külföldről/mobilról: +30 (210)
 • országon belülről: 210

Telefon: +30 (210) 422-3800
Fax: +30 (210) 422-3559
E-mail: mail@besiship.com
Nyelv: angol, görög
Konzuli kerület: Athén egész területe (Hajózási ügyek).

Thesszaloniki
Tiszteletbeli konzul: Dimitrios TAKAS
Cím: 3 Odos Frangon (5. emelet), Thessaloniki 546 26
Előhívó:

 • külföldről/mobilról: +30 (2310)
 • országon belülről: 2310

Telefon: +30 (2310) 547-397, +30 (2310) 555-049
Fax: +30 (2310) 530-988
E-mail: huconsthes@hotmail.com
Nyelv: angol, görög
Konzuli
kerület: Evron, Rhodopi, Xanthi, Drama, Kavala, Serras, Kilkis,
Halkidiki, Pelli, Florina, Kastoria, Imaias, Kozani, Pierias, Grevena,
Ioannina, Thresprotas, Larissa, Trikala.

Kréta
Tiszteletbeli konzul: Kostas KONSTANTINIDES
Cím: 26 Plateia Kornarou & 1Odos Lasithiou, Heraklion 712 01, Crete
Előhívó:

 • külföldről/mobilról: +30 (2810)
 • országon belülről: 2810

Telefon: +30 (2810) 341-711
Fax: +30 (2810) 342-710
E-mail: konstantin@her.forthnet.gr
Nyelv: angol, görög; magyar (titkárság)
Konzuli kerület: Kréta egész területe.

Rodosz
Tiszteletbeli konzul: Agapitos KAILLIS
Cím: 13 Odos D. Theodoraki, Rhodes 851 00
Előhívó:

 • külföldről/mobilról: +30 (22410)
 • országon belülről: 22410

Telefon: +30 (22410) 271-08, +30 (22410) 370-52
Fax: +30 (22410) 355-82
E-mail: alhambr1@otenet.gr
Nyelv: angol, görög
Konzuli kerület: Rodosz egész területe.

Korfu
Tiszteletbeli konzul: Frederica KASSIOTIS
Cím: 199 Odos Ethnikis Paleokastritsas, Corfu 491 00
Előhívó:

 • külföldről/mobilról: +30 (26610)
 • országon belülről: 26610

Telefon: +30 (26610) 486-00
Fax: +30 (26610) 486-02
E-mail: vw-audi@otenet.gr
Nyelv: angol, görög
Konzuli kerület: Korfu egész területe.

Beutazási feltételek, vámszabályok

 • Az Európai Unió és a Schengeni Rendszer tagja, magyar állampolgárok érvényes útiokmány (személyi igazolvány, útlevél) birtokában
  vízummentesen utazhatnak Görögországba, és ott 90 napot engedély nélkül tartózkodhatnak. A görögországi munkavállalás továbbra is előzetes engedélyhez kötött. A beutazással és tartózkodással (különösen a munkavállalási célú tartózkodással) kapcsolatos, naprakész, részletes információkért célszerű felkeresni a Görög Köztársaság budapesti Nagykövetségét (Telefon: 1/413-2600, 1/413-2610).
 • A magyar állampolgárok a magyarországi lakóhely szerint illetékes Megyei Egészségbiztosítási Pénztár által kiállított E111-es számú nyomtatvány alapján részesülhetnek a szükséges egészségügyi ellátásban. Javasoljuk, hogy kössön megfelelő utazási biztosítást annak érdekében, hogy betegség, baleset esetén szélesebb körben részesülhessen ellátásban, illetőleg kártérítésben.

Nyitva tartás

Üzletek:
Többségük görög szokásnak megfelelően délben néhány órára bezár. Üdülőhelyenként néhány élelmiszerüzlet meghosszabbított nyitva tartással
dolgozik. A tavernák, éttermek késő éjszakáig nyitva tartanak, még késői órákban is nagy a forgalom.

Ünnepnapok

 • Vízkereszt – január 6.
 • Nemzeti ünnep: március 25. (az 1821-es forradalom ünnepe)
 • Húsvéti ünnepek: “tiszta hétfő”, nagypéntek, húsvét, húsvét hétfő
 • Munka ünnepe: május 1.
 • Nagyboldogasszony Ünnepe: augusztus 15.
 • Nemzeti ünnep: október 28. (a “NEM” napja”)
 • Karácsony

A tiszteletbeli konzulátusok a görög ünnepnapokon zárva tartanak.

Fontosabb telefonszámok

Ország előhívó: 30
Turista rendőrség: 171   Rendőrség: 100   Tűzoltóság: 199   Mentők: 166

Földrajz, gazdaság

Népességi adatok

Lakosság:10 300 000 fő
Népsűrűség:78.10 fő/km2
Nyelvek:görög.
Népcsoportok:görög (98%), török (1%), albán, macedón, aromun, egyéb (1%).
Vallások:görög ortodox (98%), mohamedán (1%), protestáns, római katolikus, zsidó (1%).

Földrajz, természeti adottságok

Terület:131 957.00 km2
Nagyobb települések:Athína (Athén) 748 000 (3 030 000), Theszaloníki (Szaloniki)
396 000 (706 000), Píreasz (Pireusz) 196 000, Pátra 154 000, Iráklio 115
000, Lárisza 113 000.
Legmagasabb pontok:Olimposz 2917 m.
Főbb folyók:Évrosz, Sztrimónasz, Áxiosz, Aliákmonasz, Piniósz, Ahelóosz.
Főbb tavak:Preszpa-tó, Trihonísz-tó, Vólvi-tó, Vegorítida-tó, Korónia-tó.

Földrajz

Felszínét 1500-200 m magas, kopár, karsztos hegyek és a közéjük ékelődött kisebb-nagyobb termékeny medencék jellemzik. Erősen tagolt, kis öblökkel, szigetekkel tarkított, több mint 15 000 km hosszú partvidékét kiterjedt szigetvilág övezi.

Klíma

A nyár (július/augusztus) nagyon forró és száraz, tavasszal és ősszel alkalmanként zivatarral kell számolni.

Gazdaság

Egy főre jutó GNP: 7 180 USD

agrárország.

Egyéb

Fontos: kérjük, ne számítson Görögországban észak-európai pontosságra, mivel az idő fogalma itt mást jelent! A görögök este “ébrednek fel” és általában későn étkeznek. A strandok nyilvánosak és ingyenesek. Zuhanyzók nem mindenhol vannak. Nyugágyak és napernyők bérelhetőek. A főútvonalak jól kiépítettek, a kanyargós mellékutakon óvatosnak kell lenni. Az autópályán alacsony útdíjat kell fizetni.
Görögországban változás történt a telefonszámokban. A 3-as országhívó és a körzetszám után 0-t kell tárcsázni, ezután jöhet a tulajdonképpeni telefonszám.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »