Leoben

Leoben

KAPCSOLAT TV Leoben
Hauptplatz 3
8700 Leoben

+43 3842 48148
+43 3842 48148 13
E-mail küldése
Weboldal

Stájerország második legnagyobb városa hihetetlenül sokszínű kínálattal rendelkezik, legyen szó kultúráról, történelemről, természetről, wellness-ről, pihenésről, kulináris élvezetekről vagy rendezvényekről. Látogasson el Leobenbe és élje át az alpesi település nyújtotta csodálatos hangulatot.Leoben egy kulturális és egy egyetemi város, Stájerország második legnagyobb városa, valamint vezető nemzetközi vállalatok székhelye. A Schwammerlturm, a Montanuniversität, a Gösser sörfőzde és az acélgyártás csak néhány példa a város országos jelképeire. Leoben kulturális szempontból is egy víziókkal teli város. Az alpesi és bányász szokások ma is épp úgy élnek, mint hajdanában. Erre pedig jó példa a Bergparade, a Barbarafeier, valamint a Ledersprung is.

A feltöltődésről, a pihenésről, valamint az egészségről vízi élményvilágunk és wellness oázisunk, az Asia Spa gondoskodik. Aki egyszer már járt Leobenben, az tudja, miért nevezik Stájerországot Ausztria zöld szívének. A város zöld, mindenhol parkok hívogatnak a sétára és hogy egy kicsit megfeledkezzen az időről. Ezenkívül pedig számtalan étterem áll rendelkezésére, hogy kielégítse gasztronómiai kívánságait. Leobenben természetesen hosszú hagyományokra visszatekintő vendéglőket is talál. A Mura-menti kerékpárút mentén haladó, valamint az Ausztriában a legnagyobb területen teraszos vendéglátóegységeket fesorakoztató leobeni főtér körül kávéházak, cukrászdák, fagyizók és éttermek várják vendégeiket. Továbbá a főtéri Leoben City Shopping egyedülálló bevásárlási lehetőségeket kínál.

Leoben osztrák város, Stájerország Leobeni járásának központja. 2017 januárjában 24 915 lakosa volt, amivel a tartomány második legnagyobb települése Graz után. A város az osztrák vas- és acélipar egyik központja, a Leobeni Bánya- és Kohóipari Egyetem (Montanuniversität Leoben) az ország egyetlen felsőfokú bányászati és kohászati tanintézménye.

Leoben Felső-Stájerországban, a Mura mentén fekszik. Az óváros a Mura éles kanyarulatában a Vordernberger Bach torkolata alatt található. A várostól északra a Hochschwab, délre a Gleinalpe, keletre pedig az Eisenerzi-Alpok hegységek kezdődnek. Az önkormányzat területe 108 km², amiből 79% erdő. Legalacsonyabb pontja 515 méterrel van a tengerszint fölött, legmagasabb pontja az 1643 méteres Wetterkogel.

 • az 1790-ben alapított Leobeni Városi Színház
 • a Vámtorony (Mautturm) vagy népszerű nevén Gombatorony eredetileg 1280-ban épült a városi védművek részeként. 1615-ben átépítették. 1794-ben egy földrengésben megrongálódott, ezután kapta jellegzetes, félgömbös tetőzetét.
 • a főtéri régi városháza 1485-ben épült. Ötoldalú saroktornyát 1568-ban kapta. 1973-ig az épület adott otthont a városi tanácsnak.
 • a városházán kívül a főtéren megtekinthető a stukkókkal díszített, 15. századi Hackl-ház, a pestisjárvány emlékére 1718-ban emelt Szentháromság-oszlop, az 1799-es Bányászkút és az 1794-es Angyalkút.
 • volt domonkosrendi kolostor
 • az új városháza helytörténeti múzeuma
 • a Freimann-torony, a városi védmű része
 • Maßenburg várának romjai
 • a volt gössi kolostor
 • a Szt. Jakab-templomot 1188-ban alapították és 1811-ig ez volt a város fő temploma. Alapvetően román stílusú, erőteljes gótikus átalakításokkal. Belső tere barokk.
 • a Waaseni Szűz Mária-plébániatemplom 70 méteres tornyával a város legmagasabb épülete
 • a kora barokk Szt. Xavér-plébániatemplomot a jezsuiták építtették 1660-1665 között.
 • az evangélikus Gusztáv Adolf-templom
 • a redemptorista templom
 • az Erzbergbahn múzeumvasút

www.steiermark.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »