Gesause Nemzeti Park

Gesause Nemzeti Park

KAPCSOLAT Nationalpark Gesäuse Informationsbüro
Hauptstraße 35
8911 Admont

+43 3613 211 60 60
E-mail küldése
Weboldal

Stájerország északi vidékén található Ausztria legfiatalabb nemzeti parkja, egy olyan különleges alpesi vidék ölelésében, amelynek sokszínűségét a szikla és a víz sajátos kölcsönhatása adja.

Az Enns folyó az évmilliók során átfolyó hatalmas vízmennyiségével mélyen bevájta magát az Enns-völgyi-Alpok hegységébe. A folyó áttörési szurdoka egyes helyeken maradandó élményt kínáló, akár 1800 méternyi meredek sziklafalat vágott át.

Kiemelkedően lenyűgöző a Gesäuse bejárata, ahol az eddig még nyugodt folyású Enns vadvízzé válik és nagy robajjal zubog át a meredek sziklafalak között. A sziklákon a mélybe zuhanó folyó messziről hallható zubogásának és robajának köszönhető a vidék sustorgást jelentő osztrák neve is.

Itt, az Enns folyó völgyében található Ausztria legfiatalabb nemzeti parkja: szurdokok, vadpatakok, szép turistautak, gyönyörű alpesi legelők, mászási lehetőségek, továbbá a Steirische Eisenwurzen Nemzeti Park és a legnagyobb ausztriai GeoPark várja az idelátogatókat.

A régió nagyszerű élményeket kínál kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Különösen kedveltek a gyermekeknek szóló ajánlatok, amelyeknek köszönhetően az apróságok játékos módon ismerkedhetnek meg a természettel.

A régió települései: Admont, Altenmarkt, Ardning, Gams, Hall, Hieflau, Johnsbach, Landl, Palfau, St. Gallen, Weißenbach, Weng, Wildalpen.

A nemzeti parkban 2000 méter magas hegyek, termékeny völgyek és napsütötte alpesi fennsíkok váltogatják egymást. A régió látképét az Enns és a Salza folyók, a számtalan vízesés és a végtelennek tűnő sziklafalak határozzák meg.
A különböző életterek, mint a víz, az erdő, az alpesi legelő és a szikla szoros kapcsolatban áll az Admonti apátsággal, a Gesäuse Nemzeti Park kulturális központjával, meghatározó elemével. Az admonti apátságba tett kirándulást vétek kihagyni, hiszen itt található a világ legnagyobb kolostori könyvtára.

A Gesäuse Nemzeti Park erdőinek sajátosságát természetességük és sokszínűségük adja. A zöldellő erdőségek között bújnak meg a Gesäuse térség alpesi legelői, amelyek rendkívül gazdag növény- és állatvilággal büszkélkedhetnek.

Északról az Enns határolja a Gesäuse Nemzeti Parkot. A folyó számos veszélyeztetett növény- és állatfaj élőhelye.

A nemzeti park egyik legizgalmasabb látnivalója a „Weidendom” élmény- és kutatóközpont , ahol a család minden tagja megtalálhatja számítását. Az Enns partján elterülő Gesäuse Nemzeti Park kellős közepén, a pártalan magashegyi panoráma kellős közepén várja a látogatókat a Weidendom Látogatóközpont a természet megismerésére. A „Weidendom” és a körülötte kialakított park számtalan funkcióval bír – akár egy kalandos túrázás végállomásaként, akár a természetben elköltött piknik kiindulópontjaként is funkcionálhat. Miközben egyesek a talaj és a vizek fantasztikus és lenyűgöző mikrovilágában merülnek el, addig mások a nyugalom oázisaként zárják szívükbe a nemzeti park élményközpontját.

A „Weidendom” (Fűzfadóm) közelében számos családi túraútvonal is található, egy például a Palfaui Wasserloch szurdokba vezet. A túra elején egy függőhídon kelhetünk át a Salzán, majd vízesések mentén, fából készült stégek segítségével juthatunk tovább előre.

Aki pedig kedvet kapott hozzá, hogy gyalogosan vágjon neki a Gesäuse vidékének és embereinek megismeréséhez, az a legjobban teszi, ha a „Gesäuse Hütten” túrát választja, amely végigkanyarog az egész nemzeti parkon, sőt a szomszédos Eisenwurzen Natúrparkba is eljuthatunk rajta.

A gyalogos kirándulók mellett a kerékpárosokra is egyedülállóan gazdag választék vár: az Enns kerékpárút itt vezet keresztül és a Gesäuse kedvelt hegyikerékpáros térség is.

A kalandvágyók számára az Enns és a Salza folyón kajak- és raftingtúrák ill. magasban lévő kötélpályák kínálkoznak. Ugyancsak kedvelt dolog a: st. Galleni vízipark vagy a Palfauban kipróbálható íjászat.

A lélegzetelállítóan szép és megközelíthetetlen vidékéről ismert Gesäuse 2002-ben kapta meg a nemzeti park megnevezést és ezzel Ausztrai legfiatalabb nemzeti parkja lett. A Gesäuse azóta nyújt lenyűgöző természeti élményt túrázók, hegymászók, vízi sportokat űzők és hótalpas hegymászók számára, amióta az alpinizmus létezik.Az Enns víztömegeivel az évmilliók során mélyen beásta ide magát az Enns-völgyi Alpok hegységébe. Egy 1 800 m magas meredek sziklafalakkal körülvett völgyet is létrehozott, amelytől minden természetimádó szíve hevesebben ver. Különösen a Gesäuse Nemzeti Park bejárata nyújt lenyűgöző látványt, ahol az egykoron nyugodt Enns vadvízzé alakul és csobogva átzúg a toronymagas sziklafalakon. Ez a sziklákon át a mélybe zuhanó folyó messze is hallható morajlása, amelyről a Gesäuse is a nevét kapta.

A természetes környezet megőrzése és védelme mellett elsődleges cél az értékek továbbadása, valamint a látogatók figyelmének felhívása a nemzeti park ötletére. A nemzeti park erdőőrei minden évben összeállítanak egy izgalmas programkínálatot, amely vezetésekből és előadásokból áll, valamint élménydús tematizált útvonalakat, amelyeknek köszönhetően a látogatók szintén egyedülálló módon kerülhetnek kapcsolatba a természettel.

www.steiermark.com

www.hetedhetorszag.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »