Vir sziget

Vir sziget

A Vir sziget Horvátország egy picike, de annál népszerűbb szigete. Mivel nagyon sok magyar tulajdonú apartman található a szigeten, így sokan járnak ide nyaralni. A sziget viszonylag könnyen megközelíthető Magyarországról. Budapest távolsága 650 kilométer, míg a letenyei határtól már csak 420 km-t kell vezetni. Egy Vir nyaralás alatt érdemes ellátogatni a vörös sziklákhoz és a világítótoronyhoz is.

Vir Horvátország Zadar régiójának északi felén fekszik. Területe 22 km2, a legmagasabb pontja a 116 méter magas Barbenjak. Megközelíteni Zadar felől (az autópályán Zadar Észak lehajtónál kell lemenni) az ingyenesen használható Vir hídon keresztül lehet. Vir egy igazi nyaralási gócpont a magyar utasok körében, annyi honfitársunknak van itt nyaralója.

Nyaralás a Vir szigeten

Bármerre is keresgéljünk az interneten horvátországi nyaralás témában, az egyik vezető téma minden bizonnyal Vir sziget, illetve az itteni magyar nyaralók lesznek. Horvátország-szerte sok magyarnak van kiadó apartmanja, de a legtöbb nyaraló itt található. Virt akár Magyar szigetnek is nevezhetnénk, annyi magyar érdekeltség van itt. A sok magyar házigazda és az apartmanok kedvező ára miatt, Vir sziget egy tökéletes nyaralási célállomás.

Vir az ötödik legnagyobb horvát sziget. A sziget északnyugati része elég gyéren lakott, sziklás, gazdag növény és állatvilággal rendelkezik. Vir keleti részén alakult ki a turizmus. Itt található a legtöbb apartman és strand.

Rövid történelem
Vir sziget első lakói illír telepesek voltak. Csupán a XI. században említik először a szigetet. A Nini horvát királyság területe volt. A legrégebbi emlékek a Szent György illetve a Szent Miklós templomok. A XII. századtól a velencei uralom következett. A Kastelina a XV. században épült, amikor a bizánci birodalom ostrom alá vonta az Adriai-tengert. A velencei-török háborúk után a sziget teljesen kihalt. Az itt maradt néhány család szarvasmarha tenyésztéssel és szőlőműveléssel foglalkozott. A mezőgazdasági termelés egyre szélesebb teret nyert magának. Vir újabb hanyatlása a XX. században következett be, amikor lakosság elvándorolt Amerikába. A sziget teljes elnéptelenedését a Vir híd megépítése akadályozta meg. A híddal Vir sziget eggyé vált a szárazfölddel. A helyiek csak az Élet hídjának hívják a Vir hidat.

A Vir látnivalók közül elsőként az imént említett Kastella-t szeretnénk kiemelni. Az erőd a XVI. század elején épült – a velencei uralom alatt – amikor a törökök megjelentek a térségben. A törökök közel 200 évig hódítottak itt. 1502-ben Nin elesett. Hogy Velence megerősítse a térséget, egy erődöt emelt a Vir szigetre. A erőd oldalán a mai napig jól felfedezhetők az akkori uralkodó családok jelképei. A velencei szárnyasoroszlán, illetve három címer, melyek a Molin, Michiel és a Grisogono családokat jelképezik. A szabályos formájú erőd több réteg falból épült fel. Egész Vir és Nin lakossága ide menekült egy esetleges támadás esetén. Ma egy misztikus látványosság a Kastella. Helyileg a Sapavac-öbölnél található a rom.

A Sapavac-öböl nemcsak a Kastella romról híres. Itt található egy nagy kemping, egy jól felszerelt strand, továbbá egy gyógyterápiás iszapmező is. A gyógyiszapot elsősorban reumatikus és bőrbetegségekre javasolják, de nyugtató hatása miatt, emésztési problémákra is kiváló.

A helyi látnivalók sorát a Laterna világítótoronnyal folytatjuk. Ez is a Vir sziget keleti oldalán található, csak a nyugati partszakaszon. Akik szeretik a különleges építményeket, azoknak javasoljuk, béreljenek egy biciklit és tekerjenek el ide. A hely érdekessége, hogy a Világítótoronyban egy luxus apartman is helyet kapott. Egy tökéletes nyaralási program, ha végigtekerjük a Kastella-Laterna útvonalat. Ezt a túrát akár egy bérelt hajóval is megtehetjük.

Vir következő érdekessége a sziget északkeleti végén található vörös sziklák. Mivel a sziget ezen része elég gyéren lakott, így ide is vagy biciklivel, vagy autóval tudunk eljutni. Ha tervbe vesszük, hogy felfedezzük a vörös partszakaszt, akkor strandcuccot is vigyünk magunkkal, mert itt egy homokos strand – is – található.

Egy Vir nyaralás alatt sok időt fogunk tölteni a tengerpartokon. Az erős nyári hőséget a Velebit felől fújó hűvös, mistral szél teszi elviselhetőbbé. A mistral nemcsak a hőséget teszi emberibbé, de számos, szeles vízi sportnak is kedvez. Vir egy szörf-, kite- és vitorlásparadicsom. Nemcsak a kellemes hűsítő szellő, de Vir több tucat strandja miatt is vonzó. Csak kevesen tudják, de több homokos strand található itt. Vir sziget központi strandja a Jadro. Itt (a szerdákat leszámítva) minden nap vízi aerobik és gyerekeknek való játékos programok vannak.

Csak, hogy minden tökéletes legyen, a tengerpartokon több éjjel is nyitva tartó bár, bulihely van. Ezeket a neveket keressük: Nostromo, Vagabundo, Havanna, Papaya, Shark és Bikini. Tengerpart, laza mediterrán zene, barna felszolgáló férfiak és hölgyek, no és a hajnalig tartó észosztás, flörtölés. Ez is mind a Vir sziget!

Kirándulási lehetőségek

Az első számú kirándulási lehetőség a több mint 3000 éves történelemmel rendelkező Zadar óvárosának és nevezetességeinek felfedezése. Ezt a túrát könnyen kivitelezhetjük, ugyanis Zadar innen már csak 25 kilométer. A Vir híd használata úgyis ingyenes. Arra azonban figyeljünk, hogy Zadarban fizetni kell a parkolásért. Érdemes legalább egy napot szánni a Nin Riviérára is. Itt Ninnél, illetve a szemközti Privlakánál találunk, hosszan elnyúló homokos strandokat. Virtől nyugara fekszik az OlibSilba és a Molat szigetek. Ezekre a pici szigetekre a kikötőkből szerveznek hajós kirándulásokat. A Kornati-szigetvilág kapujáig is elhajózhatunk. A tanácsunk az, hogy legalább egy ilyen hajós túrára fizessünk be a nyaralásunk alatt, mert felejthetetlen élményben lesz részünk.

Budapest Vir távolság: 650 kilométer

További információk és szállás: www.horvatorszaginfo.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »