Tucepi

Tucepi

Tucepi a Makarska Riviéra egyik települése. Makarskától 4 kilométerre, délre fekszik. A település neve az illír alapítóktól ered. Jelentése: Tavaszi falu. Tucepi Horvátország azon kevés szárazföldi települései közé tartozik, ahol a mai napig a teraszos földművelés a jellemző. Ha Tucepin nyaralunk, mi magunk is felfedezhetjük ezeket a teraszos művelésű szőlő- és olívaültetvényeket, mediterrán kerteket. Az itt élő mintegy 2000 lakos számára – a termesztésen túl – a megélhetést a turizmus jelenti.

Nyaralás Tucepin

Egészen a XX. század közepéig a lakosok jellemzően a Biokovo hegység tövébe építkeztek. 1962-ben egy óriási földrengés zárta meg Tucepit, mely lerombolta a házakat. Tucepi újjáépítése azonban immáron nem a hegyoldalban, hanem a tengerparton kezdődött el. Ennek köszönhetően a Tucepi látnivalók maradványai a Biokovo hegy oldalában, illetve itt a tengerparton lelhetők fel. A parton található például a XVIII. században épült Kastel, mely ma szállodaként üzemel, illetve a Szent Antal templom, mely ma a helyi Néprajzi Múzeumnak ad otthont.

Minden év június 13-án kezdődik a Tucepi Nyári Esték fesztivál, ekkor van a város védőszentjének Szent Antal napja. A kikötői sétányon halászversenyeket és zenei előadásokat tartanak.

Minden bizonnyal a tengerparton fogjuk a legtöbb időt tölteni egy Tucepi nyaralás alatt. A város legnagyobb értéke a tiszta és gondozott óváros, strandok illetve a természet szépsége jelenti. Tucepi strandjai a város előtt terülnek el. A helyi strandok apró kavicsosak illetve sziklásak. Sokuk lassan mélyül. A tenger nagyon tiszta ebben a térségben. Érdemes egy biciklit vagy kis hajót bérelni és ellátogatni Makarskára, ahol a környék legnagyobb és legjobban felszerelt strandját találjuk.

A környék felfedezése

A környék első számú látványossága a szomszédos Makarska város. Ez egyben a régió legnagyobb és központi települése. Makarskán túl érdemes legalább egyik nap felmászni a Biokovo hegység valamelyik csúcsára. Sokukat kocsival, más magaslatokat gyalogosan is el lehet érni. Ha már ennyire délen vagyunk, látogassunk el Mostarba és Dubrovnikba is. Ami a hajós kirándulásokat illeti, a Hvar illetve Korculára érdemes elhajózni.

Tucepi Budapest távolság: 800 kilométer

További információk, szállások: www.horvatorszaginfo.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »