Makarska

Makarska

Makarska a közel 2000 méter magas Biokovo hegység lábainál fekszik. Makarska óvárosában nincsen annyi történelmi látnivaló, mint mondjuk Trogirban vagy Rovinjban. Itt két hatalmas öböl található. Egyik strandnak van kialakítva, a másik pedig kikötőnek, sétánynak. A kikötőben hatalmas pálmafák kísérik az utat, előttük pedig csillogó yachtok pihennek. Több szórakozóhely található az óvárosban. Makarskán igazából minden az életről és a nyaralásról szól. Ha lüktet a véred és igazán nyaralnál, Makarska a Te választásod! Gyere és ismerd meg velünk a várost, a környék látnivalóit, foglalj egy jó kis szállást és nyaralj Te is Makarskán!

 Makarska megközelítése

Javasolt útvonal: Makarska autóval kicsit hosszadalmasan, de könnyen elérhető. Magyarország felől az M7-es autópályán a letenyei határátkelő után, ráhajtunk a horvát A4-es autópályára. Zágrábnál véget ér az A4-es autópálya. Zágrábtól az A1-es autópályán haladunk tovább, míg el nem érjük a makarskai lehajtót (Zagvozdnál kell elhagyni az autópályát, jól ki van táblázva a lehajtó). Itt elhagyjuk az autópályát, áthajtunk a Szent Illés alagúton, majd pár kilométerrel később megérkezünk Makarskára.

Ami nagyon fontos: Makarska egy nyüzsgő, mediterrán város. Nagyon nehéz az óvárosban szabad parkolót találni. Ha itt szeretnénk nyaralni, olyan helyen foglaljunk szállást, mely parkolási lehetőséget is biztosít. Minél beljebb vagyunk a városközponthoz, annál nehezebb probléma a parkolás. Ha Makarskára kirándulni jövünk és az óvárost szeretnénk megnézni, az öböl végén található parkolóban hagyjuk a kocsink (GPS), ha kifejezetten a városi strand miatt érkezünk, akkor pedig itt pakoljunk le (GPS).

Óváros / látnivalók

Makarska óváros egy védett öbölben húzódik meg. Az óvárosban nincs annyi történelmi látnivalói – műemlék, szentély, villa – mint mondjuk Splitben, vagy Trogirban. Ennek magyarázata az, hogy a középkorban Makarska török kézre került. A többi város vagy horvát kézen maradt mint Zadar vagy Dubrovnik, vagy a Velenceiek megvédték mint Splitet, vagy Trogirt. Makarska körül is erős várfalak és őrtoronyok voltak, csak ezeket az törökök építették.

Makarska nevét a török időkben kapta.

Makarska óvárosa teljesen megsemmisült a velencei-török háborúkban. Gyakorlatilag, amikor kiűzte innen a törököket a Velencei Köztársaság, porig rombolták az akkori török erődöt. Makarska újjáépítése csak a XVIII. században indult el, így ennél régebbi látnivalók nem találhatók az óvárosban. Makarska ma igazából egy hosszú tengerparti sétányból és egy ugyanilyen hosszú strandból áll.

Sétány

Igazából két hatalmas öböl alkotja Makarskát, melyet középen a Szent Péter félsziget oszt ketté. Maga a város a régi öbölben – Luka Makarska – kezdett el kialakulni, majd az élet áthúzódott a Gradska plaza vagyis a városi strand öblébe.

Makarska tengerparti sétánya nagyon szépen ki van építve. A régi kőházak előtt éttermek vannak, előttük egy út, majd egy zöld, parkos rész, hatalmas pálmafákkal. A sétányt kiránduló- halászhajók, csillogó yachtok zárják.

Szent Márk székesegyház

Az Andrije Kačića téren található a Szent Márk székesegyház. A XVIII. század közepén építették. Eredetileg 3 hajós volt, de a későbbiekben annyira megsérültek az oldalsó építmények, hogy elbontották őket.

Nagyon érdekes megjelenése van a katedrálisnak. Ha erre tartunk a szentélyt lépcsőkön keresztül érjük el, vagyis folyamatosan fel kell sétálni hozzá. Ezáltal kicsit nagyobbnak tűnik. A katedrális nyers mészkő burkolattal rendelkezik. Érdekes összhatást nyújt a szentély a Biokovó hegység, szintén nyers kőfalaival együtt.

Halászok szobra

A halászok szobra azt jelképezi, hogy ide álltak ki a nők és innen figyelték a tengert, amikor a férfiak elmentek halászni.

Ma már kissé más jelentése van a szobornak,

ha megfogod a hölgy cicijét, szerencséd lesz.

Elvileg ez csak a férfiakra vonatkozik! 

További információk és szállások: www.horvatorszaginfo.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »